Kaupan henkilöstöjohtaminen (5op)
Toteutuksen tunnus: HBY20300-4K0B1
Toteutuksen perustiedot
- Ajoitus
- 01.01.2014 - 31.07.2014
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Liiketoimintayksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Liiketalouden koulutusohjelma (AMK)
Toteutukselle Kaupan henkilöstöjohtaminen HBY20300-4K0B1 ei valitettavasti löytynyt varauksia. Varauksia ei ole mahdollisesti vielä julkaistu tai toteutus on itsenäisesti suoritettava.
Arviointiasteikko
0-5
Tavoitteet
Opintojakson tavoitteena on antaa pt-kaupan henkilöstömitoituksessa, työvuorosuunnittelussa ja ihmisten johtamisessa tarvittavia perustietoja. Näiden tietojen pohjalta opiskelija osaa suunnitella, organisoida ja johtaa kaupan töitä sekä mitoittaa henkilöstön tavoitteiden mukaisesti. Lisäksi hän osaa käyttää henkilöstön kehittämisen työvälineitä.
Opintojakson tavoitteena on:
• Ymmärtää työsuojelu-käsitteen sisältö käytännön tasolla
• Hallita työturvallisuuslain (työsuojelulain) keskeinen sisältö
• Hallita kaupan TES-sopimuksen keskeinen sisältö
• Kasvattaa omaa kaupan työturvallisuuteen liittyvää riskitietoisuutta ja riskien ennaltaehkäisykykyä
• Oppia kaupan omavalvontakäytännöt
• Oppia analyysiprosessi, jolla erilaisten laatumittausten tulokset muuttuvat kehittämis- ja toimintasuunnitelmiksi
• Oppia/kerrata Eurooppalaisen laatumallin (EFQM) keskeinen sisältö
• Ymmärtää, mitä töiden organisointiin sisältyy päivittäistavarakaupassa
• Hallita päivittäistavarakaupan tiedotus- ja viestintäkäytännöt
• Hallita työvuorosuunnittelun perusteet ja työajansuunnitteluohjelma
• Hallita perusteet päivittäistavarakaupan tavaratoimintojen parhaista työmenetelmistä
• Oppia käyttämään keskeisiä K-ruokakaupoissa käytössä olevia henkilöstöjohtamisen työkaluja
• Laatia perehdyttämissuunnitelma, jota voi hyödyntää omassa kauppaharjoittelussaan sekä kauppiasammatissaan
• Oppia päivittäistavarakaupan kehityskeskustelun sisältö ja toteutustapa
Sisältö
Opintojaksoon liittyy neljä opintoteemaa:
1. Työsuojelu
Tämän teeman kautta perehdytään ihmisen ruumiillista ja henkistä terveyttä, turvallisuutta ja viihtyvyyttä tukeviin työoloihin ja tapaan tehdä työtä. Työsuojelu-teeman alla käydään läpi työturvallisuuslakia, kaupan työehtosopimusta, työn ja työolojen perusvaatimuksia sekä vaara- ja haittatekijöitä ja niiden ennaltaehkäisyä.
2. Toiminnan laatu
Tämä teema syventää opiskelijan laatuajattelua. Teemassa sovelletaan Eurooppalaisen laatumallin ajatuksia. Asiakasnäkökulmana on asiakaspalautejärjestelmän laatiminen omaan kauppaan. Teeman ydinsisältöä on käytännön toiminnan laatu päivittäistavarakaupassa eli omavalvontakäytännöt ja omavalvontasuunnitelma.
3. Kaupan töiden organisointi
Tässä teemassa käydään läpi sitä, mitä päivittäistavarakaupassa tehdään, kuka tekee ja milloin. Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia muun muassa pohtimalla organisaatio- ja tiedotusratkaisuja, valmistelemalla kauppiaan ensimmäinen palaveri ja kauppiasvaihtoon liittyvät pikakeskustelut henkilökunnan kanssa, tutkimalla työlukujärjestyksiä sekä suunnittelemalla työaikoja oikealla työajansuunnitteluohjelmalla.
4. Henkilöstön johtamisen ja kehittämisen työvälineet
Tämän teeman lähtökohtana on, että opiskelija hallitsee henkilöstön kehittämiseen liittyvän ns. teoriatiedon. Tässä teemassa käydään läpi K-kaupoissa käytössä olevia johtamisen ja kehittämisen työkaluja, jotka liittyvät erityisesti rekrytointiin, perehdyttämiseen sekä osaamisen kehittäm
Oppimateriaalit
Kaupan lukujärjestykset. Kaupan työehtosopimus. K-marketin Kauppiaan käsikirjan henkilöstöjohtamisen liitelomakkeet. Piili, M. 2006. Esimiestyön avaimet. Ihmisen kohtaaminen ja ohjaaminen. Tietosanoma. Pk-yritysten riskienhallintasivut internetissä.Päivittäistavarakauppa ry:n internetsivuilla oleva oleva omavalvonnan tietopankki. Silvennoinen, K., Michelsen, T. & Niemi, H. 2008. Business pilviin. Laatukeskus. Sosiaali- ja terveysministeriön internetsivut. Työsuojelupiirien internetsivut. Työturvallisuuskeskuksen internetsivut. Työturvallisuuskeskuksen internetsivuilla oleva "Turvaa kaupanteko" –opas. Valtion säädöstietopankin internetsivut.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Kaikki opintojaksoon sisältyvät opintoteemat on suoritettava hyväksytysti, jotta opintojakso voidaan hyväksyä. Kuhunkin opintoteemaan 3. teemaa lukuun ottamatta sisältyy kolme pakollista osiota: 1. Tentti 2. Harjoitustehtävät3. Palautelomake Yhden opintojakson arvosana muodostuu opintoteemakohtaisten arvosanojen keskiarvosta. "Kaupan töiden organisointi” -teema on 2 opintopistettä ja muut kolme teemaa ovat á 1 opintopiste.Teemojen 1, 2. ja 4. osalta arvosana lasketaan painotettuna keskiarvona tentistä ja harjoitustehtävistä: • Harjoitustehtävät 80 % • Tentti 20 % Teemassa 3. ei ole tenttiä, jolloin teeman 3. arvosana muodostuu harjoitustehtävien keskiarvosta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
135 h o opiskeluaineiston läpikäyminen 65 h o harjoitustehtävien tekeminen 60 h o tenttien tekeminen 6 h o opettajan ohjaus 4 h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opintojakson arviointiperusteet annetaan erillisellä liitteellä opintojakson toteutussuunnitelmassa.
Esitietovaatimukset
Kauppiasyrittäjyyspolun 1. opintojakso: "Päivittäistavarakaupan toimintaympäristö", Kauppiasyrittäjyyspolun 2. opintojakso: "Vähittäiskaupan kilpailukeinot" sekä kannattavuusasioiden perusteet.
Lisätiedot
Kauppiasyrittäjyyspolun kauppiasura.net -opiskelun tavoitteena on saavuttaa tiedot ja taidot, jotka luovat pohjaa vähittäiskauppiasyrittäjyydelleK-ruokakaupassa tai muihin vastuullisiin tehtäviin päivittäistavaramarkkinoilla.