Siirry suoraan sisältöön

Tuotantoeläinten terveys ja jalostus (5 op)

Toteutuksen tunnus: LMSV0400-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.08.2024 - 22.08.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.08.2024 - 31.12.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Biotalousinstituutti
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Maaseutuelinkeinot (AMK)
Opettajat
Elisa Pajunen
Ryhmät
LMS21S1
Maaseutuelinkeinot (AMK)
LMS22S1
Maaseutuelinkeinot (AMK)
LMS22KM
Agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot, monimuotototeutus
Opintojakso
LMSV0400

Toteutuksella on 2 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 7 t 15 min.

Aika Aihe Tila
Pe 06.09.2024 klo 12:45 - 16:00
(3 t 15 min)
Tuotantoeläinten terveys ja jalostus LMSV0400-3002
TU17L117 Oppimistila
Ke 04.12.2024 klo 10:00 - 14:00
(4 t 0 min)
Tuotantoeläinten terveys ja jalostus LMSV0400-3002
Jalostuspäivä, Poke
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Arviointiasteikko

0-5

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojakso käytyäsi osaat arvioida tärkeimpien tuotantoeläinten terveyteen keskeisesti vaikuttavia tekijöitä.Tunnet yleisimmät tuotantoeläinten sairaudet ja tiedät sairauksien ennaltaehkäisyn. Tunnet tuotantoeläinten terveydenhuollon periaatteet. Tunnet eri tuotantoeläinten jalostustavoitteet ja jalostuksen menetelmät sekä ymmärrät eläinaineksen merkityksen tuotannolle.

Opintojakson osaamiset
Maatalousosaaminen

Opintojakson osaamistavoite
Osaat jalostaa tuotantoeläimiä vastuullisesti ja kannattavasti. Tiedät eläinterveydenhuollon merkityksen tuotannolle ja elintarviketurvallisuudelle.

Sisältö

Eläinten pitoa koskeva lainsäädäntö
Nuoren eläimen kehitys
Terveen eläimen tunnusmerkit
Taudinaiheuttajat ja vastustuskyky
Sairaudet ja niiden ennaltaehkäisy
Terveydenhuolto-ohjelmat
Tuotantoeläinten jalostustoiminta Suomessa
Tuotantoeläinten jalostustavoitteet ja menetelmät
Perinnöllisyyden perusteet ja paritusmenetelmät
Jalostuksen vaikutukset eläinainekseen ja tuotantoon

Oppimateriaalit

Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Juga, J., Maijala, K., Mäki-Tanila, A., Mäntysaari, E., Ojala, M. ja Syväjärvi, J. 1999. Kotieläinjalostus. Jyväskylä: Suomen kotieläinjalostusosuuskunta.
Bourdon, R. M. 2000. Understanding Animal Breeding. Prentice-Hall, Inc. Upper Saddle River, New Jersey.
Falconer, D. S. & Mackay, T. F. C. 1996. Introduction to Quantitative Genetics. 4. painos. Pearson Education Limited, Harlow, Essex, England.
Ruokaviraston sivusto. www.ruokavirasto.fi
Eläinterveys ry-sivusto, www.ett.fi

Opetusmenetelmät

Opintojaksolla on yhteinen osallistumisen vaativa aloitustunti ja muuten opiskelu etenee itsenäisenä verkko-opiskeluna. Oppiminen tapahtuu Moodle-alustalla hyödyntäen soveltuvia kirjallisia lähteitä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakson tai osan siitä voi suorittaa aikaisemman osaamisen perusteella tai opinnollistamalla työelämässä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Itsenäistä työskentelyä ja harjoitustehtäviä 135 h

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Opiskelija tietää, että ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on tärkeää tuotannon kannalta. Hän tietää suomalaiset terveydenhuoltojärjestelmät.
Opiskelija tietää jalostuksen olemassaolosta eläinaineksen kehittämisessä.

Tyydyttävä 2
Opiskelija huomioi ennaltaehkäisevän terveydenhuollon vaikutukset tilatasolla ja hän tietää terveydenhuoltojärjestelmien tiedonkeräyksen merkityksen.
Opiskelija tietää jalostuksen toimintaympäristön ja keskeiset organisaatiot.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Opiskelija kykenee soveltamaan tuotantoeläinten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ohjeita osaa käyttää terveydenhuoltojärjestelmiä.
Opiskelija osaa hyödyntää tuotantoeläinten jalostuksesta saatavia raportteja.

Kiitettävä 4
Opiskelija kykenee monipuolisesti soveltamaan tilatasolla tuotantoeläinten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ohjeita osaa käyttää terveydenhuoltojärjestelmiä.
Opiskelija osaa hyödyntää tuotantoeläinten jalostuksesta saatavia raportteja tilatasolla.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Opiskelija kykenee monipuolisesti soveltamaan ja suunnittelemaan tilatasolla tuotantoeläinten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon toimenpiteitä ja osaa käyttää terveydenhuoltojärjestelmiä.
Opiskelija osaa hyödyntää tuotantoeläinten jalostuksesta saatavia raportteja ja jalostussuunnitelmaa tilatasolla. Opiskelija ymmärtää tuotantoeläinten jalostussuunnitelman tarkoituksen.

Esitietovaatimukset

Tuotantoeläinten hoidon ja elintoimintojen tuntemus.
Tuotantoeläinten tuotantokierto ja eläimistä saatavat tuotteet ja palvelut.
Keskeinen lainsäädäntö ja organisaatiot Suomessa.

Lisätiedot

Arviointi perustuu palautettuihin oppimistehtäviin.

Siirry alkuun