Ympäristö- ja turvallisuusjohtaminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: YH00CL61-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
18.11.2024 - 09.01.2025
Ajoitus
12.02.2025 - 15.05.2025
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
35 - 50
Koulutus
- Johtamisen tutkinto-ohjelma, ylempi AMK, Restonomi
Opettaja
- Anne Törn-Laapio
- Tarja Niemelä
Ryhmät
-
ZJA25KMAvoin amk, marata
-
ZJAYJM24S1Avoin AMK, marata, YAMK-väylät, Johtaminen, ylempi amk, Vastuullisuuden ja palveluiden johtaminen
-
YJM24S1Johtamisen tutkinto-ohjelma, ylempi AMK, restonomi
- 12.02.2025 15:30 - 17:00, Ympäristö- ja turvallisuusjohtaminen YH00CL61-3001
- 12.03.2025 15:30 - 17:00, Ympäristö- ja turvallisuusjohtaminen YH00CL61-3001
- 16.04.2025 15:30 - 17:00, Ympäristö- ja turvallisuusjohtaminen YH00CL61-3001
Objectives
Opintojakson tarkoitus
Toimintaympäristöä haastaa monet yhteiskunnalliset kriisit, jotka vaativat organisaatiolta ympäristö- ja turvallisuusriskeihin varautumista ja ennakointia. Lainsäädännön ja ulkoisten vaatimusten yhteensovittaminen organisaatioiden tarpeiden ja työhyvinvoinnin kanssa vaativat monipuolista turvallisuus- ja ympäristöriskien johtamisosaamista.
Ympäristö- ja turvallisuusjohtaminen on merkittävässä asemassa organisaation menestyksen ja kestävyyden kannalta ja luo myönteisiä vaikutuksia laajemmalle yhteiskuntaan.
Jyväskylän ammattikorkeakoulun Liiketoimintayksikkö on sitoutunut Principles of Responsible Management Education (PRME) -verkoston tavoitteisiin kehittää tulevaisuuden vastuullisia päätöksentekijöitä ja edistää kestävää kehitystä. Tämä opintojakso tukee ensisijaisesti seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita: 2, 3, 4, 5, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ja 17.
Opintojakson osaamiset
Vastuullisuuden johtamisosaaminen
Osaat käynnistää ja toteuttaa vastuullista liiketoimintaa strategisten sidosryhmien ja yhteistyökumppaneiden kanssa.
Palveluliiketoiminnan johtamisosaaminen
Osaat arvioida ja kehittää palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen tueksi strategioita ja käynnistää kehittämistoimenpiteitä yhdessä sidosryhmien kanssa muuttuvissa ja ennakoimattomissa toimintaympäristöissä.
Työelämässä toimiminen
Osaat kehittää työyhteisön viestintää ja vuorovaikutuskulttuuria. Hyödynnät teknologian mahdollisuuksia kehittämisessä ja johtamisessa.
Kestävä kehitys
Osaat soveltaa kestävän kehityksen tietoa ja tulevaisuuskuvia kokonaisvaltaisesti kestävien ratkaisujen perustana. Kykenet johtamaan työyhteisöissä kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimistä, käyttöönottamista ja vakiinnuttamista.
Opintojakson osaamistavoite
Pystyt suunnittelemaan ja toteuttamaan ympäristö- ja turvallisuusstrategioita organisaatioiden tarpeiden mukaisesti. Osaat arvioida ja analysoida ympäristö- ja turvallisuusriskejä huomioiden sidosryhmävastuullisuuden näkökulmat. Edistät organisaation kestävän kehityksen toteuttamista ympäristö- ja turvallisuusnäkökulmat huomioiden. Pystyt kommunikoimaan ympäristö- ja turvallisuusasioista organisaation keskeisille sidosryhmille. Osaat tunnistaa keskeisiä riskejä ja soveltaa riskienhallinnan menetelmiä organisaatiossa.
Content
Lainsäädäntö, ympäristöjohtaminen, riskienhallinta, turvallisuuden johtaminen, vastuullisuusviestintä, sidosryhmävastuu, digitaalinen turvallisuus, case-esimerkit
Learning materials and recommended literature
Verkko-oppimisympäristössä julkaistava materiaali.
Teaching methods
Opiskelumenetelmät
Ympäristö- ja turvallisuusjohtaminen on verkossa toteutettava opintojakso. Opiskelusi tapahtuu Moodle-oppimisympäristössä, josta löydät opintojakson ohjeistukset, aikataulut, tehtävät ja materiaalit. Osallistut aloituswebinaariin, jossa on orientaatio- ja johdantoluento. Voit myös osallistua vapaaehtoiseen ohjauswebinaariin. Teet opintojaksolla itsenäistä tiedonhankintaa ja sovellat oppimaasi tentissä ja oppimistehtävissä:
1) Arvioit aiempaa osaamistasi ja asetat tavoitteet osaamisesi kehittämiseksi (kirjallinen oppimistehtävä, yksilötehtävä)
2) Osoitat ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen osaamistasi tentissä (arvioitava yksilötehtävä, arvioinnin painoarvo 50 % )
3) Kirjallisena yksilötehtävänä teet valitsemaasi organisaatioon kehittämissuunnitelman ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen näkökulmasta (arvioitava yksilötehtävä, arvioinnin painoarvo 50 %).
4) Arvioit opintojaksolla hankkimaasi osaamista (kirjallinen oppimistehtävä, yksilötehtävä)
Opiskelusi alkaa tutustumalla opintojakson sisältöön, tavoitteisiin ja suorittamiseen sekä asettamalla itsellesi osaamistavoitteet. Ennakkotehtävänä sinulla on arvioida tämän hetkinen osaamisesi ja laatia tavoitteet osaamisesi kehittämisestä. Palauttamalla tehtävän määräaikaan mennessä (ilmoitetaan Moodlessa) varmistat osallistumisesi opintojaksolle.
Ohjaus
Saat ohjausta Moodle-oppimisympäristössä (mm. kysymys- ja vastauspalsta) sekä webinaareissa. Ohjausta saat myös vertaisopiskelijoiltasi.
Palaute
Saat laadullista ja määrällistä arviointia ja palautetta tentistä, yksilötehtävistä sekä itsearviointi- ja reflektiotehtävistä.
Annat myös palautetta opintojaksosta (puoliväli- ja loppupalaute).
Practical training and working life connections
Laadit opintojaksolla kehittämissuunnitelman valitsemaasi organisaatioon.
Exam dates and retake possibilities
Suoritat verkkotentin/-testin opintojaksolla ilmoitettuna ajankohtana. Hylätyn verkkotentin voi suorittaa uusintakerroilla (2 kpl).
International connections
Opintojaksolla hyödynnät kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta ja huomioit kehittämissuunnitelmassasi kansainvälisyyden näkökulmat.
Alternative completion methods
Voit tutustua Jamkin tutkintosäännön 17§:ään harkitessasi opintojakson osaamisen tunnistamista ja tunnustamista (hyväksilukemista) perustuen aiemmin hankkimaasi osaamiseesi ja opintojakson tavoitteisiin.
Student workload
Ohjeellinen ajankäyttösi 5 opintopisteen opintojaksolla on 135 työtuntia, joka jakautuu seuraavasti:
Verkkoluennot ja webinaarit 5 tuntia
Opiskelumateriaaliin perehtyminen 60 tuntia
Yksilötehtävä 70 tuntia
Content scheduling
Opintojakso muodostuu kahdesta osasta.
2,5 op Ympäristöjohtaminen
2,5 op Turvallisuusjohtaminen
Further information for students
Avoimen väyläopiskelijat 11 (sisältyy max-määrään)
Avoin amk 5 Opintojaksolla oppimaasi arvioidaan määrällisesti ja laadullisesti osaamis-tavoitteisiin pohjautuen hyödyntäen: opettajan antama palaute ja opiske-lijan itsearviointi.
Käytä Jamkin raportointiohjeen mukaisia lähdemerkintöjä ja raportoinnin mallipohjaa.
Katso ohjeistukset opiskelun eettisiin periaatteisiin Jamkin eettisistä periaatteista ja noudata niitä opiskelutehtävissä.
Katso Jamkin linjaus tekoälyn hyödyntämisesta ja noudata sitä opintojakson tehtävissä.
Avoin AMK paikkamäärä 5
Evaluation scale
0-5
Evaluation criteria, satisfactory (1-2)
Tunnistat ja luokittelet ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen keskeisiä käsitteitä. (1-2)
Osaat suunnitella valitsemaasi organisaatioon ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen näkökulmasta kehittämisprojektin. (1-2)
Esität havainnollisesti ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen kehittämisprojektin tulokset, mutta asiantuntijuuden osoittamisessa on puutteita. (1)
Esität havainnollisesti ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen kehittämisprojektin tulokset ja osoitat asiantuntijuutta kommunikaatiossa. (2)
Evaluation criteria, good (3-4)
Havainnollistat ja jäsennät ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen käsitteitä perustellen niitä toimialan tarpeisiin kytkien. (3-4)
Osaat suunnitella ja toteuttaa valitsemaasi organisaatioon ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen näkökulmasta kehittämisprojektin, jolla on vaikutuksia työyhteisötasolla (3) ja organisaatiotasolla (4).
Huomioit ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen kehittämisprojektin tulosten kommunikoinnissa eri kohderyhmät ja osoitat vakuuttavaa asiantuntijuutta. (3-4)
Evaluation criteria, excellent (5)
Arvioit ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen keskeisiä käsitteitä kriittisesti. (5)
Suunnittelet ja toteutat valitsemaasi organisaatioon ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen näkökulmasta kehittämisprojektin, jolla on vaikutuksia niin organisaatio- kuin sidosryhmätasolla. (5)
Tuotat uutta tietoa ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen kehittämisprojektisi tuloksista valitsemasi organisaation keskeisille sidosryhmille ja huomioit esityksessäsi yhteiskunnallisen kontekstin osoittaen erityisasiantuntijuutta. (5)