Siirry suoraan sisältöön

Lääketiede osana kuntoutusta (3 op)

Toteutuksen tunnus: SZ00CJ98-3001

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus

07.01.2025 - 31.07.2025

Opintopistemäärä

2 - 3

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
  • Toimintaterapeutti (AMK)
  • Fysioterapeutti (AMK)

Opettaja

  • Sonja Salonen

Ryhmät

  • ZJA24SSA
    Avoin AMK, sote, YTOL-opinnot, Alkio-opisto

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus:

Opintojakson tarkoituksena on oppia hyödyntämään lääketieteellistä perustietoa sosiaali- ja terveysalan asiakastyössä sekä oppia keskeiset ensiaputaidot.

Opintojakson osaamiset:

Eettinen osaaminen (Yhteinen kaikille)
Kuntoutustarpeiden ja mahdollisuuksien arviointi (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Fysioterapian ammatillinen ja ammattien välinen toiminta (Fysioterapeutti AMK)
Kuntoutuksen ja toimintaterapian teoreettinen asiantuntijuus (Toimintaterapeutti AMK)

Opintojakson osaamistavoite:

Ymmärrät kuntoutusprosessissa kohtaamiesi kuntoutujien mahdollisia lääketieteellisiä haasteita, jotka vaikuttavat kuntoutujan työ- ja toimintakykyyn, kokonaistilanteeseen ja kuntoutumismahdollisuuksiin. Tunnistat ja ymmärrät yleisimmät lääketieteelliset käsitteet. Hahmotat ja ymmärrät lääketieteen kokonaisuutta. Hallitset keskeiset ensiaputaidot.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpinä sisältöinä ovat biolääketieteen ja kliinisen lääketieteen lähtökohdat ja lääketieteen peruskäsitteet. Sisältöinä ovat myös lääkärin rooli toimintakyvyn arvioinnissa ja moniammatillisessa yhteistyössä. Sisältöinä ovat myös yleisimpien kuntoutusta vaativien diagnoosiryhmien esim. aivoverenkiertohäiriöiden, mielenterveyden häiriöiden sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien etiologia, hoito ja kuntoutustarve. Lisäksi tarkastellaan ihmisen elämänkulkuun liittyvien terveyden ja toimintakyvyn muutosten, kuten synnynnäisten sairauksien ja –vammojen, elämän aikana sairastumisen ja monisairastavuuden vaikutusta yksilön toimintakykyyn ja kuntoutustarpeeseen.

Opintojaksoon sisältyvät fysio- ja toimintaterapeuttiopiskelijoille myös patofysiologian perusteet ja ensiaputaidot.

Lisätietoja opiskelijoille

Alkion toteutus. Opetus Alkiolta.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat löytää kuntoutusprosessissa kohtaamiesi kuntoutujien mahdollisia lääketieteellisiä haasteita, jotka vaikuttavat kuntoutujan työ- ja toimintakykyyn, kokonaistilanteeseen ja kuntoutumismahdollisuuksiin. Osaat määritellä yleisimmät lääketieteelliset käsitteet ja lääketieteen kokonaisuutta. Hallitset keskeiset ensiaputaidot.

Lisätiedot

Tämä opintojakso on fysio- ja toimintaterapeuttiopiskelijoille 3 op ja kuntoutuksenohjaajaopiskelijoille 2 op (ensiapu ja patofysiologia eivät sisälly).