Siirry suoraan sisältöön

Kehityksen ja oppimisen tuki (5 op)

Toteutuksen tunnus: SOSS2027-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 09.01.2025

Ajoitus

10.03.2025 - 19.05.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Sosionomi (AMK)

Opettaja

  • Tuomas Lallukka
  • Anniina Berg

Vastuuopettaja

Anniina Berg

Ryhmät

  • SOS22SM
    Sosionomi (AMK)
  • ZJA25KS
    Avoin AMK, sote
  • ZJA25KSSTVO
    Avoin AMK, sote, sosionomin täydentävät varhaiskasvatuksen opinnot
  • 13.03.2025 12:00 - 15:00, Kehityksen ja oppimisen tuki SOSS2027-3004
  • 25.03.2025 13:00 - 16:00, Kehityksen ja oppimisen tuki SOSS2027-3004
  • 07.04.2025 12:00 - 15:00, Kehityksen ja oppimisen tuki SOSS2027-3004
  • 23.04.2025 12:30 - 15:30, Kehityksen ja oppimisen tuki SOSS2027-3004
  • 08.05.2025 09:00 - 15:00, Kehityksen ja oppimisen tuki SOSS2027-3004

Tavoitteet

Opintojakso antaa perusvalmiudet jäsentää ja havainnoida alle kouluikäisten lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen moninaisuutta, tunnistaa siihen liittyvää yksilöllistä vaihtelua ja ohjauksellisia erityistarpeita sekä soveltaa tutkittuun tietoon perustuvia pedagogisia menetelmiä lapsilähtöisesti.

Opintojakson suoritettuasi tiedät kehitykseen ja oppimiseen liittyviä teoreettisia näkökulmia sekä käsitteitä ja osaat soveltaa niiden sisältöjä lasten toimintakyvyn yksilölliseen kuvaamiseen.

Käytyäsi opintojakson osaat myös jäsentää kasvun ja oppimisen tuen muotoja ammatillisesta näkökulmasta sekä käydä moniasiantuntijuutta arvostavaa dialogia niin perheiden kuin toisten ammattilaisten kanssa.

Sisältö

Opintojakson käsitteellisen viitekehyksen muodostavat varhaiskasvatusta sekä kehityksen ja oppimisen tukea linjaava lainsäädäntö, Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet sekä inkluusio-periaatteeseen ja voimavaralähtöiseen ajatteluun perustuva työote.
Opintojaksolla tarkastellaan alle kouluikäisten lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen moninaisuutta sekä siihen liittyvää yksilöllistä vaihtelua. Lisäksi perehdytään kehitysvammaisten, kielellisiä vaikeuksia omaavien, aistivammaisten, autismikirjon, ADHD piirteitä sekä sosioemotionaalisia vaikeuksia omaavien lasten kehitykseen ja sen tukemiseen varhaiskasvatuksen näkökulmasta. Ohjauksen menetelmällisiä näkökulmia ovat kolmiportaisen tuen malli, puhetta tukeva ja korvaava kommunikointi sekä strukturoitu ohjaus.

Aika ja paikka

Opintojakso toteutuu huhti-toukokuun 2025 aikana. Opetukset järjestetään aikataulutettuina webinaareina. Opetuskertoja ei tallenneta.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Pihlaja, P. & Viitala, R. Varhaiserityiskasvatus. 2018. PS-kustannus.

Sandberg, E. (2021).Pedagoginen tuki varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.PS-kustannus.

Heiskanen, N. & Syrjämäki, M. (2022) Pienet tuetut askeleet. Varhaiskasvatuksen uudistuva tuki ja kehittyvät käytännöt. PS-Kustannus.

Opetusmenetelmät

Webinaaritapaamiset, osallistuminen edellyttää toimivaa kameraa ja mikrofonia
Itsenäinen perehtyminen jakson sisältöihin ja kirjallisuuteen
Oppimistehtävä

Mikäli käytät tehtävissä tekoälyä, lisää tehtäviin sanallinen kuvaus, miten, missä määrin ja missä kohdin olet sitä hyödyntänyt.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Jakson opetuskerroilla on mukana oppimisen ja kehityksen tukemisen asiantuntijoita työelämästä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksolla ei ole tenttiä.
Opintojakson oppimistehtävän palautuspäivä sekä hylätyn tehtävän uusintapäivät löytyvät moodlesta

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Mikäli sinulla on aiempia korkeakoulutasoisia opintoja 0-7 -vuotiaiden kehityksen ja oppimisen tukeen liittyen, voit hakea jaksosta korvaavuutta eAhotilla.

Mikäli sinulla on kertynyt vähintään 12kk varhaiskasvatuksen työkokemusta erityisen tuen lasten kanssa työskentelystä, voit hakea jaksosta osittaista korvaavuutta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

135h opiskelijan työtä jakaantuu seuraavasti:
25 h webinaariopetus ja valmistautuminen
50h kirjallisuuteen perehtyminen
60h oppimistehtävän tekeminen

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso arvioidaan numeerisesti. Jakson kokonaisarvosana muodostuu kirjallisen tehtävän arvosanasta.

Avoin amk: 5 paikkaa
Avoin amk: Sosionomin vaka täydentävät: 3 paikkaa (ei min-max-määrässä) - todennäköisesti nämä paikat eivät toteudu!

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Välttävä 1

Opintojakson jälkeen opiskelija tietää alle kouluikäisen lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen erityispiirteitä sekä tuen tarpeita arjessa toimimisen ja osallisuuden näkökulmista. Hän tietää erilaisiin vammoihin ja kehityksellisiin häiriöihin liittyviä tuen tarpeita sekä käsitteitä ja osaa käyttää niitä sekä ammatillisessa vuorovaikutuksessa että lasten toimintakyvyn kuvaamisessa.

Opintojakson jälkeen opiskelija osaa nimetä yleisimpiä pedagogisia tukemisen muotoja. Hän osaa myös suunnitella toimintaa tuen tarpeita ja tuen muotoja huomioiden. Opiskelija tunnistaa eri menetelmien hyötyjä lapsen tuen tarpeen näkökulmasta. Opiskelija osaa hyödyntää voimavaralähtöistä työotetta ja inkluusioperiaatetta sekä aiempia kokemuksiaan ja osaamistaan oman ohjauksen kuin myös lapsen ja hänen perheensä näkökulman ymmärtämisessä.

Tyydyttävä 2
Opintojakson jälkeen opiskelija osaa nimetä alle kouluikäisen lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen erityispiirteitä sekä tuen tarpeita arjessa toimimisen ja osallisuuden näkökulmista. Hän tietää erilaisiin vammoihin ja kehityksellisiin häiriöihin liittyviä tuen tarpeita sekä käsitteitä ja osaa käyttää niitä sekä ammatillisessa vuorovaikutuksessa että lasten toimintakyvyn kuvaamisessa.

Opintojakson jälkeen opiskelija osaa kuvata yleisimpiä pedagogisia tukemisen muotoja. Hän osaa myös suunnitella toimintaa lasten tuen tarpeet huomioiden. Opiskelija osaa kuvata eri menetelmien hyödyllisyyttä lapsen tuen tarpeen näkökulmasta. Opiskelija osaa hyödyntää voimavaralähtöistä työotetta ja inkluusioperiaatetta sekä aiempia kokemuksiaan ja osaamistaan oman ohjauksen kuin myös lapsen ja hänen perheensä näkökulman ymmärtämisessä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä 3
Opintojakson jälkeen opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata alle kouluikäisen lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen erityispiirteitä sekä tuen tarpeita arjessa toimimisen ja osallisuuden näkökulmista. Hän tietää erilaisiin vammoihin ja kehityksellisiin häiriöihin liittyviä tuen tarpeita sekä käsitteitä ja osaa käyttää niitä sekä ammatillisessa vuorovaikutuksessa että lasten toimintakyvyn kuvaamisessa.

Opintojakson jälkeen opiskelija osaa kuvata havainnollisesti yleisimpiä pedagogisia tukemisen muotoja ja arvioida niiden soveltuvuutta lapsilähtöisesti. Hän osaa myös suunnitella lapsilähtöistä toimintaa tuen tarpeet ja muodot huomioiden. Opiskelija osaa tarkastella eri menetelmien hyödyllisyyttä ja käytettävyyttä lapsen tuen tarpeen näkökulmasta. Opiskelija osaa hyödyntää voimavaralähtöistä työotetta ja inkluusioperiaatetta sekä aiempia kokemuksiaan ja osaamistaan oman ohjauksen kuin myös lapsen ja hänen perheensä näkökulman ymmärtämisessä.

Kiitettävä 4
Opintojakson jälkeen opiskelija osaa tunnistaa ja jäsentää alle kouluikäisen lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen erityispiirteitä sekä tuen tarpeita arjessa toimimisen ja osallisuuden näkökulmista. Hän tietää erilaisiin vammoihin ja kehityksellisiin häiriöihin liittyviä tuen tarpeita sekä käsitteitä ja osaa käyttää niitä hyvin sekä ammatillisessa vuorovaikutuksessa että lasten toimintakyvyn kuvaamisessa.

Opintojakson jälkeen opiskelija osaa kuvata havainnollisesti yleisimpiä pedagogisia tukemisen muotoja ja arvioida niiden soveltuvuutta lapsilähtöisesti. Hän osaa myös suunnitella lapsilähtöistä toimintaa tuen tarpeet ja muodot huomioiden. Opiskelija osaa pohtia eri menetelmien hyödyllisyyttä ja käytettävyyttä lapsen tuen tarpeen näkökulmasta. Opiskelija osaa hyödyntää voimavaralähtöistä työotetta ja inkluusioperiaatetta sekä aiempia kokemuksiaan ja osaamistaan oman ohjauksen kuin myös lapsen ja hänen perheensä näkökulman ymmärtämisessä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opintojakson jälkeen opiskelija osaa tunnistaa, jäsentää ja analysoida alle kouluikäisen lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen erityispiirteitä sekä tuen tarpeita arjessa toimimisen ja osallisuuden näkökulmista. Hän tietää erilaisiin vammoihin ja kehityksellisiin häiriöihin liittyviä tuen tarpeita sekä käsitteitä ja osaa käyttää niitä monipuolisesti sekä ammatillisessa vuorovaikutuksessa että lasten toimintakyvyn kuvaamisessa.

Opintojakson jälkeen opiskelija osaa kuvata havainnollisesti ja jäsentyneesti yleisimpiä pedagogisia tukemisen muotoja ja arvioida niiden soveltuvuutta lapsilähtöisesti. Hän osaa myös suunnitella lapsilähtöistä toimintaa tuen tarpeet ja muodot huomioiden. Opiskelija osaa myös vertailla eri menetelmien hyödyllisyyttä ja käytettävyyttä lapsen tuen tarpeen näkökulmasta. Opiskelija osaa hyödyntää voimavaralähtöistä työotetta ja inkluusioperiaatetta sekä aiempia kokemuksiaan ja osaamistaan oman ohjauksen kuin myös lapsen ja hänen perheensä näkökulman ymmärtämisessä.

Esitietovaatimukset

Opiskelija osaa soveltaa työskentelyssään varhaiskasvatuksen tai perhetyön perusteita ja jäsentää niiden keskeisimmät toimintaympäristöt sekä tunnistaa alle kouluikäisen lapsen hoidon, kasvun ja kehityksen pääpiirteet. Opiskelijalla on käytännön kokemusta varhaiskasvatuksen tai perhetyön ympäristöissä toimimisesta, esim. harjoittelujen tai työkokemuksen kautta.

Lisätiedot

Opintojaksolle osallistuminen edellyttää että sinulla on käytettävissä sujuva internet-yhteys sekä mikrofoni- ja videokuvayhteys verkko-opetukseen osallistumista varten. Tämä opintojakso on osa varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogisen työn opintoja (yhteensä 60 op), jotka kuuluvat varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuuteen.