Siirry suoraan sisältöön

Talousmatematiikka (3 op)

Toteutuksen tunnus: HL00CA46-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 22.08.2024

Ajoitus

26.08.2024 - 18.12.2024

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Toimipiste

Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Liiketalous (AMK)

Opettaja

  • Alison Doolittle

Ryhmät

  • ZJM24SHVGH
    Avoin AMK, lita, 2. asteen väylä, Gradia ammatillinen, tradenomi
  • HTL24SB
    Tradenomi (AMK), liiketalous, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Talousmatematiikka –opintojakson tarkoituksena on, että tunnet talousmatematiikkaan liittyvät keskeiset käsitteet ja menetelmät. Tunnet liiketalouden käytännön työtehtävissä käytettävät matemaattiset menetelmät.

Opintojakson osaamiset
Liiketoimintaosaaminen
Opiskelijalla on keskeiset tiedot suuntautumisvaihtoehtoon liittyvistä teorioista. Opiskelijalla on vähintään edistyneen aloittelijan taidot suuntautumisvaihtoehdon käytännön työtehtävistä.
Opiskelija hallitsee tiedolla johtamisen päätöksenteon tukena.

Oppimaan oppiminen
Opiskelija arvioi ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan erilaisissa oppimisympäristöissä.
Opiskelija osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.

Opintojakson tavoite
Opintojakson jälkeen tunnet talousmatematiikkaan liittyvät keskeiset käsitteet. Tunnet liike-elämässä useimmiten toistuvat laskumenetelmät ja tilastofunktiot. Kykenee suoriutumaan yksinkertaisista käytännön työtehtävistä talousmatematiikan osalta. Tunnet talousmatematiikan digitaalisia ympäristöjä ja työkaluja.

Sisältö

Yksinkertaiset tilastolliset menetelmät
Prosenttilaskut
Arvonlisäveron laskeminen
Yksinkertainen korkolasku
Koron korko
Indeksit
Inflaatio ja deflaatio
Valuuttakurssilaskut

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Saaranen, P., Kolttola, E., & Pösö, J. (2022). Liike-elämän matematiikka (13., uudistettu painos.). Edita.

Opetusmenetelmät

Tällä kurssilla käytämme seuraavia:

Opetusmenetelmät: perinteinen luento (luennoitsija selittää käsitteet luokassa), demonstraatio (luennoitsija antaa konkreettisia esimerkkejä ja näyttää, miten ongelma ratkaistaan) ja yhteistoiminnallinen oppiminen (luennon jälkeen opiskelijoille annetaan tehtäviä ja heitä kannustetaan työskentelemään yhdessä luokassa ongelmien ratkaisemiseksi).

Oppimismenetelmät: visuaalinen oppiminen (luentokalvot näytetään ja annetaan opiskelijoiden käyttöön), auditiivinen oppiminen (luento, keskustelu), vuorovaikutteinen oppiminen (harjoitukset, tietokilpailut), vertaisopetus (opiskelijat jakavat oppimismenetelmänsä ikätovereidensa kanssa ja työskentelevät yhdessä) ja ongelmanratkaisuoppiminen (matemaattisten ongelmien ratkaiseminen).

Tehtävät suoritetaan Moodlessa. Opiskelijat voivat käyttää Exceliä (luennoitsija esittelee), paperia ja kynää tai laskinta. Tehtävät on suoritettava, mutta pisteitä ei lasketa lopulliseen arvosanaan.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Koe suoritetaan verkossa luokkahuoneessa opettajan valvonnassa. Kokeen suorittaminen kotona ei ole sallittua. Tentti suoritetaan lukukauden lopussa suunnitellun oppitunnin aikana. Uusintakokeet järjestetään Jamkin tutkintosääntöjen mukaisesti ja ne pidetään suunnitelluilla luokka-ajoilla.

Jos opiskelija ei ole tyytyväinen hyväksyttyyn arvosanaansa, hänellä on yksi mahdollisuus yrittää parantaa arvosanaa uusimalla tentti. Tämä tentti suoritetaan myös verkossa luokkahuoneessa opettajan valvonnassa aikataulun mukaisena luokka-aikana, ja se on suoritettava ennen kuluvan lukukauden päättymistä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kurssi koostuu luennosta, luokkatehtävistä, kotitehtävistä ja tentistä. Käsittelemme yhtä aihetta luentoa kohden ja harjoittelemme taitoa luokassa yhdessä. Käytämme Excelin, laskimen sekä paperin ja kynän. Kukin luento kestää 1,5 tuntia ja se pidetään kerran viikossa. Moodlessa on saatavilla kutakin aihetta varten tehtävät (moodle quizzes) jotta opiskelijat voivat harjoitella taitojaan luokkahuoneen ulkopuolella. Käytettävissä on myös harjoitustentti, jonka avulla opiskelijat voivat hioa taitojaan ennen varsinaista tenttiä.

Koska luentokertoja on kerran viikossa 1,5 tuntia, opiskelijan tulisi varata ylimääräistä aikaa opetuksen ulkopuolella kotitehtävien tekemiseen, luentomuistiinpanojen kertaamiseen ja taitojen harjoitteluun. Suunnittele, että tenttiin valmistautumiseen varataan lisää aikaa tenttipäivien lähestyessä. Hyödynnä käytettävissä olevaa harjoitustenttiä taitojen hiomiseksi ja lisätarkastelua vaativien osa-alueiden tunnistamiseksi.

Sisällön jaksotus

Käsittelemme yhtä aihetta per luento. Luettelo aiheista ja niiden ajankohdista on Moodlessa. Tentti pidetään aikataulun mukaisina luentoaikoina.

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin amk 5 (Gradian korkeakoulupolkulaiset sis. max-määrään)
Kurssi suoritetaan harjoitusten, luentomateriaalin ja kokeen avulla. Pakolliset tehtävät ja tentti on suoritettava hyväksytysti.

Lopullinen arvosana on 0-5, jossa 0 on hylätty ja 5 on erinomainen.
Tentti: Opiskelijan on vastattava onnistuneesti 50 %:iin kysymyksistä läpäistäkseen kokeen.
Pakolliset tehtävät: Kaikki pakolliset tehtävät on suoritettava.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Välttävä 1
Opintojakson jälkeen tunnet talousmatematiikkaan liittyvät keskeiset käsitteet. Tunnet liike-elämässä useimmiten toistuvat laskumenetelmät. Kykenee suoriutumaan yksinkertaisista käytännön työtehtävistä talousmatematiikan osalta.
Tyydyttävä 2
Opintojakson jälkeen ymmärrät talousmatematiikkaan liittyvät keskeiset käsitteet. Ymmärrät liike-elämässä useimmiten toistuvat laskumenetelmät. Kykenee suoriutumaan yksinkertaisista käytännön työtehtävistä talousma-tematiikan osalta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä 3
Opintojakson jälkeen ymmärrät talousmatematiikkaan liittyvät keskeiset käsitteet ja tunnet niiden riippuvuudet. Osaat soveltaa liike-elämässä käytettäviä laskumenetelmiä käytännön ongelmiin.

Kiitettävä 4
Opintojakson jälkeen ymmärrät talousmatematiikkaan liittyvät keskeiset käsitteet ja tunnet niiden riippuvuudet. Osaat kehittää yrityksen liiketoimintaa hyödyntämällä talousmatematiikan laskumenetelmiä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Osaat kehittää yrityksen liiketoimintaa hyödyntämällä talousmatematiikan laskumenetelmiä. Osaat perustella, vertailla, selittää ja tulkita käyttämiäsi menetelmiä.