Siirry suoraan sisältöön

Systeeminen johtaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: YH00CL72-3001

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus
15.09.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Toimipiste
Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 50
Koulutus
Johtamisen tutkinto-ohjelma, ylempi AMK, Tradenomi
Opettajat
Kirsi Kemell
Jaana Saarisilta
Ryhmät
YJM25S1
Johtamisen tutkinto-ohjelma, ylempi AMK, restonomi
YJH25S1
Johtamisen tutkinto-ohjelma, ylempi AMK, tradenomi
ZJAYJH25S1
Avoin AMK, lita, Yamk-väylä, Johtaminen, ylempi amk, Organisaation ja talouden johtaminen
ZJAYJM25S1
Avoin AMK, marata, Yamk-väylä, Johtaminen, ylempi amk, Vastuullisuuden ja palveluiden johtaminen
Opintojakso
YH00CL72
Toteutukselle YH00CL72-3001 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

0-5

Sisällön jaksotus

Globaalit ilmiöt ja toimintaympäristöanalyysit 1 op
Kompleksisuus organisaation arjessa 1,5 op
Systeemiajattelu ja systeeminen ymmärrys 1,5 op
Systeemiäly 1 op

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Systeemiajattelu ja systeeminen ymmärrys on tärkeää johtamisessa. Systeemiajattelu auttaa tunnistamaan organisaation muuttuvan toimintaympäristön syy- ja seuraussuhteita sekä ennakoimaan muutosten vaikutuksia. Systeeminen ymmärrys auttaa adaptoitumaan ja ratkaisemaan kompleksisia ongelmia kokonaisvaltaisella sekä kestävällä tavalla. Organisaation systeemiälykkyyttä kehittämällä voidaan saavuttaa sekä tuottavuus- että hyvinvointivaikutuksia.

Opintojakson osaamiset

Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus
Ennakoiva kehittäminen
Kestävä kehitys

Opintojakson tavoitteet

Osaat tunnistaa globaalin kehityksen ja ilmiöiden vaikutuksia sekä mahdollisuuksia organisaation kehittämisessä ja johtamisessa. Analysoit toimintaympäristötekijöitä ja niiden systeemisiä riippuvuuksia organisaation johtamiseen ja kestävään kehittämiseen. Laadit systeemisen johtamisen kehittämissuunnitelman ja/tai -toteutuksen raportin, joka sisältää systeemiajattelun ja systeemiälyn ulottuvuuksien mukaisia asiakaslähtöisiä ja kestäviä ratkaisuja tunnistettuun kompleksiseen ongelmaan. Kuvaat ratkaisujen ja toimintamallien käyttöönottamista ja vakiinnuttamista omassa työyhteisössäsi.

Sisältö

Systeemiajattelu on ajankohtainen ja tärkeä johtamisosaamisen alue, koska se auttaa tunnistamaan organisaation muuttuvan toimintaympäristön syy- ja seuraussuhteita sekä ennakoimaan muutosten vaikutuksia. Opintojaksolla pääset oppimaan systeemistä johtamista ja kehittämään systeemistä ymmärrystäsi sekä perehtymään systeemiälyn mielenkiintoiseen viitekehykseen.

Globaalit ilmiöt
Toimintaympäristöanalyysit
Kompleksisuus organisaation arjessa
Systeemiajattelu
Systeeminen ymmärrys
Systeemiäly

Oppimateriaalit

Dufva, M. & Rekola, S. 2023. Megatrendit – ymmärrystä yllätysten aikaan Megatrendit 2023 (sitra.fi)

Saarinen, E. & Hämäläinen, R.P. (Eds.) 2004. Systems Intelligence: Connecting Engineering Thinking with Human Sensitivity systemsintelligence2004.pdf (aalto.fi)

Saarinen, E. & Hämäläinen, R.P. (Eds.) 2007. Systems Intelligence in Leadership and Everyday Life systemsintelligence2007.pdf (aalto.fi)

Uusikylä, P. & Jalonen, H. (Toim.) 2023. Epävarmuuden aika: kuinka ymmärtää systeemistä muutosta?

Kallio, K. 2023. Moderni johtaja: työsuhteiden johtamisesta toiminnan johtamiseen. Kauppakamari.

Muu opintojaksolla erikseen ilmoitettu ja itsenäiseen tiedonhankintaan perustuva materiaali.

Opetusmenetelmät

Opiskelumenetelmät
Systeeminen johtaminen on monialainen verkossa toteutettava opintojakso. Opiskelusi tapahtuu Moodle-oppimisympäristössä, josta löydät opintojakson ohjeistukset, aikataulut, tehtävät ja opiskelumateriaalit. Osallistut myös webinaareihin. Webinaareissa osallistut vuorovaikutteisiin asiantuntija-alustuksiin ja reflektoit sekä jaat oppimaasi yhteisöllisen oppimisen menetelmin. Webinaareihin osallistuminen edellyttää kameraa, kuulokkeita ja mikrofonia.
Teet itsenäistä tiedonhankintaa ja sovellat oppimaasi Systeemisen johtamisen oppimis- ja kehittämistehtävissä, joita voit soveltaa omaan toimintaympäristöösi / työpaikkaasi.

Ohjaus
Saat ohjausta vapaaehtoisissa verkkotapaamisissa (osallistumista ensimmäiseen webinaariin edellytetään). Lisäksi ohjaus tapahtuu Moodle-oppimisympäristössä (kysymys- ja vastauspalsta).
Ohjausta saat myös vertaisilta ja mentoroinnin muodossa.

Palaute
Saat palautetta Systeemisen johtamisen oppimis- ja kehittämistehtävistäsi.
Annat palautetta opintojaksosta (puoliväli- ja loppupalaute toteutuksesta).

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opiskelijaryhmäsi muodostaa työelämälähtöisen vertaisoppimisverkoston.

Kansainvälisyys

Opintojaksolla hyödynnät kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta ja pohdit globaalien ilmiöiden vaikutusta systeemisen johtajuuden toteutumiseen arjessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Voit tutustua Jamkin tutkintosäännön 17§:ään harkitessasi opintojakson osaamisen tunnistamista ja tunnustamista (hyväksilukemista) perustuen aiemmin hankkimaasi osaamiseesi ja opintojakson tavoitteisiin.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Ohjeellinen ajankäyttösi 5 opintopisteen opintojaksolla on 135 työtuntia, joka jakautuu seuraavasti:

Neljä webinaaria yht. 8 tuntia sekä niihin valmistautuminen 4 tuntia
Opiskelumateriaaliin perehtyminen 28 tuntia
Yksilötehtävä 90 tuntia
Yhteisöllinen oppiminen ja oman kehittämistehtävän sparraus 5 tuntia.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Kokoat lähdeaineistoa muutamista keskeisistä ilmiöön soveltuvista tutkimusartikkeleista ja tietokirjoista. Tunnistat ja osaat määritellä keskeisiä systeemisen johtamisen käsitteitä. Tiivistät aihealueen/ilmiön olennaista teoriaa, jonka yhteys tutkimustehtävääsi on osin puutteellinen. Osoitat vastuuta suppean, tiimiisi tai työryhmääsi kohdistuvan, projektisuunnitelman tekemisestä. Hahmottelet kehittämisprojektin suunnitelman, jossa olet määritellyt keskeisiä sisältöjä. Osoitat osaamistasi esittäen suunnitelman keskeisiä potentiaalisia tuloksia ja pohdit niiden vaikutusta systeemisen johtamisen kehittymiseen. Kirjoitat jäsentymätöntä tekstiä, jossa on erilaisia toistuvia kieli- ja tyylivirheitä. Noudatat raportointiohjeistusta puutteellisesti.

Tyydyttävä 2
Osaat hankkia lähdeaineistoa keskeisistä ilmiöön soveltuvista tutkimusartikkeleista ja tietokirjoista. Käytät pääosin alkuperäisiä lähteitä. Luokittelet keskeisiä systeemisen johtamisen käsitteitä. Koostat tietoperustan lähteistä, jotka tukevat aihetta ja ilmiötä. Teoreettinen tieto ei keskustele lähteiden välillä. Osoitat vastuuta organisaatioosi tai työyhteisöösi kohdistuvan projektisuunnitelman tekemisestä. Kirjoitat toteuttamiskelpoisen aikaan sidotun kehittämisprojektin suunnitelman, jossa on selkeä rakenne. Osoitat osaamisesi havainnollistaen suunnitelman potentiaalisia tuloksia. Pohdit suunnitelman ja sen tulosten merkitystä ja vaikutusta systeemisen johtamisen kehittymiseen sekä organisaation menestykseen. Pohdit aihetta myös eettisestä näkökulmasta. Kirjoitat osittain jäsentymätöntä tekstiä, jossa on erilaisia kieli- ja tyylivirheitä. Noudatat jokseenkin raportointiohjeistusta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Osaat hankkia ja arvioida lähdeaineistoa useista alkuperäisistä ilmiöön soveltuvia tutkimusartikkeleista ja akateemisista kirjoista. Erottelet systeemisen johtamisen keskeiset käsitteet suhteessa toisiinsa sekä ilmiöiden vaikutuksia. Kirjoitat relevantin tietoperustan, joka on rajattu aiheen ja käsiteltävän ilmiön kannalta. Osoitat vastuuta kehittämisprojektin käytännön toteuttamisesta omassa tiimissäsi tai ryhmässäsi. Johdat tavoitteellisen kehittämisprojektin, jossa sovellat tutkimus- ja kehittämismenetelmiä. Kehität organisaation toimintaa löytäen ratkaisuvaihtoehtoja. Osoitat asiantuntijuuttasi perustellen kehittämistehtävän tavoitteita ja soveltaen sen keskeisiä tuloksia. Tulosten ja teorian välillä on yhteys, joka on osoitettu systeemisen johtamisen kehittymisen ja organisaation menestymisen näkökulmista. Kykenet edistämään eettisesti kestävää toimintaa valitulle kohderyhmälle. Kirjoitat johdonmukaisesti, perustellusti ja havainnollisesti. Kirjoitat jäsentynyttä tekstiä, jossa on satunnaisia kieli- tyylivirheitä. Noudatat raportointiohjeistusta.

Kiitettävä 4
Osaat hankkia ja arvioida kriittisesti lähdeaineistoa useista monipuolisista, ajankohtaisista, luotettavista, merkityksellisistä ja alkuperäisistä ilmiöön soveltuvista tutkimusartikkeleista sekä muista laadukkaista teoksista. Analysoit ja vertailet systeemisen johtamisen keskeisiä käsitteitä ja ilmiöiden sekä teet niistä yhteenvedon. Kirjoitat aihealueen olennaisen ja rajatun tieteellisen tietoperustan, jossa osoitat kykyä seurata, eritellä ja analysoida aiheen/ilmiön tutkimustietoa. Osoitat vastuuta kehittämisprojektin toteuttamisesta organisaatiossasi tai työyhteisössäsi. Johdat tavoitteellisen kehittämisprojektin, jossa sovellat osuvaa tutkimus- ja kehittämismenetelmää. Kehität organisaation toimintaa tuloksellisesti. Tulokset on osoitettu ja perusteltu. Osoitat asiantuntijuuttasi perustellen, analysoiden ja reflektoiden tutkimuksen tavoitteita ja tuloksia. Esität raportissa synteesiä tuloksista ja pohdit niiden sovellettavuutta. Tuotat organisaatiolle uutta sovellettavaa tietoa systeemisestä johtamisesta kestävän kehityksen ja eettisyyden näkökulmista sekä osoitat sen merkityksellisyyden. Kirjoitat jäsentynyttä tekstiä sujuvalla ja lähes virheettömällä asiatyylillä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Osoitat laajalla, kriittisesti arvioidulla ja laadukkaalla lähdevalinnallasi perehtyneisyytesi aiheeseen ja tieteenalan osaamiseen. Arvioit systeemisen johtamisen keskeisiä käsitteitä kriittisesti ja tulkitset globaalin tason ilmiöitä esittäen ne havainnollisesti. Osoitat tietoperustassa kriittistä kykyä seurata ja tulkita kansainvälistä tutkimustietoa. Reflektoit aihetta yhteiskunnallisella tasolla. Osoitat kehittämisen vastuuta kehittämisprojektissasi oman ammattialan uusien tietojen ja käytäntöjen kartuttamisesta sekä organisaation tavoitteellisesta oppimisesta. Tarkastelet kehittämisen yhteiskunnallista merkitystä. Johdat kehittämisprojektin, jossa tuotat ja analysoit uutta tietoa sekä uudistat toimintatapoja alasi muuttuvassa toimintaympäristössä. Hyödynnät kehitystoiminnan menetelmiä ja osoitat luovaa ajattelua. Löytämäsi ratkaisut vastaavat asettamiisi tavoitteisiin. Osoitat asiantuntijuuttasi perustellen, analysoiden, arvioiden ja reflektoiden tutkimuksen tavoitteita ja tuloksia sekä käytännön toimenpide-ehdotuksia. Esität raportissa uusia näkökulmia ja/tai oivalluksia. Tarkastelet kriittisesti argumentoiden keskeisiä tuloksia suhteessa teoriaan ja aiempaan tietoon. Tuotat uutta tietoa systeemisestä johtamisesta kestävän kehityksen ja eettisyyden näkökulmista, uudistat toimintatapoja ja pohdit kokonaisvaltaisesti tulosten yhteiskunnallista merkitystä. Kirjoitat vakuuttavasti esittäen selkeän loogisesti etenevän kokonaisuuden, jossa yhdistät asioita uudella tavalla. Osoitat kriittistä ja argumentoivaa kykyä kirjoittaa.

Lisätiedot

Opintojaksolla oppimaasi arvioidaan laadullisesti osaamistavoitteisiin pohjautuen hyödyntäen monia eri menetelmiä: opettajan antama palaute, opiskelijan oma itsearviointi sekä vertaisilta saatu palaute.

Opintojaksolla tekoälyn hyödyntämisessä, ohjeistuksissa ja mahdollisissa eettisissä kysymyksissä noudatetaan päivitettyjä Arenen suosituksia ja Jamkin sääntöjä.

Opintojakson läsnäolijat tarkistetaan kolmen viikon kuluttua toteutuksen alkamisajankohdasta. Aktiivisuus osoitetaan palauttamalla ensimmäinen oppimistehtävä.

Opintojakso alkaa viikolla 39. Kaikkien tehtävien viimeinen palautusajankohta on viikon 48 lopussa.

Siirry alkuun