Siirry suoraan sisältöön

Varallisuus- ja kiinteistöoikeus (5 op)

Toteutuksen tunnus: HL00BD42-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 19.08.2024

Ajoitus

26.08.2024 - 18.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Liiketalous (AMK)

Opettaja

  • Hannu Juntunen

Ryhmät

  • ZJA24SH
    Avoin amk, lita
  • HTL23KIY
    Tradenomi (AMK), liiketalous, monimuotototeutus

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Varallisuus- ja kiinteistöoikeus oppiaineena antaa sinulle hyvät perustiedot velvoitteista ja kiinteään omaisuuteen liittyvästä lainsäädännöstä ja oikeuskäytännöstä. Tätä osaamista tarvitset toimiessasi esim. pankkisektorilla tai kiinteistönvälittäjänä.

Opintojakson osaamiset
Työelämässä toimiminen
Kestävä kehitys

Opintojakson osaamistavoite
Tunnet velka- ja vakuusjärjestelmää sekä kiinteistökauppaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet. Ymmärrät velka- ja vakuusjärjestelyjen sekä kiinteistökaupan tarkoituksen. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen. Tiedät velka- ja vakuusjärjestelyyn sekä kiinteistönkauppaan liittyvät pääsäännöt.

Sisältö

Velka, velan kuittaus ja vanheneminen
Vakuusjärjestelyt
Kiinteistön kauppa
Lainhuuto ja kiinnitys
Oikeuskäytäntö

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Luentoaineistot, aiheeseen liittyvä lainsäädäntö, Suositeltava kirjallisuus: Saarnilehto, A., Annola, V., Hemmo, M., Karhu, J., kartio, L., Tammi-Salminen, E., Tolonen, J., Tuomisto, J. & Viljanen, M. 2004. Varallisuusoikeus. Helsinki. WSOYPro.
Kaisto, J, & Lohi, T. 2013. Johdatus varallisuusoikeuteen. Helsinki. Talentum Media.
Kasso, M. 2014. Kiinteistön kauppa ja omistaminen. Helsinki. Talentum.

Opetusmenetelmät

Opintojakso suoritetaan osallistumalla luento-opetukseen, joka toteutetaan verkko-opetuksena (webinaari) ja erillisen ilmoituksen mahdollisesti myös itsenäisenä ulkopuolisten toimijoiden tarjoamien verkkoluentojen seuraamisena (esim. Eduhouse). Lisäksi opintojakso sisältää oppimis- ja harjoitustehtäviä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson arvosana määräytyy Moodlessa perjantaina 22.11.2024 klo 7.00 avautuvan ja sunnuntaina 24.11.2024 klo 23.59 sulkeutuvan lopputentin ja yhdestä oppimistehtävästä saatavien lisäpisteiden perusteella, joita voi saada enintään 2.
Mikäli tentti tulee hylätyksi, pidetään uusintatentti Moodlessa. Ensimmäinen uusintatentti avautuu perjantaina 6.12.2024 klo 7.00 ja sulkeutuu sunnuntaina 8.12.2024 klo 23.59. Toinen uusintatentti avautuu perjantaina 13.11.2024 klo 7.00 ja sulkeutuu sunnuntaina 15.12.2024 klo 23.59. Tarkemmat tiedot tenttimisestä ilmoitetaan tunnilla ja Moodlessa tentin yhteydessä.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Valinnaisen suoritustavan toteuttaminen arvosanaan oikeuttavasti vaatii erityisen perustellun syyn, joka arvioidaan tapauskohtaisesti.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Oppimistehtävät ovat pääsääntöisesti lainsäädännön soveltamiseen liittyviä oikeustapauksia sekä asiakirjojen laatimisia. Kunkin oppimistehtävän tekemiseen on varattu aikaa kaksi (2) viikkoa siten, että tehtävä avautuu ja sulkeutuu määrättynä ajankohtana.
Opintojakson kuormittavuus tunteina:
kontaktitunnit 22 h
virtuaaliopiskelu 38 h (sisältää verkkotentin)
itsenäinen työskentely / oppimistehtävien tekeminen 75 h

Sisällön jaksotus

Luennot toistuvat viikoittain vaihtelevista aiheista. Samaan aikaan opiskelija suorittaa annetun aikataulun mukaisesti oppimis- / harjoitustehtäviä. Viikoittaisten luentojen sijaan pidettävistä pari- / harjoitustehtävistä sovitaan erikseen tunnilla.

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin amk 5
Kirjallinen palaute oppimistehtävistä noin 3 – 4 viikon välein tehtävän palauttamiselle määrätyn ajan jälkeen. Tunnilla pidettävät tai esitettävät pari- / ryhmätehtävät käydään läpi ja niistä saa palautteen tunnilla, ja näihin liittyy myös itse- ja vertaisarviointia.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Välttävä 1
Tunnet velka- ja vakuusjärjestelmää sekä kiinteistökauppaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet. Ymmärrät velka- ja vakuusjärjestelyjen sekä kiinteistökaupan tarkoituksen. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen. Tiedät velka- ja vakuusjärjestelyyn sekä kiinteistönkauppaan liittyvät pääsäännöt.

Tyydyttävä 2
Tunnet velka- ja vakuusjärjestelmää sekä kiinteistökauppaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet ja osaat niitä soveltaa. Pystyt kertomaan velka- ja vakuusjärjestelyjen sekä kiinteistökaupan tarkoituksen eri osapuolten kannalta. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat. Tiedät velka- ja vakuusjärjestelyyn sekä kiinteistönkauppaan liittyvät pääsäännöt.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä 3
Tunnet velka- ja vakuusjärjestelmää sekä kiinteistökauppaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet ja osaat niitä soveltaa.
Hallitset velka- ja vakuusjärjestelyjen sekä kiinteistökaupan tarkoituksen eri osapuolten kannalta ja osaat tuoda sen esiin tehtävissä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat ratkaista tapauksen annettujen ohjeiden mukaisesti. Osaat laatia velkakirjoja sekä kiinteistön kauppakirjan.

Kiitettävä 4
Tunnet velka- ja vakuusjärjestelmää sekä kiinteistökauppaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet ja osaat niitä soveltaa. Hallitset velka- ja vakuusjärjestelyt sekä kiinteistönkaupan käytännössä ja osaat tuoda sen esiin tehtävissä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat ratkaista tapauksen annettujen ohjeiden mukaisesti. Osaat laatia velkakirjoja sekä kiinteistön kauppakirjan muotomääräyksiä noudattaen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Tunnet velka- ja vakuusjärjestelmää sekä kiinteistökauppaa säätelevän lainsäädännön ja yleiset periaatteet ja osaat niitä soveltaa. Hallitset velka- ja vakuusjärjestelyt sekä kiinteistönkaupan käytännössä ja osaat tuoda sen esiin tehtävissä. Tunnistat oikeustapaukseen liittyvän oikeuskysymyksen ja siihen liittyvät lainkohdat sekä osaat ratkaista tapauksen annettujen ohjeiden mukaisesti ja osaat analysoida tapausta monipuolisesti sekä osoitat omaavasi ongelmakeskeistä ratkaisukykyä. Osaat laatia velkakirjoja sekä kiinteistön kauppakirjan muotomääräyksiä noudattaen.

Esitietovaatimukset

Sopimusoikeus