Siirry suoraan sisältöön

Talousinformaatio (5 op)

Toteutuksen tunnus: HL00CA47-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 09.01.2025

Ajoitus

13.01.2025 - 19.05.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 55

Koulutus

  • Liiketalous (AMK)

Opettaja

  • Sanna Niemi

Ryhmät

  • HTL25KIY
    Tradenomi (AMK), liiketalous, monimuotototeutus

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Tämän opintojakson suoritettuasi tunnistat talousinformaation lähteet ja ymmärrät sen käytön merkityksen organisaation tavoitteiden saavuttamisessa. Ymmärrät taloushallinnon tehtävät, merkityksen ja kannattavan yritystoiminnan edellytykset kestävä kehitys huomoiden. Tunnet tilinpäätösanalyysin ja arvonmäärityksen keskeiset käsitteet ja menetelmät.

Opintojakson osaamiset
Liiketoimintaosaaminen: Opiskelija hallitsee talousinformaatiolla johtamisen päätöksenteon tukena.
Oppimaan osaaminen: Opiskeliija osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä. Sekä opiskelija ottaa vastuuta myös ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta.

Opintojakson tavoite
Osaat etsiä, seurata ja soveltaa talousinformaatiota yrityksen analysoinnissa ja osaat tulkita yrityksen toimintaa ja taloudellista asemaa.yrityksen toimialan reunaehdot huomioiden.

Sisältö

Opintojaksolla käsitellään keskeisiä talousinformaation lähteitä. Käydään läpi erityisesti tilinpäätösinformaatio; tuloslaskelman ja taseen luku ja analysointi, tunnusluvut ja niiden laskeminen ja tulkinta, tilinpäätöksen tulkinta ja case-yritysten analyysi sekä kestävän kehityksen periaatteet ja niiden toteutumisen edistämisen vastuullisena ammattilaisena ja yhteiskunnan jäsenenä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Jormakka, R., Koivusalo, K. Lappalainen, J. & Niskanen, M. 2021. Laskentatoimi. EditaPrima. Luvut 1,2,6.
Eduhouse videot
Tilinpäätöksen tulkinta, J., Leppiniemi, R., Leppiniemi, T., Kaisanlahti. Alma Talent Oy verkkokirjastossa päivittyvä teos

Opetusmenetelmät

Verkkokontaktiopetus zoom.
Käänteinen luokkahuone menetelmä.
Itsenäiset oppimistehtävät
Yrityscase pienryhmätyöskentelynä.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon sisältyvät mahdolliset työssä tehtävät osiot kuvataan kurssin ensimmäisillä kokoontumiskerroilla.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti järjestetään viikolla x. Uusintatentit järjestetään viikoilla x-x

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Toisessa korkeakoulussa suoritettu vastaava opintojakso voidaan lukea hyväksi osasuorituksena tai kokonaisuutena. Muulla tavoin hankittu osaaminen voidaan tunnistaa ja tunnustaa näyttökokeeseen osallistumalla. Tarkemmat ohjeet löytyvät tutkintosäännöstä ja opinto-oppaasta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan ajankäyttö yhteensä 135 h
Luennot ja tentit 21 h
Itsenäinen opiskelu ja itsenäiset oppimistehtävät 60 h
Pienryhmätyöskentelynä tehtävä yrityscase 54 h

Opintojakso vaatii viikottaista työskentelyä.

Opettaja ohjaa luennoilla ja Moodlen välityksellä.

Sisällön jaksotus

Opintojakso vaatii viikottaista työskentelyä. Varaathan luentojen/webinaarien lisäksi kalenteriisi viikoittain noin 6-8 tuntia aikaa tälle opintojaksolle.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson arviointi perustuu monivalintatentissä (60 %, 3 op) ja pienryhmätyöskentelynä toteutettavassa yritystehtävässä (40 %, 2,0 op) osoitettuun osaamiseen.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Arvosana (1)
Opintojakson suoritettuasi tunnistat talousinformaation lähteet ja ymmärrät sen käytön merkityksen organisaation tavoitteiden saavuttamisessa. Tunnistat taloushallinnon tehtävät, merkityksen ja kannattavan yritystoiminnan edellytykset kestävä kehitys huomoiden. Tunnet tilinpäätösanalyysin ja arvonmäärityksen keskeiset käsitteet ja menetelmät. Suoritat tehtävät opintojakson aikataulun mukaisesti ja otat vastuun omasta työstäsi.

Arvosana (2)
Opintojakson suoritettuasi ymmärrät talousinformaation lähteet ja ymmärrät sen käytön merkityksen organisaation tavoitteiden saavuttamisessa. Ymmärrät taloushallinnon tehtävät, merkityksen ja kannattavan yritystoiminnan edellytykset kestävä kehitys huomoiden. Ymmärrät tilinpäätösanalyysin ja arvonmäärityksen keskeiset käsitteet ja menetelmät.
Suoritat tehtävät opintojakson aikataulun mukaisesesti ja otat vastuun omasta työstäsi ja myötävaikutat yhteiseen tuotokseen positiivisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Arvosana (3)
Opintojakson suoritettuasi osaat kertoa talousinformaation lähteistä ja ymmärrät niiden käytön merkityksen organisaation tavoitteiden saavuttamisessa hyvällä tasolla. Pystyt kertomaan taloushallinnon tehtävistä, sen merkityksen ja kannattavan yritystoiminnan edellytykset kestävä kehitys huomoiden. Osaat tilinpäätösanalyysin perustasolla ja arvonmäärityksen keskeiset käsitteet ja menetelmät. Suoritat tehtävät opintojakson aikataulun mukaisesti, otat vastuun omasta työstäsi ja toimit hyvässä vuorovaikutuksessa muiden ryhmäläisten kanssa.

Arvosana (4)
Opintojakson suoritettuasi osaat kertoa talousinformaation lähteistä, arvottaa niitä ja valita soveltuvia lähteitä erilaisissa päätöksentekotilanteissa. Pystyt kertomaan sujuvasti taloushallinnon tehtävistä, sen merkityksen ja kannattavan yritystoiminnan edellytykset kestävä kehitys huomoiden, osin jo kriittisesti. Osaat tilinpäätösanalyysin perustasolla ja arvonmäärityksen keskeiset käsitteet ja menetelmät. Kykenet vertailuun. Suoritat tehtävät opintojakson aikataulun mukaisesti, otat vastuun omasta työstäsi ja toimit hyvässä vuorovaikutuksessa muiden ryhmäläisten kanssa tukien muita ryhmäläisiä omalla osaamisellasi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Arvosana (5)
Opintojakson suoritettuasi osaat kertoa talousinformaation lähteistä, arvottaa niitä ja valita soveltuvia lähteitä erilaisissa päätöksentekotilanteissa. Pystyt kertomaan sujuvasti taloushallinnon tehtävistä, sen merkityksen ja tarkastelemaan kannattavaa yritystoimintaa kriittisesti kestävä kehitys huomoiden. Osaat tilinpäätösanalyysin perustasolla ja arvonmäärityksen keskeiset käsitteet ja menetelmät. Kykenet vertaluun ja perusteluihin. Suoritat tehtävät opintojakson aikataulun mukaisesti, otat vastuun omasta työstäsi. Toimit hyvässä vuorovaikutuksessa muiden ryhmäläisten kanssa tukien ja ohjaten muita ryhmäläisiä omalla osaamisellasi.

Esitietovaatimukset

Korkeakouluopintoihin vaadittavat perusvalmiudet. Monimuotototeutuksessa valmiudet ja välineet suoriutua verkko-opinnoista.