Siirry suoraan sisältöön

Näyttöön perustuva hoitotyö (4 op)

Toteutuksen tunnus: SA00CG25-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 23.08.2024

Ajoitus

26.08.2024 - 15.12.2024

Opintopistemäärä

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Toimipiste

Lutakon kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Kätilö (AMK)
  • Sairaanhoitaja (AMK)

Opettaja

  • Pirkko Ratinen
  • Jenni Ikola-Mäki

Ryhmät

  • ZJASAR24S1
    Avoin AMK, sote, AMK-polut, sairaanhoitaja päivä
  • SAR24S1
    Sairaanhoitaja (AMK)

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Tällä opintojaksolla perehdyt näyttöön perustuvaan hoitotyöhön ja opit hyödyntämään sitä hoitotyön päätöksenteossa sekä ymmärrät oman ammattiroolisi vastuun näyttöön perustuvassa hoitotyössä. Perehdyt myös sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmää, palveluja ja asiakkuutta ohjaavaan lainsäädäntöön.

Opintojakson osaamiset

Oppimaan oppiminen: Osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä.

Työelämässä toimiminen: Osaa toimia ammatillisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa.

Eettinen osaaminen: Ymmärtää hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja toimii niiden mukaisesti.

Näyttöön perustuva toiminta ja päätöksenteko-osaaminen: Tunnistaa tarpeen näyttöön perustuvalle hoitotyölle ja sitoutuu toteuttamaan sitä.



Opintojakson osaamistavoite

Osaat hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alasi kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä. Ymmärrät hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja toimit niiden mukaisesti.

Tunnistat tarpeen näyttöön perustuvalle hoitotyölle ja sitoudut toteuttamaan sitä. Sovellat näyttöön perustuvaa tietoa hoitotyön suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Osaat toimia ammatillisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa.

Opintojakson käytyäsi hahmotat sosiaali- ja terveysalan muuttuvan palvelujärjestelmän ja palveluja koskevan lainsäädännön ja ymmärrät asiakkaan asemaa ja oikeuksia määrittävän lainsäädännön merkityksen.

Sisältö

Hoitotyön keskeiset käsitteet, arvot, hoitotyön prosessi, hoitotieteen tietokannat ja hoitotyön suositukset, dokumentointi ja siihen liittyvä lainsäädäntö.

Sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmä, sitä ohjaava keskeinen lainsäädäntö ja palvelujärjestelmän valvonta. Sosiaali- ja terveyspalveluiden merkitys yksilöille, yhteisöille ja yhteiskunnalle.

Aika ja paikka

Lukujärjestuksen mukaan (PEPPI)
Lähiopetus kampuksella

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

- Ahonen, O., Blek-Vehkaluoto, M., Ekola, S.,Partamies, S., Sulosaari, V. & Uski-Tallqvist, T. 2019. Kliininen hoitotyö.
- Eriksson, K., Isola, A., Kyngäs, H., Lindström, U., Paavilainen, E., Pietilä, A-M., Vehviläinen-Julkunen, K. & Åstedt-Kurki, P. 2012. Hoitotiede. Helsinki: SanomaPro. Soveltuvin osin.
- FINLEX. Ajantasainen lainsäädäntö.
- Hetemaa, T., Knape, N., Kokko, P., Leipälä, J., Ridanpää, H., Rissanen, P., Suomela, T., Syrjä V. & Syrjänen, T. 2022. Sosiaali- ja terveyspalvelut Suomessa 2020. THL;n asiantuntija-arvio.
- Hoitotyön tutkimussättiö (Hotus) - hoitosuositukset
- Korhonen, A., Jylhä, V., Korhonen T. & Holopainen, A. 2018. Näyttöön perustuva toiminta: Tarpeesta Tuloksiin. Saksa: Skhole Oy Soveltuvin osin.
- Käypä hoito-tietokanta ja suositukset

Opetusmenetelmät

Opintojaksolla tutustut luento-opetuksen, case-työskentelyn ja itsenäisen työskentelyn kautta sosiaali- ja terveysalan muuttuvaan palvelujärjestelmään ja palveluja koskevaan lainsäädäntöön. Ryhmäkeskustelujen ja tehtävien avulla opit hahmottamaan asiakkaan asemaa ja oikeuksia määrittävän lainsäädännön merkityksen.

Opit hankkimaan, kriittisesti arvioimaan sekä tarkoituksenmukaisesti soveltamaan oman alasi kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä kontakteilla tehtävien harjoitusten ja pienryhmätoiminnan kautta. Kontaktiopetuksessa tutustut hyvän tieteellisen käytännön periaatteisiin ja opintojakson tehtävissä harjoittelet niiden mukaisesti toimimista.

Ryhmätehtävien avulla opit tunnistamaan tarpeen näyttöön perustuvalle hoitotyölle ja työelämän tarpeesta nousevien esimerkkien kautta opit toteuttamaan sitä. Pienryhmätehtävässä opit soveltamaan näyttöön perustuvaa tietoa hoitotyön suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Pienryhmätoiminnan kautta opit toimimaan ammatillisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Seminaarityön aiheita voi tuoda valmiiden aiheiden lisäksi tuoda esim. omasta työ- tai harjoitteluyksiköstä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson alkuvaiheessa hissipuhe
Opintojakson keskivaiheilla tentti ja kirjaamisen tehtävä
Opintojakson lopussa seminaarityö ja sen esitys
Tenttien ja tehtävien uusintamahdollisuudet järjestetään opintojakson voimassaolon puitteissa.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Onko mahdollisuus jotenkin opinnollistaa, jos on työelämässä?

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

4op=108h
Luennot 21h
Itsenäinen työskentely 20h
Ennakkovalmistautuminen luennoille 20h
Videotehtävän tekeminen 5h
Kirjaamisen tehtävä verkossa 10h
Tentti ja siihen valmistautuminen 5h
Seminaarityön valmistelu, toteutus ja sen esitys yhteisessä seminaaripäivässä 27h

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Arviointikriteerit

Arviointikriteeri - arvosana 1 ja 2

Välttävä 1
Osaat nimetä muutamia hoitotyössä käytettäviä käsitteitä, tietokantoja ja suosituksia. Osaat perusasioita näyttöön perustuvan tiedon hyödyntämisestä. Tunnistat hoitotyön prosessin ja osaat luetella yleisimpiä hoitotyön kirjaamiseen liittyviä asioita. Tunnistat omaan ammattirooliisi liittyvää vastuuta näyttöön perustuvassa hoitotyössä ja päätöksenteossa. Osaat nimetä kapea-alaisesti yhdestä näkökulmasta sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmän osia ja sitä ohjaavaa lainsäädäntöä.


Tyydyttävä 2
Osaat nimetä useita hoitotyössä käytettäviä käsitteitä, tietokantoja ja suosituksia. Ymmärrät perusasioita näyttöön perustuvan tiedon hyödyntämisestä. Ymmärrät hoitotyön prosessin ja osaat kuvata yleisimpiä hoitotyön kirjaamiseen liittyviä asioita. Osaat kuvata omaan ammattirooliisi liittyvää vastuuta näyttöön perustuvassa hoitotyössä ja päätöksenteossa. Osaat kuvata kapea-alaisesti muutamasta näkökulmasta sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmän osia ja sitä ohjaavaa lainsäädäntöä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Arviointikriteeri - arvosana 3 ja 4

Hyvä 3
Sinulla on kokonaiskuva hoitotyössä käytettävistä käsitteistä, tietokannoista ja suosituksista ja osaat hakea tietoja sekä hyödyntää niitä. Ymmärrät perusasioita näyttöön perustuvan tiedon hyödyntämisestä. Ymmärrät hoitotyön prosessin ja osaat perustella yleisimpiä hoitotyön kirjaamiseen liittyviä asioita. Ymmärrät omaan ammattirooliisi liittyvän vastuun näyttöön perustuvassa hoitotyössä ja päätöksenteossa. Osaat tarkastella useammasta toisiinsa liittyvästä näkökulmasta sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmää ja sitä ohjaavaa lainsäädäntöä.


Kiitettävä 4
Sinulla on laaja kuva hoitotyössä käytettävistä käsitteistä, tietokannoista ja suosituksista, osaat hakea sekä soveltaen käyttää niitä. Osaat hoitotyön prosessin sekä perustella yleisimpiä hoitotyön kirjaamiseen liittyviä asioita. Osaat soveltaa omaan ammattirooliisi liittyvää vastuuta näyttöön perustuvassa hoitotyössä ja päätöksenteossa. Osaat kuvata perustellen sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmän ja sitä ohjaavan lainsäädännön laajempana kokonaisuutena.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Arviointikriteeri - arvosana 5

Erinomainen 5
Sinulla on laaja kuva hoitotyössä käytettävistä käsitteistä, tietokannoista ja suosituksista, osaat hakea ja tiivistää tietoa sekä soveltaen käyttää ja arvioida tietoja. Osaat hoitotyön prosessin sekä perustella ja arvioida yleisimpiä hoitotyön kirjaamiseen liittyviä asioita. Osaat soveltaa ja arvioida omaan ammattirooliisi liittyvää vastuuta näyttöön perustuvassa hoitotyössä ja päätöksenteossa. Osaat edellisten lisäksi tuoda esille kriittisiä näkökulmia perustellen sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmästä ja sitä ohjaavasta lainsäädännöstä laajempana kokonaisuutena.