Tuotantotekniikan perusteet (5 op)
Toteutuksen tunnus: TKKP0900-3011
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
18.11.2024 - 09.01.2025
Ajoitus
13.01.2025 - 30.04.2025
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Konetekniikka (AMK)
Opettaja
- Arjo Forsman
Ryhmät
-
TKN24SMKonetekniikka (AMK)
-
ZJATKN24SMAvoin amk, Konetekniikka, Monimuoto
- 17.01.2025 14:15 - 15:45, Tuotantotekniikan perusteet TKKP0900-3011
- 31.01.2025 12:30 - 14:00, Tuotantotekniikan perusteet TKKP0900-3011/ Verkko-opetus
- 14.02.2025 14:15 - 15:45, Tuotantotekniikan perusteet TKKP0900-3011
- 14.03.2025 14:15 - 15:45, Tuotantotekniikan perusteet TKKP0900-3011
- 11.04.2025 13:45 - 15:15, Tuotantotekniikan perusteet TKKP0900-3011/ Koe
Tavoitteet
Tuotantotekniikan perusteiden tunteminen antaa perustan tehdä tuotantoteknisiä ja tuotannonohjaukseen liittyviä ratkaisuja tuotantoa harjoittavissa yrityksissä.
Opit hahmottamaan tulevan ammattialan tuotantoon liittyvää toimintaa sekä muodostamaan kokonaiskuvan tuotannosta osana yrityksen liiketoimintaa. Opit ymmärtämään miten ja millä menetelmillä tuotantoa suunnitellaan, ohjataan ja kehitetään.
Opit tuottavuuden, kannattavuuden ja kestävän valmistuksen periaatteiden hallintaa. Opit myös tuotantotoiminnan menestystekijöiden kuten kustannustehokkuuden, toimituskyvyn ja joustavuuden käsitteet.
Opintojakson suoritettuasi osaat mm. tehdä yksikertaisia kustannuslaskelmia, suunnitella tuotannon ohjaustapoja, laatia layout-piirustuksia ja hahmotella systematiikoita nimikkeiden ohjaamiseen.
Tieto ja ymmärrys:
Sinulla on tieto ja ymmärrys konepajaan soveltuvista tuotannonsuunnittelu, -ohjaus ja kehittämismenetelmistä.
Tekniikan soveltaminen käytäntöön:
Omaat kyvyn tunnistaa ja ratkaista tuotannollisia ongelmia valitsemalla tilanteeseen soveltuvia, vakiintuneita, analyyttisiä ja laskennallisia menetelmiä.
Osaat kehittää ja suunnitella tuotannon prosesseja ja järjestelmiä, joihin voi kuulua tekniikkaan ja talouteen liittyviä rajoituksia.
Sisältö
Tuotantoverkko, tuotantotyypit, tuotantojärjestelmän osat sekä valmistusvirta, tuotannonohjaus ja tuotannon suunnittelu, tuotekehityksen ja tuotantotoiminnan yhteistyö, kunnossapito.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Kokonaisarviointi muodostuu tentistä 50 % ja oppimistehtävistä 50 %.
Kokeet järjestetään kolmesti tutkintosäännön mukaisesti.
Välttävä (1): Tunnistat tuotannon eri toiminnot ja terminologian, mutta kykenet vain välttävästi soveltamaan niitä oppimistehtävissä.
Tyydyttävä (2): Ymmärrät mitä tarkoitetaan valmistusvirralla, kustannustehokkuudella ja valmistuksellisella joustavuudella. Lisäksi pystyt kuvailemaan yleisimmät tuotantotyypit, mutta ymmärrät vain tyydyttävästi kuinka tuotantojärjestelmiä suunnitellaan ja ohjataan.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä (3): Hallitset opintojakson keskeiset asiat, eli kykenet perustellen:
- muodostamaan erilaisia tuotannon struktuureja
- laatimaan nimikkeille ohjaussystematiikkoja
- suunnittelemaan tuotantotilojen pohjapiirustuksia
- tekemään yksinkertaisia kustannuslaskelmia.
Kiitettävä (4): Osaat muodostaa tuotannon struktuureita, ohjata nimikkeitä, suunnitella konepajojen pohjapiirustuksia ja laatia kustannuslaskelmia. Lisäksi osaat soveltaa oppimaasi kriittisesti ja innovatiivisesti tuotannon suunnittelu ja kehitystehtävissä. Osaat myös vahvasti perustella tekemiäsi ratkaisuja ja valintoja.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen (5): Osaat muodostaa tuotannon struktuureita, ohjata nimikkeitä, suunnitella konepajojen pohjapiirustuksia ja laatia kustannuslaskelmia. Lisäksi osaat soveltaa oppimaasi kriittisesti ja innovatiivisesti tuotannon suunnittelu, ohjaus ja kehitys tehtävissä. Osaat myös perustella vahvasti tekemiäsi ratkaisuja ja valintoja. Pystyt tekemään asiakokonaisuuksista synteesiä ja johtopäätöksiä.
Esitietovaatimukset
Ei erityisvaatimuksia. Motivaatio tärkein. Valmistusmenetelmien tunteminen edesauttaa opintojaksolla opiskelua, mutta ei ole välttämätön.
Lisätiedot
Opintoja tarjotaan avoimen AMK:n kautta tuotantotekniikasta kiinnostuneille henkilöille.