Siirry suoraan sisältöön

Kestävä ruokatuotanto (5 op)

Toteutuksen tunnus: MMPG1100-9S0A1

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus
01.08.2019 - 31.12.2019
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Matkailu- ja palveluliiketoiminta (AMK)
Opettajat
Anne-Maria Raitio
Tarja Viitanen
Ryhmät
MRE18S1M
Matkailu- ja palveluliiketoiminta
Opintojakso
MMPG1100
Toteutukselle MMPG1100-9S0A1 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

0-5

Tavoitteet

Opiskelija tuntee globaalin ja lokaalin ruokajärjestelmän, alkutuotannosta vähittäiskauppaan ja kuluttamiseen. Opiskelija tunnistaa agro-ekologian perusperiaatteet.

Opiskelija tunnistaa eläintuotannon osana elintarvikeketjua. Hän tietää tuotantoeläimet ja ymmärtää olosuhteiden, jalostuksen, ruokinnan ja hyvinvoinnin merkityksen lopputuotteeseen. Hän osaa soveltaa tietoa käytännössä ja ymmärtää eläintuotannon eettiset näkökohdat gastronomian kannalta.

Opiskelija osaa ottaa peltomaan viljavuusnäytteet ja ymmärtää viljavuuden perustiedot. Hän tuntee viljelymaan kestävän hoidon perusteet. Opiskelija tietää perunan, leipä- ja ruokaviljojen, rypsin ja juuresten hyvän vjljelytavan ja tunnistaa hyvän laadun tuottamisen keinot. Hän tuntee leipäviljan leivontalaadun mittaamistavan (sakolukumääritys).
Opiskelija tuntee hankintalain vaatimukset raaka-ainevalinnoissa.

Sisältö

Globaalit ja lokaalit ruokajärjestelmät
- ruokatuotannon teknologia, ruuan vähittäiskauppa, hankintalaki.
- ekosysteemit, resurssit, biodiversiteetti

Eläintuotanto
- tuotantoeläinlajit ja -rodut sekä niiden lajikohtaiset vaatimukset ravinnosta, olosuhteista, jalostuksesta ja hyvinvoinnista
- eläimistä saatavat tuotteet alkutuotannon näkökulmasta
- kansalliset vaatimukset eläintuotannolle; laki, asetukset ja suositukset
Kasvinviljely
- maan viljavuus
- kasvien viljely: leipä- ja ruokaviljat, peruna, rypsi, juurikasvit ja niiden laatuun vaikuttavat tekijät.
- tuotantomuotojen vaikutus ruokatuotannon kustannuksiin

Kestävä kehitys ammattikeittiössä

Oppimateriaalit

Sage, Colin. 2012. Environment and Food. Abingdon, UK & New York: Routledge. Opettajan muu kurssilla esittelemä materiaali

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Oppimistehtävät Intensiiviopiskeluun osallistuminen

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Intensiiviopiskelu 50 h Etäopiskelu 50 h (virtuaaliopiskelu, itsenäinen työskentely) Ryhmätyöskentely 35

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija ymmärtää alkutuotannon osaksi elintarvikeketjua ja tuntee raaka-aineen tuottamisen perusteet. Opiskelijalla on selkeä näkemys kestävän ruokatuotannon käsitteistä, ilmiöistä ja sektoreista. Hän tunnistaa ruokaketjun globaalia ja lokaalia rakennetta ja toimintaa sekä tietää hankintalain rajoitteista. Raportointi on havainnollista ja selkeää.

Esitietovaatimukset

Food and Environment -opintojakson osaaminen

Lisätiedot

-

Siirry alkuun