Erityissosiaaliohjauksen toimintaympäristöt (5 op)
Toteutuksen tunnus: YS00CP20-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ajoitus
-
29.08.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0.5 op
- Virtuaaliosuus
- 4.5 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- Hyvinvointiyksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Sosiaalialan ylempi AMK, erityissosiaaliohjaus
- Opettajat
- Asta Suomi
- Katri Ylönen
- Vastuuopettaja
- Katri Ylönen
- Ryhmät
-
ZJA25SSYEAvoin AMK, sote, Erityissosiaaliohjauksen (ylempi AMK) osaamiskokonaisuus
-
YSG25S1Sosiaalialan ylempi AMK, erityissosiaaliohjaus (YAMK)
- Opintojakso
- YS00CP20
Arviointiasteikko
0-5
Tavoitteet
Opintojakson tarkoituksena on syventää ymmärrystäsi erityissosiaaliohjauksen toimintaympäristöstä ja siinä tapahtuvien muutosten analysoinnista.
Osaamiset:
Ennakoiva kehittäminen
Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus
Sosiaalialan asiantuntijaosaaminen
Opintojakson osaamistavoitteet:
Osaat kehittää uusia asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja tulevaisuutta ennakoiden.
Osaat ennakoida globaalin kehityksen ja ilmiöiden vaikutuksia sekä mahdollisuuksia omalla alallasi ja monialaisissa verkostoissa.
Osaat kriittisesti analysoida yhteiskunnallisia ja globaaleja muutoksia sekä ennakoida niiden sosiaalisia vaikutuksia kansalaisten elämänkulussa.
Sisältö
Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on sosiaalialan ajankohtainen tieteellinen tutkimustyö ja käsitteet, palvelurakenteet ja digitalisaatio, asiakas- ja palveluohjaus, moniammatillisuus, monitoimijuus ja monitieteisyys, kohtaamisen ja vaikuttamisen työorientaatiot.
Aika ja paikka
La 30.8.2025, 08.30-16 lähiopetus
Ke 24.9.2025, 12-16.00, webinaari
To 23.10.2025, 15-19.00, webinaari
To 13.11.2025, 12-16.00, webinaari
Oppimateriaalit
Opintojaksolla käytetään seuraavaa teosta läpi opintojakson:
Payne, M. 2020. How to Use Social Work Theory in Practice. Policy Press.
Lisäksi voit hyödyntää seuraavia lähteitä esimerkiksi osana oppimistehtäviä:
Arnkil, T., E. 2020 Kunnioittava ja toivoa herättävä kohtaaminen. Helsinki: THL.
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-495-0
Mönkkönen, K. 2018: Vuorovaikutus asiakastyössä. Asiakkaan kohtaaminen sosiaali- ja terveysalalla. Tallinna: Gaudeamus.
Raitakari, S., Harrikari, T., Hekkala, M. & Kivipelto, M. (toim.) Sosiaalityö kriiseissä ja poikkeuksellisissa olosuhteissa. Sosiaalityön tutkimuksen vuosikirja 2023. Saatavana verkossa.
Raatikainen, E. 2015. Lujita luottamusta: Asiakassuhteen rakentaminen sosiaali- ja terveysalalla. PS-kustannus.
Opetusmenetelmät
Opintojaksolla käytetään opetus- ja oppimismenetelminä webinaareja, lähiopetusta koululla, itsenäistä työskentelyä sekä itsenäisesti tai pienryhmissä tehtäviä oppimistehtäviä Moodle työtilassa.
Sekä webinaarit että lähiopetus koululla ovat vuorovaikutteisia oppimistilanteita ja tulet niihin valmistautuneena etukäteen annetun ohjeistuksen mukaisesti (joka annetaan Moodle työtilassa).
Mikäli käytät tehtävissä tekoälyä, lisää tehtäviin sanallinen kuvaus, miten, missä määrin ja missä kohdin olet sitä hyödyntänyt.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Työelämävierailijat
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ei tenttiä
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Webinaarit ja lähiopetus 16 h, itsenäinen työskentely, ryhmätyöskentely sekä oppimistehtävä 119 h.
135 h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Välttävä (1)
Ymmärrät ja erittelet sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää ja toimintaympäristöä kapea-alaisesti. Tunnistat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen muutoksia. Perustelet osaamistasi tutkittuun tietoon. Reflektoit omiin kokemuksiin. Kirjoitat havainnollisesti, mutta teksti sisältää epäloogisuuksia ja puutteita.
Tyydyttävä (2)
Ymmärrät ja sovellat sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää ja toimintaympäristöä useammasta kuin yhdestä näkökulmasta. Tunnistat ja osaat kuvata muutaman sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen muutoksen. Perustelet osaamistasi tutkittuun tietoon jäsennellysti. Reflektoit omiin kokemuksiin jäsennellysti. Kirjoitat johdonmukaisesti ja havainnollisesti, mutta siinä on puutteita. Kirjoitat osittain jäsentymätöntä tekstiä, jossa on erilaisia kieli- ja tyylivirheitä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3)
Tarkastelet ja analysoit sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää ja toimintaympäristöä monipuolisesti. Tunnistat vähintään kolme merkittävää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen muutosta ja osaat pohtia niihin ratkaisuja. Perustelet osaamista tutkittuun tietoon perustellusti. Reflektoit omiin kokemuksiin jäsennellysti, kriitisesti ja selkeästi. Kirjoitat johdonmukaisesti, perustellusti ja havainnollisesti. Kirjoitat jäsentynyttä tekstiä, jossa on satunnaisia kieli- ja tyylivirheitä.
Kiitettävä (4)
Tarkastelet ja analysoit sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää ja toimintaympäristöä useammasta eri näkökulmasta ja osaat arvioida niiden vaikutusta omaan työhön. Tunnistat useampia sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen muutoksia ja osaat kuvata niitä kattavasti ja kriittisesti. Perustelet osaamistasi tutkittuun tietoon huolellisesti. Reflektoit omiin kokemuksiin jäsennellysti, kriittisesti ja selkeästi. Kirjoitat loogisesti, analyyttisesti ja asiantuntevasti. Kirjoitat jäsentynyttä tekstiä sujuvalla ja lähes virheettömällä asiatyylillä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen (5)
Tarkastelet ja analysoit sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää ja toimintaympäristöä useammasta eri näkökulmasta ja osaat arvioida kriittisesti niiden vaikutusta omaan työhön. Tunnistat useampia sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen muutoksia ja osaat kuvata niitä kattavasti ja kriittisesti. Perustelet osaamistasi tutkittuun tietoon huolellisesti. Reflektoit omiin kokemuksiin jäsennellysti, kriittisesti ja selkeästi. Tarjoat uusia näkökulmia. Kirjoitat vakuuttavasti esittäen selkeän loogisesti etenevän kokonaisuuden, jossa yhdistät asioita uudella tavalla. Osoitat kriittistä ja argumentoivaa kykyä kirjoittaa.
Lisätiedot
Opintojakson arvioitavat suoritukset ovat opintojakson aikana tehdyt oppimistehtävät (hyv-hyl) sekä numeerisesti arvioitava opintojaksolla käytyjä asioita kokoava oppimistehtävä (0-5). Kaikki opintojaksolla annetut oppimistehtävät tulee olla hyväksytysti suoritetut.Opintojakson numeerinen arvosana annetaan kokoavan kirjallisen oppimistehtävän perusteella. Opintojaksoon sisältyy lisäksi opiskelijan henkilökohtainen itsearviointi, joka perustuu opintojakson osaamistavoitteisiin.