Siirry suoraan sisältöön

Kannattava liiketoiminta (5 op)

Toteutuksen tunnus: HL00CA51-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 24.08.2024

Ajoitus

26.08.2024 - 18.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Toimipiste

Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 50

Koulutus

  • Liiketalous (AMK)

Opettaja

  • Hanna Karhu
  • Pekka Pirinen

Ryhmät

  • ZJAHTA24S1
    Avoin AMK, AMK-polut, Tiimiakatemia
  • HTA24S1
    Tiimiakatemia (AMK)

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojakson tarkoituksena on tarjota sinulle ymmärrys johdon laskentatoimen perusteisiin, peruskäsitteisiin, periaatteisiin ja menetelmiin. Opit käyttämään erilaisia laskentamalleja ja menetelmiä yrityksen taloudellisen tilanteen analysoimiseksi ja tulevaisuuden ennustamiseksi.

Opintojakson osaamiset
Oppimaan oppiminen - Opiskelija arvioi ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan erilaisissa oppimisympäristöissä.
Liiketoimintaosaaminen - Opiskelijalla on laaja-alainen käsitys liiketoiminnasta ja johdon laskentatoimesta.

Opintojakson osaamistavoite
Opit laatimaan katetuottolaskelmia kannattavuuden selvittämiseksi. Opit myös tarkastelemaan kustannuksia ja analysoimaan hinnoitteluun sekä alennuksiin liittyviä tekijöitä ja esittämään niihin kehitysehdotuksia.
Opintojaksolla ymmärryksesi eri liiketoiminta-alueiden kannattavuudesta kasvaa ja hahmotat niiden vaikutuksia yrityksen kokonaiskannattavuuteen. Kykenet tunnistamaan ja tarkastelemaan kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä.
Tällä opintojaksolla perehdyt toiminnan ja talouden suunnitteluun. Ymmärrät budjetoinnin merkityksen, lainalaisuudet, periaatteet, prosessit ja menetelmät. Osaat laatia osabudjetit ja pääbudjetit osana toiminnan ja talouden ohjausta. Kykenet tunnistamaan ja tarkastelemaan kehittämiskohteita budjetoinnin näkökulmasta analysoimalla eroja budjettitarkkailun näkökulmasta. Kykenet myös suunnittelemaan yrityksen kannattavaa taloutta rahoitusnäkökulmat huomioon ottaen.

Sisältö

Opintojakson tavoitteena on kasvattaa ymmärrystäsi yrityksen taloudesta sekä kehittää taitoja taloudellisen tiedon analysointiin ja tulkintaan. Opintojaksolla käsitellään yrityksen tärkeimpiä johdon laskentatoimen käsitteitä sisältäen hinnoittelun, kateajattelun, kannattavuuden sekä budjetoinnin. Perehdyt hinnoittelustrategioihin ja -menetelmiin sekä katetuottoajatteluun ja kustannuskäsitteisiin. Opintojaksolla käsitellään myös budjetoinnin eri osa-alueita, kuten tulosbudjettia, kassabudjettia ja tase-ennustetta.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Jormakka, R., Koivusalo, K. Lappalainen, J. & Niskanen, M. 2021. Laskentatoimi. Helsinki: Edita. Luvut 7–9 ja 11.

Opetusmenetelmät

Perinteinen luokkahuoneopetus, joka järjestetään Rajakadun kampuksen luokkatilassa. Opetus- ja ohjauskontakteilla perehdyt opintojakson tietopuoliseen sisältöön sekä teet ja tarkastat oppimistehtäviä yksin ja ryhmissä. Teet oppimistehtäviä myös omalla ajallasi. Opetus- ja ohjauskontakteilla sinulla on mahdollisuus saada opiskeluusi ja oppimiseesi tukea ja ohjausta.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti luokkahuoneessa viikolla 49 (2.-5.12.2024) ja kaksi uusintaa viikolla 50 (9.-13.12.2024)

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Toisessa korkeakoulussa suoritettu vastaava opintojakso voidaan lukea hyväksi osasuorituksena tai kokonaisuutena. Muulla tavoin hankittu osaaminen voidaan tunnistaa ja tunnustaa näyttökokeeseen osallistumalla. Tarkemmat ohjeet löytyvät tutkintosäännöstä ja opinto-oppaasta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot ja harjoitukset 20 h, itsenäinen opiskelu ja itsenäiset oppimistehtävät 115 h

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson arviointi perustuu tentissä (40 %, 2 op) ja itsenäisissä oppimistehtävissä (60 %, 2 op) osoitettuun osaamiseen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Välttävä 1
Nimeät kannattavuuteen liittyviä tekijöitä johdon laskentatoimen näkökulmasta ja tiedät mitkä tekijät vaikuttavat kannattavuuteen. Ymmärrät katetuottolaskennan perusperiaatteet ja kykenet laatimaan perusmuotoisen katetuottolaskelman. Kerrot omin sanoin hinnoittelun perusperiaatteet. Tunnistat budjetointiin liittyviä käsitteitä sekä siihen liittyviä prosesseja ja tiedät mitkä prosessit vaikuttavat budjetin laatimiseen. Laadit esimerkkiyrityksen osabudjetit valmiiden mallien mukaan. Tarvitset tehtävänantojen toteuttamiseksi erillistä ohjausta, tukea ja selvennystä.

Tyydyttävä 2
Esittelet kannattavuuteen liittyviä tekijöitä johdon laskentatoimen näkökulmasta ja tunnistat kannattavuuden ohjaamiseen liittyvät tekijät. Teet ohjeistettuna esimerkkiyrityksen katetuottolaskelman ja hinnoittelulaskelman. Selität katetuottoajattelun periaatteet ja sen soveltamisen käytännössä. Tunnistat hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä esimerkkiyrityksessä ja nimeät hinnoitteluun liittyviä keskeisiä tekijöitä eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Tulkitset esimerkkiyrityksen budjettia sekä ymmärrät eri budjetoinnin osa-alueiden tarkoituksen ja niiden roolin yrityksen talouden hallinnassa. Teet ohjeistettuna esimerkkiyrityksen osa- ja pääbudjetit.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä 3
Jäsennät katetuottoajattelua ja -laskentaa, ja erittelet laskennan vaiheet johdon laskentatoimen näkökulmasta ja kuvaat katetuottolaskentapohjaisen analyyttisen tuloslaskennan tekijöiden vaikutuksen kannattavuuteen. Laadit virheettömät katetuottolaskelmat ja hinnoittelulaskelman sekä sovellat laskentamenetelmiä päätöksen teon tueksi. Sovellat erilaisia hinnoittelustrategioita ja -menetelmiä käytännössä ja perustelet valitsemasi strategian. Laadit katetuottolaskelmiin ja hinnoittelulaskelmaan pohjautuvan kannattavuusanalyysin. Jäsennät budjetoinnin perusprosessit, ja erittelet prosessien vaiheet talouden ohjauksen näkökulmasta ja kuvaat prosessien vaikutuksen toiminnan ohjaukseen. Laadit esimerkkiyrityksen pääbudjetit sekä budjettivertailun ja määrittelet budjetointiin vaikuttavia tekijöitä esimerkkiyrityksessä. Otat vastuun omasta työstäsi.

Kiitettävä 4
Arvioit katetuottoajattelun vaikutuksia johdon laskentatoimen näkökulmasta. Kehität katetuottolaskelmiin ja hinnoittelulaskelmiin pohjautuvia kannattavuusanalyysejä analyyttisenä tuloslaskentana. Analysoit hinnoittelun vaikutusta yrityksen kannattavuuteen. Määrittelet budjetoinnin vaikutuksia esimerkkiyrityksessä. Kehität osa- ja pääbudjetteihin pohjautuvia kannattavuusanalyysejä. Ymmärrät budjetin ja toimintasuunnitelman välisen yhteyden. Otat vastuun omasta työstäsi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Suunnittelet katetuottolaskennan toteutuksen eri toimintavaihtoehtojen selvittämiseksi johdon laskentatoimen näkökulmasta. Suunnittelet katetuottolaskelmiin ja hinnoittelulaskelmiin pohjautuvia aktiivisia toimenpiteitä, joilla vaikutetaan kannattavuuden muodostumiseen.Arvioit erilaisia hinnoittelustrategioita ja niiden pitkän aikavälin vaikutuksia yrityksen talouteen. Arvioit budjetoinnin vaikutuksia esimerkkiyrityksessä ja raportoit sen pohjalta tehtäviä toimenpiteitä. Suunnittelet budjetoinnin perusprosesseja talouden ohjauksen näkökulmasta. Otat vastuun omasta työstäsi.

Esitietovaatimukset

-

Lisätiedot

Opintojakso on pakollinen kaikille liiketalouden opiskelijoille.