Siirry suoraan sisältöön

Energia ja ympäristö (5 op)

Toteutuksen tunnus: TE00CG78-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 22.08.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 18.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Teknologiayksikkö

Toimipiste

Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 70

Koulutus

  • Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)

Opettaja

  • Minna Nyman

Ryhmät

  • TER24SM
    Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)
  • ZJATER24SM
    Avoin amk, Energia- ja ympäristötekniikka, monimuoto

Tavoitteet

Osaamiset:
Tällä opintojaksolla saat ymmärryksen energia-alasta, sen keskeisistä käsitteistä, ympäristövaikutuksista sekä ilmasto- ja energiapolitiikasta. Kurssin käytyäsi ymmärrät paremmin kestävän energiantuotannon ja kulutuksen periaatteet sekä ymmärrät ilmastotoimien merkityksen. Tietoisuutesi energiankäytön vaikutuksista ja ympäristöön kohdistuvista haasteista lisääntyy ja osaat soveltaa osaamistasi myös käytännössä.

Syvennät ymmärrystäsi resurssitehokkuuden merkityksestä ja siitä, miten resursseja voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti niiden ehtyessä. Perehdyt myös resurssitehokkuuden merkitykseen ja siihen, miten yritykset voivat parantaa resurssitehokkuuttaan ja samalla vähentää ympäristövaikutuksiaan. Tutustut kiertotalouden periaatteisiin ja käytäntöihin.
Opintojakson käytyäsi tunnet ympäristövaikutusten arvioinnin käsitteen ja menetelmät, opit arvioimaan erilaisten toimintojen ja päätösten ympäristövaikutuksia ja miten näitä tietoja voidaan hyödyntää päätöksenteossa.


Tieto ja ymmärrys:
Ymmärrät energiantuotantoon tiiviisti kytkeytyvät ympäristönäkökulmat ja sinulle syntyy käsitys, miten materiaalivirtoja voidaan optimoida ja kierrättää tehokkaasti resurssien säästämiseksi ja jätteen vähentämiseksi. Ymmärrät kestävien energiaratkaisuiden merkityksen ja miten niiden avulla voidaan vähentää ympäristövaikutuksia.

Viestintä ja tiimityö:
Opintojaksolla osallistut aktiivisesti luokkakeskusteluihin ja erilaisiin oppimistilanteisiin. Pohditte kurssin aiheita yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Toimit esimerkkinä ja rohkaiset sekä kannustat myös muita avoimeen ja rakentavaan keskusteluun. Jaat tietoasi ja osaamistasi muiden kanssa. Kurssi sisältää esityksiä, ryhmäkeskusteluja ja kannustaa sinua opiskelijoiden keskinäiseen oppimiseen. Opit tiimityöskentelyä, aikataulujen hallintaa ja vastuunjakamista.

Sisältö

Energia-alan käsitteet, energiantuotannon ratkaisut, toimintojen ympäristövaikutukset, energiankulutuksen kohteet, ilmasto- ja energiapolitiikka, lainsäädännön ohjauskeinot, päästöt ja niiden vaikutukset, kestävän kehityksen periaatteet, resurssitehokkuuden käsite ja resurssitehokkuus liiketoiminnassa

Aika ja paikka

Kontaktipäivät Jyväskylän Rajakadun kampuksella.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Luentomateriaali ja opintojakson lisämateriaalit Moodlessa

Opetusmenetelmät

Luennot, tiedonhaku ja soveltavat oppimistehtävät. Tehtävät ovat sekä ryhmä- että yksilötehtäviä.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Muulla tavoin hankitun osaamisen opinnollistaminen sovitaan opintojakson opettajan kanssa tapauskohtaisesti.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopetus 25 h, oppimistehtävät sekä itsenäinen opiskelu 110 h. Yhteensä 135 h oppimistyötä.

Sisällön jaksotus

Sisältö jaksottuu monimuotoryhmän kontaktipäivien mukaan. Osa opetuksesta voidaan järjestää ainoastaan verkossa.

Lisätietoja opiskelijoille

Suomeksi
Oppimistehtävissä kehittävä arviointi ja jatkuva palaute. Osa tehtävistä monivalintatehtäviä.

Tehtävät ovat pakollisia ja niiden vaikutus arviointiin on seuraava (alustava ja voi tarkentua opintojakson alussa):

1. Energia ja energiankäyttö 15 %
2. Ilmastonmuutos sekä ilmasto- ja energiapolitiikka + energiaverkot 15 %
3. Kiertotalous ja resurssitehokkuus 20 %
4. Ympäristöpäästöt ja jätevedenkäsittelyprosessit 15 %
5. Energiantuotantoratkaisu ja sen ympäristövaikutukset - seminaari hyväksytty/hylätty
6. Energiantuotantoratkaisutehtävät 15 %
7. Toimintojen ympäristövaikutusten arviointi ja hallinta 20 %

Läpipääsyn raja on puolet maksimipisteistä.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Välttävä (1): Sinulla on peruskäsitys energiantuotannon ja -kulutuksen kansallisesta jakaantumisesta. Tiedät yksittäisiä ympäristövaikutuksia sekä ilmasto- ja energiapolitiikan tavoitteita ja ohjauskeinoja. Sinulla on välttävät tiedot kiertotaloudesta ja tunnet jotain kiertotalouden liiketoimintamalleja.

Tyydyttävä (2): Sinulla on käsitys energiantuotannon ja -kulutuksen kansallisesta jakaantumisesta. Tiedät joitakin ympäristövaikutuksia, jotka liittyvät energia-alan toimintaan. Tunnet myös joitain ilmasto- ja energiapolitiikan tavoitteita ja ohjauskeinoja. Sinulla on tyydyttävät tiedot kiertotaloudesta ja tiedät kiertotalouden liiketoimintamallit.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä (3): Sinulla on hyvä käsitys energiantuotannon ja -kulutuksen kansallisesta. Tiedät erilaisia ympäristövaikutuksia ja -haasteita, jotka liittyvät energia-alan toimintaan. Tunnet ilmasto- ja energiapolitiikan tavoitteita ja tunnet niiden ohjauskeinoja. Sinulla on hyvät tiedot kiertotaloudesta ja resurssitehokkuudesta ja tunnet niiden liiketoimintamallit. Pystyt yhdistämään näitä oppimiasi asioita myös käytäntöön.

Kiitettävä (4): Sinulla on erittäin hyvät tiedot ja ymmärrys energiantuotannon ja -kulutuksen kansallisesta jakaantumisesta. Sinulla on hyvä ymmärrys ympäristövaikutuksista ja -haasteita, jotka liittyvät energia-alan toimintaan. Tunnet hyvin ilmasto- ja energiapolitiikan tavoitteet ja tunnet myös niiden ohjauskeinoja. Sinulla on erittäin hyvät tiedot kiertotaloudesta ja resurssitehokkuudesta ja tunnet niiden liiketoimintamallit. Pystyt yhdistämään näitä oppimiasi asioita myös käytäntöön.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Sinulla on erinomaiset tiedot ja kokonaisvaltainen ymmärrys energiantuotannon ja -kulutuksen kansallisesta jakaantumisesta. Sinulla on syvällisempää ymmärrystä ympäristövaikutuksia ja -haasteita, jotka liittyvät energia-alan toimintaan. Tunnet erittäin hyvin ilmasto- ja energiapolitiikan tavoitteet ja niiden ohjauskeinoja. Sinulla on erinomaiset tiedot kiertotaloudesta ja resurssitehokkuudesta ja tunnet niiden liiketoimintamallit. Pystyt soveltamaan tätä oppimistasi myös käytäntöön.

Esitietovaatimukset

-