Skip to main content

Lastensuojelun menetelmät (5 op)

Toteutuksen tunnus: SOSS2018-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 22.08.2024

Ajoitus

26.08.2024 - 27.10.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4.5 op

Toteutustapa

10 % Lähiopetus, 90 % Verkko-opetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Toimipiste

Lutakon kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 35

Koulutus

  • Sosionomi (AMK)

Opettaja

  • Riikka Rantanen
  • Merja Nybacka

Vastuuopettaja

Merja Nybacka

Ryhmät

  • SOS22SM
    Sosionomi (AMK)
  • ZJA24SS
    Avoin AMK, sote
  • 26.08.2024 12:00 - 16:00, Lastensuojelun menetelmät SOSS2018-3005
  • 11.09.2024 12:30 - 16:30, Lastensuojelun menetelmät SOSS2018-3005
  • 24.09.2024 08:15 - 12:15, Lastensuojelun menetelmät SOSS2018-3005
  • 02.10.2024 08:15 - 12:00, Lastensuojelun menetelmät SOSS2018-3005
  • 09.10.2024 11:00 - 16:00, Lastensuojelun menetelmät SOSS2018-3005
  • 23.10.2024 08:30 - 14:00, Lastensuojelun menetelmät SOSS2018-3005

Objectives

Syvennät osaamistasi lapsi- ja perhelähtöisten menetelmien käytössä. Opintojakson jälkeen osaat suunnitella ja käyttää monipuolisia lastensuojelun menetelmiä työskennellessäsi lasten ja perheiden kanssa. Tämän lisäksi osaat työskennellä voimavara- ja ratkaisukeskeisesti. Menetelmien käytössä osaat huomioida perheiden osallisuuden ja lapsen näkökulman.

Content

Opintojakson sisältöinä ovat lastensuojelutyön menetelmät, niiden teoriataustat ja käytäntöön soveltaminen lasten ja perheiden kanssa työskentelyssä. Tämän lisäksi tarkastellaan ratkaisukeskeisen ja voimavaralähtöisen työotteen teoreettisia lähtökohtia, periaatteita ja menetelmiä. Opintojaksolla tarkastellaan arviointimenetelmiä lastensuojelun näkökulmasta.

Learning materials and recommended literature

De Jong, P. & Berg, I. 2016. Ratkaisukeskeisen terapian oppikirja. Suom. Furman, B. & Mattila, A. Helsinki: Lyhytterapiainstituutti.

Hyvärinen, S. & Pösö, T. (toim.) 2018. Lapsen haastattelu lastensuojelussa. Ps-Kustannus.

Lahtinen, P. & Pynnönen, J. 2020. Opas lapsilähtöiseen palvelutarpeen arviointiin. Pesäpuu ry.

Mönkkönen, Kaarina. 2018. Vuorovaikutus asiakastyössä. Asiakkaan kohtaaminen sosiaali- ja terveysalalla. Helsinki: Gaudeamus.

Petrelius, P., Tulensalo, H., Jaakola, A-M. & Hietamäki, J. (toim.). 2016. Lapsen elämäntilanteen ja tuen tarpeiden lapsikeskeinen, monitoimijainen arviointi : Tietoa lastensuojelun kehittämisen pohjaksi. THL.

Ratner, H. & Yusuf, D. 2020. Lasten ja nuorten ratkaisukeskeinen ohjaus ja neuvonta. Helsinki: Lyhytterapiainstituutti.

Seikkula, J. & Arnkill, T. 2009. Dialoginen verkostotyö. Helsinki: Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos.

Seikkula, J. & Arnkill, T. 2014. "Nehän kuunteli meitä": dialogeja monissa suhteissa. Helsinki: Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos.

Sudenlehti, J. & Uusitalo, I. 2018. Tulevaisuuden lastensuojelu. Suomen psykologinen instituutti.

Vilén Marika, Seppänen Paula, Tapio Nina, Toivanen Riikka (toim.). 2010. Kohtaamisia lapsiperheissä. Menetelmiä perhetyöhön. Helsinki: Kirjapaja.

Teaching methods

Opintojaksolla käytetään opetus- ja oppimismenetelminä webinaareja (sis. monialaisen casepäivän terveysalan opiskelijoiden kanssa), lähiopetusta koululla (sis. yhteistyöpäivän yliopiston sosiaalityön opiskelijoiden kanssa), itsenäistä työskentelyä, ryhmätyöskentelyä (menetelmävideon suunnittelu ja toteutus) sekä pareittain tehtävää kirjallista oppimistehtävää.

Sekä webinaarit että lähiopetus koululla ovat vuorovaikutteisia oppimistilanteita ja tulet niihin valmistautuneena etukäteen annetun ohjeistuksen mukaisesti.

Mikäli käytät tehtävissä tekoälyä, lisää tehtäviin sanallinen kuvaus, miten, missä määrin ja missä kohdin olet sitä hyödyntänyt.

Practical training and working life connections

Työelämäedustajien vierailut

Exam dates and retake possibilities

Ryhmissä tehtävä videotehtävä + muiden tuottamien videoiden katsominen ja vertaispalautteen antaminen
Pareittain tehtävä kirjallinen oppimistehtävä

Tarkemmat aikataulut löytyvät toteutuksen Moodle- työtilasta.

Student workload

Lähiopetus koululla 9h, lähiopetukseen valmistautuminen 2h, webinaarit 17h, webinaareihin valmistautuminen 6h, ryhmätyöskentely 27h, itsenäinen työskentely ja pareittain tehtävä kirjallinen oppimistehtävä 74h. Yhteensä 135 h.

Further information for students

Opintojakson arvioitavat suoritukset ovat ryhmissä tehtävä videotehtävä ja muiden tuottamien videoiden katsominen sekä vertaispalautteen antaminen (hyv-hyl) ja kirjallinen oppimistehtävä (0-5). Oppimistehtävään sisältyy opiskelijan henkilökohtainen itsearviointi, joka perustuu opintojakson osaamistavoitteisiin. Opintojakson numeerinen arvosana annetaan kirjallisen oppimistehtävän perusteella.

Avoin amk: 5 paikkaa (lasten ja nuorten hyvinvointi)

Evaluation scale

0-5

Evaluation criteria, satisfactory (1-2)

Välttävä 1
Osaat perustella menetelmiin liittyviä valintoja. Tiedät ratkaisu- ja voimavarakeskeisen työotteen. Tämän lisäksi tiedät lapsi- ja perhelähtöisiä menetelmiä. Osaat kuvata kirjallisessa tehtävässä aihealueen sisältöjä noudattaen osittain JAMK:n raportointiohjetta.
 
Tyydyttävä 2
Osaat perustella menetelmiin liittyviä valintoja tavanomaisesti. Tiedät ratkaisu- ja voimavarakeskeisen työotteen. Tämän lisäksi tiedät ja tunnistat lapsi- ja perhelähtöisiä menetelmiä. Osaat kuvata kirjallisessa tehtävässä aihealueen sisältöjä noudattaen osittain JAMK:n raportointiohjetta.

Evaluation criteria, good (3-4)

Hyvä 3
Kykenet hyvin perustelemaan ja arvioimaan menetelmiin liittyviä valintoja. Osaat soveltaa ratkaisu- ja voimavarakeskeistä työotetta. Tämän lisäksi osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida lapsi- ja perhelähtöisiä menetelmiä lastensuojelutyössä. Osoitat kirjallisissa tehtävissä kykyä kuvata ja perustella aihealueen ilmiöitä JAMK:n raportointiohjetta noudattaen.
 
Kiitettävä 4
Kykenet kiitettävästi perustelemaan ja arvioimaan menetelmiin liittyviä valintojaan. Osaat soveltaa ratkaisu- ja voimavarakeskeistä työotetta. Tämän lisäksi osaat perustella menetelmiin liittyviä valintoja kriittisesti. Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida lapsi- ja perhelähtöisiä menetelmiä lastensuojelutyössä. Osoitat kirjallisissa tehtävissä kykyä kuvata, perustella ja analysoida aihealueen ilmiöitä kriittisesti oman pohdinnan kautta noudattaen JAMK:n raportointiohjetta.

Evaluation criteria, excellent (5)

Kiitettävä 5
Kykenet erinomaisesti perustelemaan ja arvioimaan menetelmiin liittyviä valintojaan teoreettisesti. Osaat soveltaa ratkaisu- ja voimavarakeskeistä työotetta. Osaat perustella menetelmiin liittyviä valintoja kriittisesti ja analyyttisesti. Osaat erinomaisesti suunnitella, toteuttaa ja arvioida lapsi- ja perhelähtöisiä menetelmiä lastensuojelutyössä. Osoitat kirjallisissa tehtävissä kykyä kuvata, perustella ja analysoida aihealueen ilmiöitä kriittisesti oman pohdinnan kautta JAMK:n raportointiohjetta noudattaen.

Prerequisites

Ymmärrät lastensuojelun käsitteen, toimintaympäristöt sekä lastensuojelun prosessin. Tunnistat lasten, nuorten ja perheiden tarpeet työskentelyn lähtökohdiksi. Tunnistat lastensuojelun tarvetta aiheuttavat tekijät yhteiskunnassa.