Siirry suoraan sisältöön

Toiminnallinen anatomia (7 op)

Toteutuksen tunnus: FT00CJ95-3002

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus

26.08.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

7 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Fysioterapeutti (AMK)

Opettaja

  • Sonja Salonen

Ryhmät

  • ZJA24SSA
    Avoin AMK, sote, YTOL-opinnot, Alkio-opisto

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opintojakson tarkoituksena on perehtyä terveen ihmiskehon tuki- ja liikuntaelimistön rakenteeseen ja toimintaan sekä manuaalisen käsittelyn perusteisiin.

Opintojakson osaamiset:

Ammatillinen ja ammattien välinen toiminta
Fysioterapian menetelmät
Fysioterapeuttinen arviointi

Opintojakson osaamistavoite:

Osaat kertoa tuki- ja liikuntaelimistön rakenteesta ja toiminnasta keskeistä anatomista terminologiaa käyttäen. Tunnistat keskus- ja ääreishermoston päärakenteet ja osaat kertoa niiden tehtävistä. Ymmärrät hermolihasjärjestelmän toimintaa ja osaat kertoa siitä.
Tiedät hieronnan perustekniikat ja osaat hyödyntää niitä pehmytkudosten käsittelyssä.
Osaat nimetä ja löytää palpoiden keskeiset anatomiset rakenteet ihmiskehosta.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on tuki- ja liikuntaelimistön anatomia, sisältäen anatomisen terminologian sekä luiden, lihasten ja nivelten rakenteen ja toiminnan. Toisena keskeisenä sisältönä on keskus- ja ääreishermoston rakenne, lihasten aktivointi- ja supistusmekanismit, hermolihasliitos, lihasten perifeerinen hermotus, lihastyötavat sekä liikemekaniikan ja voimantuoton perusteet. Kolmantena keskeisenä sisältönä on tuki- ja liikuntaelimistön keskeisten rakenteiden palpaatio sekä hieronnan perustekniikat.

Lisätietoja opiskelijoille

Alkion toteutus. Opetus Alkiolta.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

1 Osaat kertoa tuki- ja liikuntaelimistön rakenteesta ja toiminnasta keskeisintä anatomista terminologiaa käyttäen. Tunnistat keskus- ja ääreishermoston päärakenteet ja osaat kertoa jonkin verran niiden tehtävistä. Osaat kertoa hermolihasjärjestelmän toiminnasta. Tiedät hieronnan perustekniikat ja osaat hyödyntää niitä jonkin verran pehmytkudosten käsittelyssä. Löydät palpoiden keskeisimmät anatomiset rakenteet ihmiskehosta ja osaat nimetä ne.

2 Osaat selittää tuki- ja liikuntaelimistön rakennetta ja toimintaa keskeistä anatomista terminologiaa käyttäen. Osaat erottaa keskus- ja ääreishermoston päärakenteet ja tiivistää niiden päätehtävät. Osaat määritellä hermolihasjärjestelmän toiminnan ja antaa siitä esimerkkejä. Ymmärrät hieronnan perustekniikat ja osaat hyödyntää niitä pehmytkudosten käsittelyssä. Löydät palpoiden keskeiset anatomiset rakenteet ihmiskehosta ja osaat nimetä ne.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

3 Osaat käyttää anatomista terminologiaa tuki- ja liikuntaelimistön rakenteen ja toiminnan havainnollistamiseen. Osaat selittää, kuinka keskus- ja ääreishermosto toimivat. Osaat selittää, kuinka hermolihasjärjestelmä toimii. Osaat hieronnan perustekniikat ja sovellat niitä pehmytkudosten käsittelyssä. Löydät palpoiden keskeiset anatomiset rakenteet ihmiskehosta ja osaat nimetä ne.

4 Hallitset anatomisen terminologian. Osaat kytkeä tuki- ja liikuntaelimistön sekä hermolihasjärjestelmän rakenteen ja toiminnan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Osaat selittää keskus- ja ääreishermosto rakenteen ja toiminnan vaikutukset elimistön toimintaan. Hallitset hieronnan perustekniikat ja sovellat niitä pehmytkudosten käsittelyssä. Löydät palpoiden keskeiset anatomiset rakenteet ihmiskehosta ja osaat nimetä ne.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 Hallitset ja käytät anatomista terminologiaa. Kytket tuki- ja liikuntaelimistön sekä hermolihasjärjestelmän rakenteen ja toiminnan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi ja tulkitset sitä. Osaat selittää monipuolisesti ja ääreishermosto rakenteen ja toiminnan vaikutukset elimistön toimintaan. Hallitset hieronnan perustekniikat ja sovellat niitä pehmytkudosten käsittelyssä. Löydät palpoiden keskeiset anatomiset rakenteet ihmiskehosta ja osaat nimetä ne.