Siirry suoraan sisältöön

Opiskelijan hyvinvointi ja elämäntaidot (2 op)

Toteutuksen tunnus: SZ00CQ13-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 31.08.2024

Ajoitus

28.10.2024 - 18.12.2024

Opintopistemäärä

2 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Opettaja

  • Maaret Rutanen

Vastuuopettaja

Maaret Rutanen

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojakson tarkoituksena on, että tiedostat hyvinvointiisi vaikuttavia tekijöitä, kehität itsetuntemustasi ja löydät keinoja haasteista selviytymiseen sekä niiden ennaltaehkäisyyn.

Opintojakson osaamiset
Oppimaan oppiminen
Eettisyys

Opintojakson osaamistavoite
Sinä arvioit omaa hyvinvointiasi ja elämäntaitojasi sekä kehität itsetuntemustasi ja keinojasi toimia itsellesi merkityksellisissä ympäristöissä, kuten opinnoissa. Reflektoit omaa toimintaasi sekä ajatuksiasi ja tunteitasi arvosi ja oman ammattialasi periaatteet huomioiden.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä ovat opiskelijan hyvinvointiin ja elämäntaitoihin vaikuttavat tekijät, niihin liittyvät haasteet sekä haasteiden helpottamisen ja ennaltaehkäisyn keinot. Haasteiden osalta kiinnitetään huomiota erityisesti stressiin ja ahdistuneisuuteen sekä mielialan alenemiseen. Keinojen osalta keskitytään esimerkiksi myötätuntokeskeiseen tai toipumisorientaatioon pohjautuviin lähestymistapoihin. Huomiota kiinnitetään omien arvojen tiedostamiseen, arvojen mukaisten tekojen mahdollistamiseen ja tietoiseen läsnäoloon.

Aika ja paikka

Ryhmät kokoontuvat tiistaisin 29.10. - 3.12.2024 klo 16-18 etäyhteydellä tai mahdollisesti kontaktitapaamisina Dynamon kampuksella, jos siihen on tarpeeksi halukkaita. Yhden ryhmän koko on maksimissaan 10 henkilöä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Grandell, R. 2015. itsemyötätunto. Tammi.

Juote, M., Rasanen, L., Heimonen, S. & Björkqvist, T. 2018. Pieni myötätunto-opas. Ikäinstituutti.

Opetusmenetelmät

Opintojakso perustuu Nyyti ry:n kehittämään myötätuntomentoroinnin ohjelmaan. Opiskelija osallistuu koulutettujen myötätuntomentoreiden ohjaamaan myötätuntoryhmään 6 viikon ajan, tekee harjoituksia itsenäisesti omaan arkeen soveltaen ja tarkastelee ryhmässä käsiteltyjä asioita itsenäisesti reflektoiden.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson kokonaisuuteen perehtyminen ja henkilökohtaisten tavoitteiden määrittely 5 h
Aktiivinen osallistuminen myötätuntomentoroinnin ryhmään 6 kertaa ja tapaamiskerran teemaan liittyvät itsenäiset tehtävät 22 h
Oppimispäiväkirjan pitäminen, kirjallisuuteen perehtyminen ja oman kokemuksen reflektointi kirjallisuuden avulla 27 h
yhteensä 54 h

Sisällön jaksotus

Opintojakso toteutuu syksyn 2024 lopussa loka-joulukuussa

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson arvioinnin perustana on opiskelijan itsearviointi opintojakson teemaan ja omaan kokemukseen ja oppimiseen liittyen sekä opettajan arvio reflektiotehtävästä.

Opintojakson suoritus edellyttää osallistumista myötätuntoryhmän tapaamisiin. Myötätuntoryhmiä ohjaavat sosiaali- ja terveysalan 2.- 4. vuoden opiskelijat.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija tunnistaa hyvinvointiaan ja elämäntaitojaan edistäviä ja haastavia tekijöitä. Opiskelija löytää keinoja kehittää itsetuntemustaan ja toimintatapojaan itselleen merkityksellisissä ympäristöissä. Opiskelija kuvaa arvojaan ja ammattialansa periaatteita omaa toimintaa, ajatuksia ja tunteita nimeämällä.