Syventävä viinikurssi (5 op)
Toteutuksen tunnus: MMPD3300-3005
Toteutuksen perustiedot
Ajoitus
06.01.2025 - 19.05.2025
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Toimipiste
Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 35
Koulutus
- Palveluliiketoiminta (AMK)
Opettaja
- Tomi Hiltunen
- Elisa Närhi
Ryhmät
-
MPT23S1Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
-
MPT22S1Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
Tavoitteet
Kurssin jälkeen hallitset juomien systemaattisen aistinvaraisen arviointitekniikan ammattimaisella tasolla. Sinulla on rypäleisiin, viininvalmistukseen ja viinityyleihin liittyvissä asioissa ammattilaisen tietämys. Pystyt toimimaan viiniin liittyvissä ravintolan työtehtävissä ja ymmärrät niiden merkityksen alan liiketoimien vastuullisena edistäjinä.
Sisältö
Viininviljely, -valmistus ja etikettimerkinnät.
Erilaiset viinityylit: valko-, puna- ja roseeviinit, kuohuviinit, makeat ja väkevöidyt viinit.
Aistinvaraisen arvioinnin harjoittelu.
Juomien yhdistäminen ruoan kanssa.
Aika ja paikka
Lähiopetus Rajakadulla C112 Wine Lab luokassa
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Kurssimateriaalipaketti sisältää WSET level 3 Award in Wines englanninkielisen oppikirjan, opiskeluoppaan ja harjoitustehtäviä. Materiaalimaksu 80€ maksetaan Rajakadun infopisteeseen kurssin alussa, ja siihen sisältyy oppikirja, maisteltavat viinit sekä mahdollisuus suorittaa kansainvälinen WSET level 3 Award in Wines sertifikaatti.
Opetusmenetelmät
Luennot (WSET Level 3 Award in Wines ® kurssiohjelman mukaisesti)
Systemaattinen maistelu (WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine® SAT)
Ryhmäkeskustelut ja vertaisoppiminen
WSET Level 3 oppivideot ja harjoitustehtävät
Opintopistetentti
Valinnainen WSET Level 3 Award in Wines sertifikaattitentti
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kurssilla tehdään opintopistetentti, jonka tarkempi aikataulu ilmoitetaan kurssin alkaessa.
Lisäksi opiskelija voi halutessaan suorittaa kansainvälisen WSET Level 3 Award in Wines Exam -tentin, joka tilataan Lontoosta kaksi viikkoa etukäteen (sisältyy kurssimaksuun).
Englanninkielinen tentti koostuu kahdesta osiosta 2,5h:
- Sokkomaistaminen: kaksi viiniä (0,5h)
- Teoriakoe: 50 monivalintakysymystä ja avoimia esseetehtäviä (2h)
Mikäli opiskelija on suorittanut WSET Level 3 Award in wines tentin molemmat osiot (maistelu ja teoria) hyväksytysti, opiskelija saa WSET-sertifikaatin ja pinssin. Tentin minimiläpäisyraja on 55% oikeita vastauksia. Hylätyn tentin voi uusia seuraavan opintojakson yhteydessä pidettävänä tenttipäivänä. Uusintatentti 60€ tilataan erikseen.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelumuoto on luennot, joihin sisältyy maistamisharjoituksia.
Luennot, aistivarainen arviointi, opintopistetentti ja valinnainen WSET Level 3 tentti 81 tuntia.
Itsenäinen opiskelu 54 tuntia.
Yhteensä 135 tuntia.
Kurssin intensiivisyyden vuoksi opiskelijaa suositellaan perehtymään itsenäisesti oppimateriaaleihin ennen jokaista luentoa.
Sisällön jaksotus
Keskeinen sisältö:
Maistelutekniikka
Viinin viljely ja valmistus
Viiniluokitukset ja -etiketit
Keskeiset rypälejajikkeet:
Chardonnay ja Pinot Noir
Cabernet Sauvignon ja Merlot
Sauvignon Blanc ja Riesling
Syrah ja Grenache
Keskeiset viinimaat:
Ranska, Italia, Espanja, Portugali ja Saksa
USA, Chile, Argentiina, Etelä-Afrikka, Australia ja Uusi-Seelanti
Samppanja ja muut kuohuviinit
Sherry, Port ja vastaavat väkevät viinit
Lisätietoja opiskelijoille
Avoin amk 3
Kurssimateriaalimaksu 80€ suoritetaan Rajakadun aulainfoon kurssin alussa. Materiaalimaksuun sisältyy englanninkielinen kurssimateriaalipaketti, maisteltavat viinit ja mahdollisuus suorittaa WSET Level 3 sertifikaattitentti, jonka hyväksytystä suorituksesta opiskelija saa sertifikaattitodistustuksen ja pinssin.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
1)
Pystyt tekemään alkoholijuomien aistinvaraista arviointia. Hallitset viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyviä asioita. Tunnistat viini- ja alkoholijuomien merkitystä ravintola-alan liiketoiminnan edistäjinä.
2)
Pystyt kuvaamaan osaamasi alkoholijuomien aistinvaraisen arvioinnin. Osaat selittää viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyviä asioita. Pystyt selittämään viini- ja alkoholijuomien merkityksen ravintola-alan liiketoiminnan edistäjinä.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
3)
Pystyt hyödyntämään alkoholijuomien aistinvaraisen arvioinnin osaamista työssäsi. Sovellat viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyvää tietämystäsi työhösi. Pystyt hyödyntämään työssäsi vastuullisten ravintolapalveluiden tuottajana viini- ja alkoholijuomia.
4)
Pystyt tekemään analyyttistä alkoholijuomien aistinvaraista arviointia. Ymmärrät viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyviä yhteyksiä. Ymmärrät viini- ja alkoholijuomien syy- ja seuraussuhteet ravintola-alan liiketoiminnan vastuullisuuden edistäjinä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5)
Hallitset, ylläpidät ja kehität alkoholijuomien aistinvaraisen arvioinnin osaamista ammattimaisesti. Sinulla on erinomaiset valmiudet kouluttaa ravintolan henkilökuntaa alkoholeihin liittyvissä asioissa jakamalla omaa osaamistaan. Pystyt tulkitsemaan ja kehittämään viininvalmistukseen, viinityyleihin ja rypäleisiin liittyvää tietämystä. Pystyt johtamaan liiketoimintaan ja alkoholijuomiin liittyviä vastuullisuustoimia.
Esitietovaatimukset
Osaat erilaisten alkoholijuomien valmistuksen ja tarjoilun sekä ruoan ja juoman yhdistämisen perusteet. Tunnet systemaattisen aistinvaraisen arviointitekniikan perusteet.
Sustainability in Beverages MMPD3000 ja/tai WSET-viinikurssi MP00BU29