Siirry suoraan sisältöön

Linuxin käyttö ja hallinta (4 op)

Toteutuksen tunnus: TT00CD71-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 22.08.2024

Ajoitus

26.08.2024 - 18.12.2024

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Teknologiayksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 35

Koulutus

  • Tieto- ja viestintätekniikka (AMK)

Opettaja

  • Teemu Siikaniemi

Ryhmät

  • TTV24SM
    Tieto- ja viestintätekniikka (AMK)
  • ZJATTV24SM
    Avoin amk, Tieto- ja viestintätekniikka, Monimuoto

Tavoitteet

Suoritettuasi opintojakson ymmärrät Linux-käyttöjärjestelmän keskeisimmät käsitteet ja osaat työskennellä, sekä hallinnoida käyttöjärjestelmää tekstipohjaisen käyttöliittymän avulla.

Osaat selittää Linux-käyttöjärjestelmän keskeiset käsitteet ja käyttää komentoriviltä annettavia peruskomentoja sekä apuohjelmia. Osaat hallinnoida tiedostojärjestelmää, käyttäjätilejä ja ryhmiä sekä ymmärrät oikeuksienhallinnan merkityksen. Osaat käyttää paketinhallintajärjestelmiä ohjelmistojen asentamiseen ja päivittämiseen. Osaat monitoroida ja hallita järjestelmäprosesseja ja palveluita. Osaat ratkaista yleisiä ongelmia ja tehdä vianmääritystä käyttämällä lokitiedostoja ja verkkotyökaluja.

EUR-ACE Tieto ja ymmärrys
Ymmärrät Linux-käyttöjärjestelmän keskeiset käsitteet ja arkkitehtuurin. Ymmärrät käyttäjätilien ja ryhmien hallinnan merkityksen.

EUR-ACE Tekniikan soveltaminen käytäntöön
Osaat hallita Linux-järjestelmän keskeisimpiä toimintoja ja käyttää komentorivin työkaluja. Osaat hallita tiedostojärjestelmää ja käyttäjätilien oikeuksia. Osaat asentaa ja päivittää ohjelmistoja ja hallita järjestelmäprosesseja ja palveluita.

Sisältö

Tiedostojärjestelmän rakenne
Tiedostojärjestelmän peruskomennot
Oikeuksienhallinta
Apuohjelmat ja työkalut
Paketinhallinta
Prosessinhallinta
Käyttäjienhallinta

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojakson verkkosivut (luentomateriaali ja harjoitukset)

Opetusmenetelmät

- Verkkoluennot ja ohjaus
- Harjoitustehtävät

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kokeen ajankohta ja toteutustapa ilmoitetaan opintojakson ensimmäisellä kerralla.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Hyväksilukemisen menettelytavat kuvataan tutkintosäännössä ja opinto-oppaassa. Opintojakson opettaja antaa lisätietoa mahdollisista opintojakson erityiskäytänteistä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot 30h
Harjoitukset ja muu itsenäinen työskentely 78h
Yhteensä 108 h

Lisätietoja opiskelijoille

Arvosana määräytyy palautettujen harjoitustehtävien ja kokeen perusteella.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Välttävä (1)
Tunnet Linux-käyttöjärjestelmän peruskäsitteet ja osaat käyttää keskeisimpiä peruskomentoja. Osaat luoda käyttäjäryhmiä ja liittää käyttäjiä niihin sekä muokata tiedostojen ja hakemistojen käyttöoikeuksia perustasolla.

Tyydyttävä (2)
Ymmärrät käyttöoikeuksien hallinnan merkityksen ja osaat määritellä käyttöoikeuksia tiedostojärjestelmässä. Osaat käyttää yksinkertaisia komentorivityökaluja ja apuohjelmia tehtävien suorittamiseen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä (3)
Osaat käyttää käyttäjäryhmiä pääsyn rajoittamiseen ja hallita käyttäjäoikeuksia. Hallitset paketinhallinnan perusteet ja osaat asentaa ja päivittää ohjelmistoja. Osaat käyttää sujuvasti erilaisia komentoja.

Kiitettävä (4)
Osaat hyödyntää käyttäjäryhmiä pääsyn rajoittamiseen ja hallita käyttäjäoikeuksia tehokkaasti. Osaat käyttää monipuolisesti erilaisia komentoja. Ymmärrät prosessien hallinnan merkityksen ja osaat hallita aktiivisia prosesseja ja palveluita. Osaat ajastaa yksinkertaisia tehtäviä järjestelmän työkaluilla.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5)
Osaat kattavasti soveltaa käyttäjäryhmiä ja oikeuksien hallintaa sekä yhdistellä erilaisia komentorivityökaluja tehostaaksesi työskentelyäsi. Osaat hallita prosesseja ja palveluita monipuolisesti ja tehokkaasti. Osaat ajastaa monimutkaisia tehtäviä järjestelmän työkaluilla. Pystyt tunnistamaan järjestelmän ongelmia käyttäen lokitiedostoja, dokumentaatiota ja verkkoresursseja.