Siirry suoraan sisältöön

Sosiaalipedagogiikka (3 op)

Toteutuksen tunnus: SO00CJ68-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 22.08.2024

Ajoitus

28.10.2024 - 18.12.2024

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

2.5 op

Toteutustapa

17 % Lähiopetus, 83 % Verkko-opetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Toimipiste

Lutakon kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 30

Koulutus

  • Sosionomi (AMK)

Opettaja

  • Tuomas Lallukka
  • Timo Hintikka

Vastuuopettaja

Timo Hintikka

Ryhmät

  • ZJASOS24SM
    Avoin AMK, sote, AMK-polut, sosionomi monimuoto
  • ZJA24SS
    Avoin AMK, sote
  • SOS24SM
    Sosionomi (AMK)

Tavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on tuottaa tietoa ja ymmärrystä sosiaalipedagogiikan perusteista, käsitteistä ja sovellusalueista sosiaali- ja kasvatusalalla. Opintojakson suoritettuasi ymmärrät sosiaalipedagogisen työotteen ja osaat hyödyntää sitä erilaisten asiakasryhmien kanssa tehtävässä työssä.

Osaamiset:
Sosiaalialan eettinen osaaminen
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen
Kriittinen ja osallisuutta edistävä yhteiskuntaosaaminen

Osaamistavoitteet:

Ymmärrät sosiaalipedagogisen työn arvoja, periaatteita ja työskentelytapoja. Osaat edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa yhteiskunnassa sekä ymmärrät sen kulttuurista moninaisuutta. Edistät haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemaa.

Tunnet sosiaalipedagogisen työotteen ja osaat hyödyntää sen periaatteita sosiaali- ja kasvatusalalla tukiessa asiakkaiden osallisuutta ja hyvinvointia.

Tiedostat sosiaalipedagogisen teorian yhteyden syrjäytymiseen ja eriarvoisuuden yhteiskunnallisiin, yhteisöllisiin ja yksilöllisiin tekijöihin. Osaat edistää asiakkaiden, asiakasryhmien ja yhteisöjen osallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia sekä kykenet hahmottamaan yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan välisiä suhteita.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on sosiaalipedagogiikan tietoperusta ja sosiaalipedagoginen työote. Lisäksi tarkastellaan sosiaalipedagogiikan historiaa ja perinnettä, sosiaalipedagogista toimintapätevyyttä sekä sosiokulttuurista innostamista ja menetelmiä.

Aika ja paikka

28.10.2024 -18.12.2024
Lutakon kampus ja verkkotyöskentely

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Materiaali Moodlessa.
Nivala, E & Ryynänen, S. 2019. Sosiaalipedagogiikka : kohti inhimillisempää yhteiskuntaa. Gaudeamus.
Sosiaalipedagoginen aikakauskirja julkaisut sovitusti.

Opetusmenetelmät

Kontaktiopetus, webinaarit, verkko-opiskelu, oppimistehtävät
Tekoälyn käyttö on sallittua tällä opintojaksolla opiskelun ja tehtävien tukena, mutta se pitää kertoa tehtävien yhteydessä ja noudattaa JAMKin ja Arenen linjauksia.

Kansainvälisyys

Opiskelun tukimateriaaleissa kansainvälistä lähteistöä.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Opintojakson voi hyväksilukea aiemmilla opintojakson tavoitteiden ja sisältöjen mukaisilla korkeakoulutasoisilla (vähintään 3 op) opinnoilla.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3 op = 81t

Kontaktiopetus ja webinaarit 12t (1. tapaaminen kampuksella, 2. ja 3. tapaaminen webinaarit)
Verkko-opiskelu, välitehtävä 2. webinaariin ja itsenäinen opiskelu 28t
Oppimistehtävät 41t (sisältää suullisen osuuden ja kirjallisen osuuden, arviointi 0-5)

Sisällön jaksotus

Oppimistehtävien palautusajat löytyvät Moodlesta lokakuussa 2024.

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin amk: 7 paikkaa (2 paikkaa (joustava väylä) ja 5 paikkaa yksittäismyyntiin)

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

1= Osaat kuvata sosiaalipedagogisen työn perusteita, arvoja, käsitteitä ja sovellusalueita sosiaali- ja kasvatusalalla. Osaat kertoa, mitä on sosiaalipedagoginen työote. Tunnistat yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa yhteiskunnassa sekä ymmärrät sen kulttuurista moninaisuutta. Kuvaat haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemaa.
Tunnistat sosiaalipedagogisen teorian yhteyden syrjäytymiseen ja eriarvoisuuden yhteiskunnallisiin, yhteisöllisiin ja yksilöllisiin tekijöihin. Osaat esittää asiakkaiden, asiakasryhmien ja yhteisöjen osallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia sekä tunnistat yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan välisiä suhteita.

2= Osaat selittää sosiaalipedagogisen työn perusteita, arvoja, käsitteitä ja sovellusalueita sosiaali- ja kasvatusalalla. Osaat kertoa, mitä on sosiaalipedagoginen työote. Ymmärrät yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa yhteiskunnassa sekä ymmärrät sen kulttuurista moninaisuutta. Kuvaat haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemaa.
Tunnistat sosiaalipedagogisen teorian yhteyden syrjäytymiseen ja eriarvoisuuden yhteiskunnallisiin, yhteisöllisiin ja yksilöllisiin tekijöihin. Osaat selittää asiakkaiden, asiakasryhmien ja yhteisöjen osallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia sekä tunnistat yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan välisiä suhteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

3= Osaat esitellä sosiaalipedagogisen työn perusteita, arvoja, käsitteitä ja sovellusalueita sosiaali- ja kasvatusalalla. Osaat soveltaa sosiaalipedagogista työotetta eri konteksteissa. Osaat selittää yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon merkityksen yhteiskunnassa sekä ymmärrät sen kulttuurista moninaisuutta. Osaat esitellä haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemaa. Osaat soveltaa sosiaalipedagogista teoriaa käytäntöön. Selität syrjäytymisen ja eriarvoisuuden yhteiskunnallisia, yhteisöllisiä ja yksilöllisiä tekijöitä. Osaat esitellä asiakkaiden, asiakasryhmien ja yhteisöjen osallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia sekä tunnistat yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan välisiä suhteita.

4= Osaat selittää sosiaalipedagogiikan perusteita, käsitteitä ja sovellusalueita sosiaali- ja kasvatusalalla. Osaat analysoida ja soveltaa sosiaalipedagogista työotetta eri konteksteissa.
Osaat arvioida yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon merkityksen yhteiskunnassa sekä ymmärrät sen kulttuurista moninaisuutta. Osaat analysoida haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemaa. Osaat soveltaa sosiaalipedagogista teoriaa käytäntöön. Arvioit syrjäytymisen ja eriarvoisuuden yhteiskunnallisia, yhteisöllisiä ja yksilöllisiä tekijöitä. Osaat vertailla asiakkaiden, asiakasryhmien ja yhteisöjen osallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia sekä tulkita yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan välisiä suhteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5= Osaat esitellä ja tulkita laajemmin sosiaalipedagogiikan perusteita, käsitteitä ja sovellusalueita sosiaali- ja kasvatusalalla. Osaat analysoida ja soveltaa sosiaalipedagogista työotetta eri konteksteissa. Osaat arvioida kriittisesti yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon merkitystä yhteiskunnassa sekä tulkita kulttuurista moninaisuutta. Osaat analysoida perustellen haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemaa. Osaat kehittää ja soveltaa sosiaalipedagogista teoriaa käytännössä. Arvioit kriittisesti syrjäytymisen ja eriarvoisuuden yhteiskunnallisia, yhteisöllisiä ja yksilöllisiä tekijöitä. Osaat vertailla monipuolisesti asiakkaiden, asiakasryhmien ja yhteisöjen osallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia sekä arvioida ja tulkita yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan välisiä suhteita.