Siirry suoraan sisältöön

Lainopillinen tutkimus (2 op)

Toteutuksen tunnus: HL00CL55-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 19.08.2024

Ajoitus

26.08.2024 - 18.12.2024

Opintopistemäärä

2 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Toimipiste

Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Liiketalous (AMK)

Opettaja

  • Sanna-Maria Klemetti

Ryhmät

  • HTL23KIY
    Tradenomi (AMK), liiketalous, monimuotototeutus

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opintojakson tarkoituksena on perehdyttää opiskelijaa lainopillisen (oikeusdogmaattinen) tutkimuksen menetelmään ja empiirisen oikeustutkimuksen perusteisiin ja tukea näin opiskelijan oikeudellisen opinnäytetyön tekemistä.

Opintojakson osaamiset:
Oppimaan oppiminen:
- osaat hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oikeudellisen alan kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä
- otat vastuuta omasta ja ryhmän oppimisesta sekä opitun jakamisesta

Ennakoiva kehittäminen:
- osaat soveltaa kehittämisessä oikeudellisen alan olemassa olevaa tietoa ja hyödyntää tutkimus- ja kehittämismenetelmiä.

Eettisyys:
- kykenet vastaaman omasta toiminnastasi ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alan ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti.
- ymmärrät hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja toimit niiden mukaisesti.

Opintojakson tavoitteet
Opiskelijana tunnet oikeudellisen opinnäytetyötä tukevan lainopillisen tutkimusmenetelmän sekä empiirisen ja lainopillisen oikeustutkimuksen kehittämis- ja tutkimusprosessien eri vaiheet, kehittämis- ja tutkimusotteet, sekä aineistonkeruun ja analyysien yleisimmät vaihtoehdot.

Osaat valita opinnäytetyöhösi sopivan oikeudellisen tutkimusmenetelmän ja oikeustutkimuksenotteen sekä aineistonkeruu- ja analysointimenetelmät. Tunnet Jamkin opinnäytetyöprosessin, osaat laatia opinnäytetyön aihe-ehdotuksen ja suunnitelman, jossa perustelet tekemäsi menetelmälliset valinnat. Tunnet opinnäytetyötä koskevan tutkimusetiikan ja toimit niiden ja hyvän tieteellisen käytännön periaatteiden mukaisesti.

Sisältö

Lainopillinen tutkimus

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Luentoaineisto, artikkelit ja opettajan erikseen osoittama materiaali.

Suositeltava kirjallisuus:
Husa, J., Mutanen, A. & Pohjolainen T. 2008. Kirjoitetaan juridiikkaa. Ohjeita oikeustieteellisten kirjallisten töiden laatijoille. 2., uudistettu painos. Helsinki: Talentum.
Aarnio, A. 2011. Luentoja lainopillisen tutkimuksen teoriasta. Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan julkaisut. Helsinki: Unigrafia Oy Yliopistopaino.

Opetusmenetelmät

Verkkoluennot ja verkkotehtävät Moodlessa.

Seminaarityöskentely liittyen tutkimusmenetelmiin.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kurssilla ei ole erikseen suoritettavaa tenttiä.

Kurssilla seminaarityö liittyen aiheeseen ja vertaisarviointi, joka arvioidaan.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Valinnaisen suoritustavan mahdollisuus arvioidaan erikseen.

Ota yhteyttä opettajaan asiassa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan ajankäyttö:

luennot ja webinaarit yhteensä 60 tuntia

Sisällön jaksotus

Toteutetaan sekä syys- että kevätlukukaudella.

Lisätietoja opiskelijoille

Arviointikriteerit ovat erikseen pepissä perustiedoissa.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2)

Välttävä 1
Opiskelija tuntee lainopillisen ja empiirisen oikeustutkimuksen perusteet. Hän tietää, miten hankkia omaa kehittämis- tai tutkimusaluettaan koskevaa tutkimustietoa. Opiskelija tietää oikeustutkimuksen keskeiset tutkimus- ja kehittämismenetelmät ja osaa kuvailla niiden eroja. Opiskelija tuntee opinnäytetyöhön liittyvät eettiset periaatteet ja hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja toimii näiden mukaisesti.

Tyydyttävä 2
Opiskelija osaa hankkia lainopilliseen ja empiiriseen oikeustutkimukseen liittyvää tietoa. Hän tunnistaa näiden soveltamismahdollisuuksia. Opiskelija tuntee opinnäytetyöhön liittyvät eettiset periaatteet ja hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja toimii näiden mukaisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Arviointikriteeri - Hyvä (3-4)
Opiskelija osaa itsenäisesti hankkia lainopilliseen ja empiiriseen oikeustutkimukseen liittyvää tietoa sekä arvioida sitä. Hän osaa valita näistä opinnäytetyöhönsä soveltuvan kehittämis- tai tutkimusmenetelmän. Opiskelija tuntee opinnäytetyöhön liittyvät eettiset periaatteet ja hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja toimii näiden mukaisesti.

Kiitettävä 4
Opiskelija osaa itsenäisesti hankkia lainopilliseen ja empiiriseen oikeustutkimuksen liittyvää tietoa sekä arvioida niitä kriittisesti. Opiskelija osaa valita omaan kehittämis- tai tutkimustyöhönsä soveltuvan kehittämis- tai tutkimusotteen ja -menetelmän ja perustella valintansa. Opiskelija tuntee opinnäytetyöhön liittyvät eettiset periaatteet ja hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja toimii näiden mukaisesti

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Arviointikriteeri - erinomainen (5)
Erinomainen 5
Opiskelija osaa hankkia lainopilliseen ja empiiriseen oikeustutkimuksen liittyvää tietoa ja kykenee lähdekritiikkiin. Hän osaa analysoida lainopilliseen ja empiiriseen oikeustutkimukseen liittyvää tietoa ja perustella kehittämis- tai tutkimusmenetelmien valinnan opinnäytetyöhönsä. Opiskelija tuntee opinnäytetyöhön liittyvät eettiset periaatteet ja hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja toimii näiden mukaisesti.