Vaativa asiakastyö (5 op)
Toteutuksen tunnus: YS00CP19-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ajoitus
-
01.09.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0.5 op
- Virtuaaliosuus
- 4.5 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- Hyvinvointiyksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 15 - 30
- Koulutus
- Sosiaalialan ylempi AMK, erityissosiaaliohjaus
- Opettajat
- Asta Suomi
- Katri Ylönen
- Vastuuopettaja
- Katri Ylönen
- Ryhmät
-
ZJA25SSYEAvoin AMK, sote, Erityissosiaaliohjauksen (ylempi AMK) osaamiskokonaisuus
-
YSG24S1Sosiaalialan ylempi AMK, erityissosiaaliohjaus (YAMK)
-
ZJAYSG24S1Avoin AMK, sote, YAMK-väylät,Sosiaalialan ylempi AMK, erityissosiaaliohjaus (YAMK)
- Opintojakso
- YS00CP19
Arviointiasteikko
0-5
Tavoitteet
Opintojakson tarkoituksena on syventää osaamistasi vaativien asiakasprosessien suunnittelusta, johtamisesta ja arvioinnista. Lisäksi syvennetään ymmärrystäsi monialaisesta toimintaympäristöstä sekä yhteiskunnan ja työelämän kehittämistarpeista sekä ratkaistaan niitä eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaamiset:
Kestävä kehitys
Sosiaalialan asiantuntijaosaaminen
Sosiaalialan tutkimuksellinen kehittämistoiminta
Opintojakson osaamistavoitteet:
Osaat analysoida ja arvioida monialaisten kompleksisten ongelmien systeemisiä riippuvuuksia ja ratkaisujen erilaisia ulottuvuuksia asiakaslähtöisesti.
Osaat työskennellä itsenäisesti vaativissa asiantuntijatehtävissä ja edistät sosiaalialan asiantuntijana monitoimijaista yhteistyötä.
Osaat kehittää ja johtaa monialaisia tiimejä ja työyhteisöjä monimutkaisissa ja ennakoimattomissa toimintaympäristöissä ja verkostoissa.
Sisältö
Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on vaativien asiakasprosessien suunnittelu, johtaminen ja arvioiminen monialaisissa toimintaympäristöissä ja verkostoissa sekä asiakastiedon dokumentointi ja tiedonhallinta.
Aika ja paikka
To 4.9.2025, 12-16.00, lähiopetus
Ke 1.10.2025, 14-18.00, webinaari
Ke 5.11.2025, 14-18.00, webinaari
To 27.11.2025, 14-18.00, webinaari
Oppimateriaalit
Opintojaksolla käytetään seuraavaa teosta läpi opintojakson:
Payne, M. 2020. How to Use Social Work Theory in Practice. Policy Press.
Lisäksi voit hyödyntää seuraavia lähteitä esimerkiksi osana oppimistehtäviä:
Arnkil, T., E. 2020 Kunnioittava ja toivoa herättävä kohtaaminen. Helsinki: THL.
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-495-0
Mönkkönen, K. 2018: Vuorovaikutus asiakastyössä. Asiakkaan kohtaaminen sosiaali- ja terveysalalla. Tallinna: Gaudeamus.
Raitakari, S., Harrikari, T., Hekkala, M. & Kivipelto, M. (toim.) Sosiaalityö kriiseissä ja poikkeuksellisissa olosuhteissa. Sosiaalityön tutkimuksen vuosikirja 2023. Saatavana verkossa.
Raatikainen, E. 2015. Lujita luottamusta: Asiakassuhteen rakentaminen sosiaali- ja terveysalalla. PS-kustannus.
Opetusmenetelmät
Opintojaksolla käytetään opetus- ja oppimismenetelminä webinaareja, lähiopetusta koululla, itsenäistä työskentelyä sekä itsenäisesti tai pienryhmissä tehtäviä oppimistehtäviä Moodle työtilassa.
Sekä webinaarit että lähiopetus koululla ovat vuorovaikutteisia oppimistilanteita ja tulet niihin valmistautuneena etukäteen annetun ohjeistuksen mukaisesti (joka annetaan Moodle työtilassa).
Mikäli käytät tehtävissä tekoälyä, lisää tehtäviin sanallinen kuvaus, miten, missä määrin ja missä kohdin olet sitä hyödyntänyt.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Työelämäedustajien vierailut
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Oppimistehtävät jakautuvat tasaisesti koko opintojakson ajalle ja tarkempi aikataulu ilmoitetaan Moodlessa opintojakson alussa. Ei tenttiä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Perehtyminen Moodle työtilaan ja tehtäviin sekä oman aikataulun suunnittelu 5h
Kontaktiopetus lähipäivät ja webinaarit sekä niihin valmistautuminen 20h
Ryhmätyöt ja itsenäisesti toteutettavat tehtävät 106h
Itsearviointi 4h
Yhteensä 135h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Välttävä (1)
Tunnistat keskeistä erityissosiaaliohjauksen tietoperustaa ja hyödynnät sitä vaativassa asiakastyössä. Tunnistat moniammatillisen työn perusteet ja lähtökohdat. Tunnistat ja osaat kuvata asiakasprosessit ja niiden vaikutusten kokonaisarvioinnin perusteet.
Tyydyttävä (2)
Tunnistat ja osaat soveltaa keskeistä erityissosiaaliohjauksen tietoperustaa ja hyödynnät sitä vaativassa asiakastyössä. Tunnistat ja osaat soveltaa moniammatillisen työn perusteita ja lähtökohtia työssäsi. Ymmärrät asiakasprosessit ja niiden vaikutusten kokonaisarvioinnin lähtökohdat ja osaat suunnitella niitä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3)
Osaat soveltaa ja analysoida keskeistä erityissosiaaliohjauksen tietoperustaa ja hyödynnät sitä vaativassa asiakastyössä. Analysoit moniammatillisen työn perusteita ja lähtökohtia työssäsi. Osaat suunnitella, johtaa ja arvioida asiakasprosesseja sekä tehdä niiden vaikutuksista kokonaisarviointia.
Kiitettävä (4)
Osaat soveltaa, analysoida ja arvioida keskeistä erityissosiaaliohjauksen tietoperustaa ja hyödynnät sitä vaativassa asiakastyössä. Analysoit ja arvioit moniammatillisen työn perusteita ja lähtökohtia työssäsi. Osaat suunnitella, johtaa ja arvioida asiakasprosesseja sekä tehdä niiden vaikutuksista kokonaisarviointia perustellusti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen (5)
Osaat soveltaa, analysoida ja arvioida keskeistä erityissosiaaliohjauksen tietoperustaa ja hyödynnät sitä vaativassa asiakastyössä. Analysoit ja arvioit kriittisesti reflektoiden moniammatillisen työn perusteita ja lähtökohtia työssäsi. Osaat suunnitella, johtaa ja arvioida asiakasprosesseja sekä tehdä niiden vaikutuksista kokonaisarviointia perustellusti ja nostat esiin uusia näkökulmia.
Lisätiedot
Opintojakson arvioitavat suoritukset ovat opintojakson aikana tehdyt oppimistehtävät (hyv-hyl) sekä numeerisesti arvioitava opintojaksolla käytyjä asioita kokoava oppimistehtävä (0-5). Kaikki opintojaksolla annetut oppimistehtävät tulee olla hyväksytysti suoritetut.Opintojakson numeerinen arvosana annetaan kokoavan kirjallisen oppimistehtävän perusteella. Opintojaksoon sisältyy lisäksi opiskelijan henkilökohtainen itsearviointi, joka perustuu opintojakson osaamistavoitteisiin.