Siirry suoraan sisältöön

Markkinointi ja kilpailuoikeus (5 op)

Toteutuksen tunnus: HL00BD39-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 19.08.2024

Ajoitus

26.08.2024 - 18.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Liiketalous (AMK)

Opettaja

  • Hannu Juntunen

Ryhmät

  • ZJA24SH
    Avoin amk, lita
  • HTL23KIY
    Tradenomi (AMK), liiketalous, monimuotototeutus

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Markkinointi- ja kilpailuoikeus on kuluttajan ja yrittäjän näkökulmasta mukana jokapäiväisessä toiminnassa, ja julkisten hankintojen tuntemisen merkitys kasvaa koko ajan, joten alan asiantuntijoille on kysyntää.

Opintojakson osaamiset

Työelämässä toimiminen
Kestävä kehitys

Opintojakson osaamistavoite
Tunnet markkinointia ja kilpailuoikeutta sekä julkista hankintaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet. Tunnet kuluttajansuojaan liittyvät periaatteet. Tunnet yritysten väliset kielletyt kilpailukeinot. Osaat kuvata julkisten hankintojen hankintamenettelyn. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen.

Sisältö

Markkinoinnin hyvän tavan vastaisuus ja sopimaton menettely
Koti- ja etämyynti
Kielletyt kilpailunrajoitukset
Julkiset hankinnat
Oikeuskäytäntö

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Luentoaineistot, aiheeseen liittyvä lainsäädäntö, Suositeltava verkkokirja on Viitanen, K. 2017. Markkinointioikeus. Hesinki. Kauppakamari Verkkoaineisto.
Koivumäki, E. & Häkkänen, P. 2018. Markkinointijuridiikka 2018. Helsinki. Kauppakamari.
Eskola, S., Kiviniemi, E., Krakau, T. & Ruohoniemi, E. 2017. Julkiset hankinnat. Helsinki. Alma Talent.

Opetusmenetelmät

Opintojakso suoritetaan osallistumalla luento-opetukseen, joka toteutetaan verkko-opetuksena (webinaari) ja erillisen ilmoituksen mahdollisesti myös itsenäisenä ulkopuolisten toimijoiden tarjoamien verkkoluentojen seuraamisena (esim. Eduhouse). Lisäksi opintojakso sisältää oppimis- ja harjoitustehtäviä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Oppimistehtävistä kaksi (2) arvioidaan arvosanaan vaikuttavana arviointikriteerien ja -asteikon mukaisesti.
Mikäli oppimistehtävistä molemmat tai toinen tulee hylätyksi, pidetään näiltä osin uusinta Moodlessa. Ensimmäinen uusinta avautuu perjantaina 6.12.2024 klo 7.00 ja sulkeutuu sunnuntaina 8.12.2024 klo 23.59. Toinen uusinta avautuu perjantaina 13.12.2024 klo 7.00 ja sulkeutuu sunnuntaina 15.12.2024 klo 23.59. Uusintaan tulee ilmoittautua viimeistään kaksi (2) päivää ennen tenttipäivää opettajalle lähetettävällä sähköpostiviestillä.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Valinnaisen suoritustavan toteuttaminen arvosanaan oikeuttavasti vaatii erityisen perustellun syyn, joka arvioidaan tapauskohtaisesti

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Oppimistehtävät ovat pääsääntöisesti lainsäädännön soveltamiseen liittyviä oikeustapauksia sekä asiakirjojen laatimisia. Kunkin oppimistehtävän tekemiseen on varattu aikaa kaksi (2) viikkoa siten, että tehtävä avautuu ja sulkeutuu määrättynä ajankohtana.
Opintojakson kuormittavuus tunteina:
kontaktitunnit 22 h
virtuaaliopiskelu 38 h
itsenäinen työskentely / oppimistehtävien tekeminen 75 h

Sisällön jaksotus

Luennot toistuvat viikoittain vaihtelevista aiheista. Samaan aikaan opiskelija suorittaa annetun aikataulun mukaisesti oppimis- / harjoitustehtäviä. Viikoittaisten luentojen sijaan pidettävistä pari- / harjoitustehtävistä sovitaan erikseen tunnilla.

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin amk 5
Kirjallinen palaute oppimistehtävistä noin 3 – 4 viikon välein tehtävän palauttamiselle määrätyn ajan jälkeen. Tunnilla pidettävät tai esitettävät pari- / ryhmätehtävät käydään läpi ja niistä saa palautteen tunnilla, ja näihin liittyy myös itse- ja vertaisarviointia.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Välttävä 1
Tunnet markkinointia ja kilpailuoikeutta sekä julkista hankintaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet. Tunnet kuluttajansuojaan liittyvät periaatteet. Tunnet yritysten väliset kielletyt kilpailukeinot. Osaat kuvata julkisten hankintojen hankintamenettelyn. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen.

Tyydyttävä 2
Tunnet markkinointia ja kilpailuoikeutta sekä julkista hankintaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet. Ymmärrät kuluttajansuojaan liittyvät periaatteet lain keskeiset kohdat kuluttajan kannalta. Ymmärrät yritysten väliset kielletyt kilpailukeinot lain keskeiset kohdat yritysten kannalta. Osaat kuvata julkisten hankintojen hankintamenettelyn ja tunnet hankintamenettelyn prosessia. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä 3
Tunnet markkinointia ja kilpailuoikeutta sekä julkista hankintaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet. Hallitset kuluttajansuojaan liittyvät periaatteet lain keskeiset kohdat kuluttajan kannalta. Hallitset yritysten väliset kielletyt kilpailukeinot lain keskeiset kohdat yritysten kannalta.
Tunnet julkisten hankintojen hankintamenettelyn prosessina. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen.

Kiitettävä 4
Tunnet markkinointia ja kilpailuoikeutta sekä julkista hankintaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet sekä oikeuskäytäntöä. Hallitset kuluttajansuojaan liittyvät periaatteet lain keskeiset kohdat kuluttajan kannalta ja osaat soveltaa niitä tehtävissä. Hallitset yritysten väliset kielletyt kilpailukeinot lain keskeiset kohdat yritysten kannalta ja osaat soveltaa niitä tehtävissä. Tunnet julkisten hankintojen kilpailutukseen liittyvät toimintatavat hankintayksikön ja tarjoajan näkökulmasta. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat ratkaista tapauksen annettujen ohjeiden mukaisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Tunnet markkinointia ja kilpailuoikeutta sekä julkista hankintaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet sekä oikeuskäytäntöä. Hallitset kuluttajansuojaan liittyvät periaatteet lain keskeiset kohdat kuluttajan kannalta ja osaat soveltaa niitä tehtävissä. Hallitset yritysten väliset kielletyt kilpailukeinot lain keskeiset kohdat yritysten kannalta ja osaat soveltaa niitä tehtävissä. Hallitset julkisten hankintojen kilpailutukseen liittyvät toimintatavat hankintayksikön ja tarjoajan näkökulmasta. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat analysoida tapausta monipuolisesti ja osoitat omaavasi ongelmakeskeistä ratkaisukykyä.

Esitietovaatimukset

Sopimusoikeus