Siirry suoraan sisältöön

Sosiaaliturva (4 op)

Toteutuksen tunnus: SO00CJ66-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 01.11.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 01.12.2024

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 80

Koulutus

  • Sosionomi (AMK)

Opettaja

  • Jenni Koivumäki
  • Tuija Ketola

Vastuuopettaja

Jenni Koivumäki

Ryhmät

  • ZJASOS24SM
    Avoin AMK, sote, AMK-polut, sosionomi monimuoto
  • ZJA24SSA
    Avoin AMK, sote, YTOL-opinnot, Alkio-opisto
  • ZJA24SS
    Avoin AMK, sote
  • SOS24SM
    Sosionomi (AMK)

Tavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on hahmottaa sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuus erityisesti taloudellisen turvan näkökulmasta.

Osaamiset:

Sosiaalityön asiakastyön osaaminen 
Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen 

Osaamistavoitteet:

Osaat tukea tavoitteellisesti asiakkaiden arkea erilaisissa taloudellisissa vaikeuksissa ja vahvistaa heidän taloudellista toimintakykyään. Osaat dokumentoida asiakastyöhön liittyviä päätöksiä ja muita asiakirjoja huomioiden tietoturva- ja suojavaatimukset.

Ymmärrät sosiaaliturvan toimintaperiaatteet ja tunnet sosiaaliturvaa säätelevän lainsäädännön ja osaat toimia sen mukaisesti. Osaat huomioida taloudellisen turvan merkityksen palveluohjauksessa.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on sosiaaliturvan toimintaperiaatteet ja sitä ohjaava lainsäädäntö. Opintojaksolla tarkastellaan sosiaalivakuutusta, sosiaaliavustusta, toimeentulotukea ja muuta täydentävää toimeentuloturvaa sosiaaliturvan osana. Opintojaksolla tutustutaan taloussosiaalityön menetelmiin ja periaatteisiin ja tarkastellaan päätösten ja muiden asiakirjojen dokumentointia.

Aika ja paikka

Opintojakso toteutetaan syyslukukaudella 2.9. - 1.12.2024 välisenä aikana nonstop-toteutuksena.

Opintojakso alkaa 2.9.2024.

Tehtävien viimeinen palautuspäivä on 1.12.2024, jonka jälkeen palautuksia ei oteta enää vastaan.

Opintojakso päättyy 1.12.2024.

Opintojakson arviointi on valmis 15.12.2024

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kuntoutuksen verkkokurssi. Koulutus sisältää Kelan koulutusmateriaalit. Koulutukseen pääset rekisteröitymällä kurssille osoitteessa: https://www.kela.fi/yhteistyokumppanit-kuntoutuksen-verkkokurssi.

Sosiaaliturvan valinnat ja perusperiaatteet. Sosiaaliturvakomitean raportti. Sosiaaliturvakomitean julkaisuja 2022:5.

Sosiaaliturvakomitean välimietintö 2023. Valtioneuvoston julkaisuja 2023:23.

Viitasalo K. 2021. Taloudellisen kyvykkyyden vahvistaminen ja mekanismit sosiaalityössä. Julkaisussa
Matthies, A.-L., Svenlin, A.-R., & Turtiainen, K. toim. 2021. Aikuissosiaalityö : tieto, käytäntö ja vaikuttavuus. Gaudeamus.

Zechner M., Karjalainen S., ja Viitasalo, K. toim. 2019. Avauksia taloussosiaalityöstä

Opetusmenetelmät

Opintojaksolla opiskelet oman aikataulusi mukaisesti itsenäisesti Moodle -oppimisympäristössä ja suorittamalla Kelan kuntoutuksen verkkokurssin. Etsit ja luet tietoa, katsot videoita sekä teet soveltavia harjoitustehtäviä ja oppimateriaaleihin perustuvia tenttejä Moodlessa itsenäisesti. Saat ohjausta opettajien lähettämien moodle -viestien kautta. Tarvittaessa voit olla yhteydessä opintojakson opettajiin sähköpostitse. Opintojakson päättyessä arvioit oppimaasi.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelumateriaaliin perehtyminen 87 tuntia
Kuntoutuksen verkkokurssin suorittaminen 13 tuntia
Tenttien ja tehtävien tekeminen 8 tuntia.

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin amk: 22 paikkaa (joustava väylä 2 paikkaa, Alkio 4 paikkaa, 16 avoimen paikkaa)
COL: 40 paikkaa (josta 10 paikkaa col-portaaliin ja 30 paikkaa ripaan. Ripan paikat min-max-määrässä)

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

1= Osaat nimetä sosiaaliturvan toimintaperiaatteita ja sitä ohjaavaa lainsäädäntöä. Tunnistat toimeentuloturvan osana sosiaaliturvaa. Osaat nimetä sosiaalivakuutuksen, sosiaaliavustukset, toimeentulotuen ja täydentävän toimeentuloturvan etuuksia. Osaat nimetä taloussosiaalityön menetelmiä ja periaatteita. Osaat kuvata, miten päätöksiä dokumentoidaan tietoturvallisesti.

2= Osaat nimetä sosiaaliturvan toimintaperiaatteita ja sitä ohjaavaa lainsäädäntöä ja kertoa niistä esimerkkejä. Osaat selittää toimeentuloturvan osana sosiaaliturvaa. Osaat määritellä sosiaalivakuutuksen, sosiaaliavustukset, toimeentulotuen ja täydentävän toimeentuloturvan ja antaa niistä esimerkkejä. Osaat nimetä taloussosiaalityön menetelmiä ja periaatteita. Osaat kuvata, miten päätöksiä dokumentoidaan tietoturvallisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

3= Osaat määritellä ja selittää sosiaaliturvan toimintaperiaatteita ja sitä ohjaavaa lainsäädäntöä ja kertoa niistä esimerkkejä. Osaat selittää toimeentuloturvan osana sosiaaliturvaa. Osaat määritellä ja selittää sosiaalivakuutuksen, sosiaaliavustukset, toimeentulotuen ja täydentävän toimeentuloturvan ja antaa tukimuotojen eroja kuvaavia esimerkkejä. Osaat selittää taloussosiaalityön menetelmiä ja periaatteita sekä selittää, miten toimeentuloturva päätöksiä dokumentoidaan tietoturvallisesti.

4= Osaat selittää ja perustella sosiaaliturvan toimintaperiaatteet ja määritellä sitä ohjaavan lainsäädännön. Osaat tarkastella eri näkökulmista toimeentuloturvaa osana sosiaaliturvaa. Osaat vertailla sosiaalivakuutuksen, sosiaaliavustusten, toimeentulotuen ja täydentävän toimeentuloturvajärjestelmien välisiä eroja ja analysoida niiden merkitystä eri näkökulmista. Ossaat jäsentää taloussosiaalityön menetelmiä ja periaatteita kokonaisuudeksi ja tehdä johtopäätöksiä taloussosiaalityön merkityksestä. Osaat selittää, miten toimeentuloturvaa koskevia päätöksiä dokumentoidaan tietoturvallisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5= Osaat selittää ja perustella sosiaaliturvan toimintaperiaatteet ja määritellä sitä ohjaavan lainsäädännön. Osaat tarkastella useasta näkökulmasta toimeentuloturvaa ja sen merkitystä. Osaat vertailla sosiaalivakuutuksen, sosiaaliavustusten, toimeentulotuen ja täydentävän toimeentuloturvajärjestelmien välisiä eroja ja analysoida niiden merkitystä eri näkökulmista. Osaat jäsentää taloussosiaalityön menetelmiä ja periaatteita kokonaisuudeksi ja tehdä johtopäätöksiä taloussosiaalityön merkityksestä. Osaat selittää, miten toimeentuloturvaa koskevia päätöksiä dokumentoidaan tietoturvallisesti. Osaat tunnistaa toimeentuloturvajärjestelmien kehittämistarpeita ja osaat arvioida tutkitun tiedon ja/tai raportoitujen kokeilujen avulla erilaisia uusia ratkaisuvaihtoehtoja ongelmiin.