Siirry suoraan sisältöön

Tuotantoeläinten terveys ja jalostus (5 op)

Toteutuksen tunnus: LMSV0400-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 22.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Teknologiayksikkö

Toimipiste

Biotalousinstituutti

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Maaseutuelinkeinot (AMK)

Opettaja

  • Elisa Pajunen

Ryhmät

  • LMS21S1
    Maaseutuelinkeinot (AMK)
  • LMS22S1
    Maaseutuelinkeinot (AMK)
  • LMS22KM
    Agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot, monimuotototeutus
  • 06.09.2024 12:45 - 16:00, Tuotantoeläinten terveys ja jalostus LMSV0400-3002
  • 04.12.2024 10:00 - 14:00, Tuotantoeläinten terveys ja jalostus LMSV0400-3002

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojakso käytyäsi osaat arvioida tärkeimpien tuotantoeläinten terveyteen keskeisesti vaikuttavia tekijöitä.Tunnet yleisimmät tuotantoeläinten sairaudet ja tiedät sairauksien ennaltaehkäisyn. Tunnet tuotantoeläinten terveydenhuollon periaatteet. Tunnet eri tuotantoeläinten jalostustavoitteet ja jalostuksen menetelmät sekä ymmärrät eläinaineksen merkityksen tuotannolle.

Opintojakson osaamiset
Maatalousosaaminen

Opintojakson osaamistavoite
Osaat jalostaa tuotantoeläimiä vastuullisesti ja kannattavasti. Tiedät eläinterveydenhuollon merkityksen tuotannolle ja elintarviketurvallisuudelle.

Sisältö

Eläinten pitoa koskeva lainsäädäntö
Nuoren eläimen kehitys
Terveen eläimen tunnusmerkit
Taudinaiheuttajat ja vastustuskyky
Sairaudet ja niiden ennaltaehkäisy
Terveydenhuolto-ohjelmat
Tuotantoeläinten jalostustoiminta Suomessa
Tuotantoeläinten jalostustavoitteet ja menetelmät
Perinnöllisyyden perusteet ja paritusmenetelmät
Jalostuksen vaikutukset eläinainekseen ja tuotantoon

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Juga, J., Maijala, K., Mäki-Tanila, A., Mäntysaari, E., Ojala, M. ja Syväjärvi, J. 1999. Kotieläinjalostus. Jyväskylä: Suomen kotieläinjalostusosuuskunta.
Bourdon, R. M. 2000. Understanding Animal Breeding. Prentice-Hall, Inc. Upper Saddle River, New Jersey.
Falconer, D. S. & Mackay, T. F. C. 1996. Introduction to Quantitative Genetics. 4. painos. Pearson Education Limited, Harlow, Essex, England.
Ruokaviraston sivusto. www.ruokavirasto.fi
Eläinterveys ry-sivusto, www.ett.fi

Opetusmenetelmät

Opintojaksolla on yhteinen osallistumisen vaativa aloitustunti ja muuten opiskelu etenee itsenäisenä verkko-opiskeluna. Oppiminen tapahtuu Moodle-alustalla hyödyntäen soveltuvia kirjallisia lähteitä.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Opintojakson tai osan siitä voi suorittaa aikaisemman osaamisen perusteella tai opinnollistamalla työelämässä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Itsenäistä työskentelyä ja harjoitustehtäviä 135 h

Lisätietoja opiskelijoille

Arviointi perustuu palautettuihin oppimistehtäviin.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Välttävä 1
Opiskelija tietää, että ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on tärkeää tuotannon kannalta. Hän tietää suomalaiset terveydenhuoltojärjestelmät.
Opiskelija tietää jalostuksen olemassaolosta eläinaineksen kehittämisessä.

Tyydyttävä 2
Opiskelija huomioi ennaltaehkäisevän terveydenhuollon vaikutukset tilatasolla ja hän tietää terveydenhuoltojärjestelmien tiedonkeräyksen merkityksen.
Opiskelija tietää jalostuksen toimintaympäristön ja keskeiset organisaatiot.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä 3
Opiskelija kykenee soveltamaan tuotantoeläinten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ohjeita osaa käyttää terveydenhuoltojärjestelmiä.
Opiskelija osaa hyödyntää tuotantoeläinten jalostuksesta saatavia raportteja.

Kiitettävä 4
Opiskelija kykenee monipuolisesti soveltamaan tilatasolla tuotantoeläinten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ohjeita osaa käyttää terveydenhuoltojärjestelmiä.
Opiskelija osaa hyödyntää tuotantoeläinten jalostuksesta saatavia raportteja tilatasolla.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Opiskelija kykenee monipuolisesti soveltamaan ja suunnittelemaan tilatasolla tuotantoeläinten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon toimenpiteitä ja osaa käyttää terveydenhuoltojärjestelmiä.
Opiskelija osaa hyödyntää tuotantoeläinten jalostuksesta saatavia raportteja ja jalostussuunnitelmaa tilatasolla. Opiskelija ymmärtää tuotantoeläinten jalostussuunnitelman tarkoituksen.

Esitietovaatimukset

Tuotantoeläinten hoidon ja elintoimintojen tuntemus.
Tuotantoeläinten tuotantokierto ja eläimistä saatavat tuotteet ja palvelut.
Keskeinen lainsäädäntö ja organisaatiot Suomessa.