Siirry suoraan sisältöön

Johtajana kehittyminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: YZ00CL56-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 22.08.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 15.05.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

35 - 45

Koulutus

  • Projektijohtamisen tutkinto-ohjelma (YAMK), restonomi
  • Johtamisen tutkinto-ohjelma, ylempi AMK, Restonomi

Opettaja

  • Anne Törn-Laapio
  • Tarja Niemelä

Ryhmät

  • YJM24S1
    Johtamisen tutkinto-ohjelma, ylempi AMK, restonomi
  • YMB24S1
    Projektijohtaminen ylempi AMK, marata

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Johtajuus on keskeinen taito erilaisissa organisaatioissa työelämässä. Johtajana kehittymisen opintojakso auttaa opiskelijaa ymmärtämään johtajuutta, lisäämään itsetuntemustaan, tunnistamaan omat vahvuutensa ja kehittämiskohtansa sekä analysoimaan, reflektoimaan ja kehittämään itseään johtajana.

Itsetuntemuksen ja reflektion kautta lisätään ymmärrystä omasta johtajuudesta ja mahdollistetaan johtajauran suunnitteleminen sekä voidaan jopa parantaa omia uranäkymiä.

On tärkeää osata sovittaa johtamistyyli organisaation tavoitteiden mukaiseksi. Johtajuudella on monenlaisia vaikutuksia organisaation eri toimintoihin, kuten esimerkiksi viestintään, konfliktinhallintaan ja päätöksentekoon.

Eettisen ja vastuullisen johtajuuden periaatteiden ymmärtäminen on tärkeää, jotta johtaja voi ottaa eettistä vastuuta organisaatiostaan ja työntekijöistään. Tämä luo puitteet vastuullisuutta ja oikeudenmukaisuutta edistävien, kestävien ja eettisten johtajien kehittymiselle.

Opintojakson osaamiset
Oppimaan oppiminen: Osaat arvioida ja suunnitella johtajauraasi monipuolisesti ja tavoitteellisesti.

Eettisyys: Osaat edistää johtajuudellasi eettisten periaatteiden toteutumista työyhteisöissä ja organisaatioissa.

Opintojakson osaamistavoite
Reflektointiprosessin kautta lisäät itsetuntemustasi. Tämän perusteella kykenet analysoimaan ja arvioimaan johtajuuttasi itsensä johtamisen, ihmisten johtamisen ja asioiden johtamisen näkökulmista. Osaat soveltaa keskeisiä johtajuusteorioita ja -käsityksiä oman johtajaidentiteettisi vahvistamiseen.

Osaat edistää eettisten periaatteiden toteutumista työyhteisössäsi ja/tai organisaatiossasi reflektoimalla eettistä johtajuuttasi ja toimimalla roolimallina organisaatiossasi. Osaat itsereflektion kautta suunnitella johtajauraasi.

Sisältö

Valitut johtajuusteoriat ja -käsitykset
Itsetuntemus ja itsensä johtaminen (arvot, uskomukset, ominaisuudet, piirteet, toiminta, persoonallisuus)
Johtajaidentiteetti
Johtajauran kehittäminen
Toimijuus johtajuudessa
Eettisyys johtamisessa

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Northouse, P. G. 2021. Leadership: Theory and practice. Sage publications. Viitattu 4.4.2024. https://books.google.fi/books?id=gX5ZDwAAQBAJ&pg=PP38&hl=fi&source=gbs_toc_r&cad=2#v=onepage&q&f=false

Anttila, K. 2023. Johtajana kasvamisen ytimessä on johtajaidentiteetin kehittyminen. Finnish Business Blog. Julkaistu 1.2.2023. Viitattu 29.2.2024. https://blogit.jamk.fi/fbb/2023/02/01/johtajana-kasvamisen-ytimessa-on-johtajaidentiteetin-kehittyminen/

Goller, M. & Harteis, C. 2017. Human agency at work: Towards a clarification and operationalisation of the concept. Toim. M. Goller & S. Paloniemi. Agency at work: An agentic perspective on professional learning and development. Cham: Springer, 85–103.

Eteläpelto, A., Vähäsantanen, K., Hökkä, P. & Paloniemi, S. 2013. What is agency? Conceptualizing professional agency at work. Educational research review, 10, 45–65.

Valitsemasi tieteellinen artikkeli

Muu opintojaksolla erikseen ilmoitettu ja itsenäiseen tiedonhankintaan perustuva materiaali

Opetusmenetelmät

Opiskelumenetelmät
Johtajana kehittyminen on monialainen verkossa toteutettava opintojakso. Opiskelusi tapahtuu Moodle-oppimisympäristössä, josta löydät opintojakson ohjeistukset, aikataulut, tehtävät ja opiskelumateriaalit. Osallistut myös webinaareihin. Webinaareissa on asiantuntijapuheenvuoroja ja reflektoit sekä jaat oppimaasi yhteisöllisen oppimisen menetelmin. Webinaareihin osallistuminen edellyttää kameraa, kuulokkeita ja mikrofonia.
Teet itsenäistä tiedonhankintaa ja sovellat oppimaasi Johtajana kehittymisen työkirja -oppimistehtävässä, johon koostat kaikki opintojakson tehtävät.

Ohjaus
Saat ohjausta vapaaehtoisissa verkkotapaamisissa. Lisäksi ohjaus tapahtuu Moodle-oppimisympäristössä (kysymys- ja vastauspalsta).
Ohjausta saat myös vertaisilta ja mentoroinnin muodossa.

Palaute
Saat palautetta Johtajana kehittymisen työkirja -oppimistehtäväsi.
Annat palautetta opintojaksosta (puoliväli- ja loppupalaute toteutuksesta).

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opiskelijaryhmäsi muodostaa työelämälähtöisen vertaisoppimisverkoston.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

-

Kansainvälisyys

Opintojaksolla hyödynnät kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta ja pohdit johtajuuden kulttuurisia ulottuvuuksia.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Voit tutustua Jamkin tutkintosäännön 17§:ään harkitessasi opintojakson osaamisen tunnistamista ja tunnustamista (hyväksilukemista) perustuen aiemmin hankkimaasi osaamiseesi ja opintojakson tavoitteisiin.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Ohjeellinen ajankäyttösi 5 opintopisteen opintojaksolla on 135 työtuntia, joka jakautuu seuraavasti:
Verkkoluennot ja webinaarit 6 tuntia
Opiskelumateriaaliin perehtyminen 27 tuntia
Yksilötehtävä 94 tuntia
Yhteisöllinen oppiminen 6 tuntia
Mentorointi 2 tuntia

Sisällön jaksotus

Syksy 2024 – 2 op
0,5 op Opintojakson orientaatio ja osaamistavoitteet
1 op Johtajuusteorioiden ja johtajuuskäsitysten teoreettinen tausta
0,5 op Eettinen johtajuus

Kevät 2025 – 3 op
1,5 op Itsetuntemus ja johtajaidentiteetti
1,5 op Itsensä johtaminen, toimijuus ja johtajauran kehittäminen

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla oppimaasi arvioidaan laadullisesti osaamistavoitteisiin pohjautuen hyödyntäen monia eri menetelmiä: opettajan antama palaute ja mentorointi, opiskelijan oma itsearviointi sekä vertaisilta saatu palaute webinaareissa.

Opintojaksolla tekoälyn hyödyntämisessä, ohjeistuksissa ja mahdollisissa eettisissä kysymyksissä noudatetaan päivitettyjä Arenen suosituksia ja Jamkin sääntöjä.

Opintojakson läsnäolijat tarkistetaan kolmen viikon kuluttua toteutuksen alkamisajankohdasta. Opintojaksolle osallistuminen edellyttää sitä, että olet palauttanut 22.9.2024 mennessä Oppimistehtävän 1.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat arvioida ja analysoida itseäsi ja johtajuuttasi perustuen johtajuusteorioihin ja opintojakson harjoituksiin. Osaat analysoida eettisten periaatteiden toteutumista työyhteisössäsi ja/tai organisaatiossasi reflektoimalla eettistä johtajuuttasi. Osaat suunnitella tavoitteellisesti ja monipuolisesti johtajauraasi.