Siirry suoraan sisältöön

Lähijohtamisen harjoittelu (5 op)

Toteutuksen tunnus: SOSSW204-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 31.05.2025

Ajoitus

01.08.2024 - 31.07.2025

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 80

Koulutus

  • Sosionomi (AMK)

Opettaja

  • Tuomas Lallukka
  • Anniina Berg
  • Timo Hintikka
  • Jenni Koivumäki

Vastuuopettaja

Timo Hintikka

Ryhmät

  • SOS22SM
    Sosionomi (AMK)

Tavoitteet

Tunnet lähijohtamisen, asiakastyön ohjauksen ja asiakasprosessien johtamisen vaatimukset sosiaalialan ja/tai varhaiskasvatuksen eri tavoin tuotetuissa palveluissa. Tiedät tiimivastaavan tehtävät ja moniammattillisen työskentelyn periaatteet. Ymmärrät itsensä johtamisen merkityksen asiakastyössä. Sinulla on perusvalmiudet toimia lähijohtamisen eri tehtäväalueilla, erityisesti asiakastyön ohjaamisessa ja kehittämisessä sekä tiimivastaavan tehtävissä. Perehdyt lähijohtamisen eri osa-alueiden tehtäviin käytännössä. Osaat arvioida omaa osaamistaan ja kehitystarpeitaan.

Sisältö

Ohjattu lähijohtamisen harjoittelu sosiaalialan tai varhaiskasvatuksen yksikössä. Harjoittelun keskeisinä sisältöinä ovat lähijohtaminen ja sen eri osa-alueisiin, asiakastyön ohjauksen ja asiakasprosessien johtamiseen sekä tiimityöhön ja sen johtamiseen perehtyminen. Opiskelija toteuttaa harjoittelun yleisten tavoitteiden ja omien tavoitteiden pohjalta. Ohjaajana harjoittelussa toimii sosiaalialan tai varhaiskasvatuksen yksikön lähijohtaja tai vastaavissa tehtävissä toimiva henkilö. Erikseen sovitut oppimistehtävät sekä opiskelijavetoinen loppuarviointi. Harjoittelun ohjeistuksessa kuvataan tarkemmin sisällöt ja tehtävät.

Aika ja paikka

Opiskelija suorittaa harjoittelun oman HOPSin mukaisesti. Lähijohtaminen ja tiimityö opintojakso tulee olla suoritettu ennen harjoittelua.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opiskelija valitsee harjoitteluraportiin lähdekirjallisuutta, jonka tulee olla sisällöiltään relevanttia ja aihealuetta syventävää.

Opetusmenetelmät

Käytännön harjoittelu (3vk). Opiskelija osallistuu toimintayksikön johtajan tehtäviin toimien hänen ”työparinaan”. Harjoittelun painopiste on johtamistyön havainnoinnissa, seuraamisessa ja mahdollisuuksien mukaan osallistumisessa lähijohtamistyöhön. Pienimuotoisen kehittämistehtävän toteuttaminen sekä harjoitteluraportin laatiminen.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoittelu toteuteaan työelämässä sosiaali- tai kasvatusalan yksikössä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Harjoitteluraportti tulee palauttaa kahden viikon kuluessa harjoittelun päättymisestä.

Kansainvälisyys

Harjoittelun suorituspaikasta riippuen voi olla KV-yhteyksiä.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Harjoittelun voi hyväksilukea aiemmalla riittävällä alakohtaisella työkokemuksella opintojakson tavoitteiden ja sisältöjen mukaisella hallinnollisella johtamistyöllä sosiaali- ja/tai kasvatusalalla. Opiskelija osoittaa Ahotoinnoissa vastaavan osaamisensa harjoitteluraportin muodossa (ks. Harjoitteluohjeistus Moodlessa).

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelija työskentelee kolme viikkoa harjoittelupaikassa (7 t/pv, 35 t/viikko = 105 t), työpäivien pituuden ollessa keskimäärin 7 t.

Oppimistehtävien tekemiseen ja harjoitteluraportin tekemiseen on varattu 30 t.

Sisällön jaksotus

Oman HOPSin mukaisesti 3. opiskeluvuotena.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty-Hylätty. (S) Harjoittelun arviointi perustuu jakson yleisen osaamistavoitteen, jonka mukaan tunnet lähijohtamisen, asiakastyön ohjauksen ja asiakasprosessien johtamisen vaatimukset sosiaalialan ja/tai varhaiskasvatuksen eri tavoin tuotetuissa palveluissa. Tiedät tiimivastaavan tehtävät ja moniammattillisen työskentelyn periaatteet. Sinulla on perusvalmiudet toimia lähijohtamisen eri tehtäväalueilla, erityisesti asiakastyön ohjaamisessa ja kehittämisessä sekä tiimivastaavan tehtävissä. Tutustut ja kokeilelet lähijohtamisen eri osa-alueiden tehtäviä käytännössä. Osaat arvioida omaa osaamistaan ja kehitystarpeitaan. Arvioinnissa huomioidaan toimintasi ja tehtävien suorittaminen harjoittelupaikassa, ohjaajan antama palaute ja arviointi, oma itsearviointisi sekä kirjallinen raporttisi.

Esitietovaatimukset

Sosiaalialan asiakastyön harjoittelu 1 , 2 ja 3 tulee olla hyväksytty sekä Lähijohtaminen ja tiimityö opintojakso.

Lisätiedot

-