Siirry suoraan sisältöön

PalveluohjausLaajuus (5 op)

Tunnus: SZ00CI79

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Anne Koivisto

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on oppia tavoitteellisen, asiakkaan osallisuutta ja voimavaroja tukevan palveluohjausprosessin suunnittelun ja toteutuksen perusteet.

Opintojakson osaamiset:

Eettisyys
Kestävä kehitys

Kuntoutuksen palvelujärjestelmä (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Kuntoutuksen suunnittelu (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)

Sosiaalialan asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK)
Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen (Sosionomi AMK) 

Opintojakson osaamistavoite:

Huomioit, että palveluohjauksessa toteutuu moninaisuus, saavutettavuus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Edistät haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemaa ja pyrit yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Osaat toteuttaa palveluohjausta kokonaisvaltaisesti hyödyntämällä tietoa palvelujärjestelmästä, palveluista ja mahdollisuuksista. Ymmärrät palveluohjauksen merkityksen ja osaat soveltaa tarkoituksenmukaista lainsäädäntöä palveluohjauksessa. Osaat toimia asiantuntijana verkostoyhteistyössä ja kehittää palveluohjausta asiakaslähtöisesti ja monialaisesti.

Osaat toteuttaa ja dokumentoida palveluohjausta asiakaslähtöisesti ja asiakasturvallisuutta noudattaen digitaalisissa ja muissa toimintaympäristössä. Osaat suunnitella, toteuttaa, arvioida ja johtaa asiakkaan osallisuutta, voimavaroja ja turvallisuutta tukevia palveluprosesseja yhdessä asiakkaan, läheisten ja monialaisen toimijaverkoston kanssa. Osaat seurata, arvioida ja edistää palveluohjauksen laatua ja vaikuttavuutta tiedon avulla.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on palveluohjauksen käsite, teoreettiset ja eettiset lähtökohdat, palveluohjauksen keskeinen lainsäädäntö, dokumentointi, palveluohjausmallit, palveluohjaus vaihtelevissa toimintaympäristöissä eri asiakasryhmien kanssa ja asiakasturvallisuutta noudattaen, palveluohjauksen laatu, kehittäminen ja vaikuttavuus.

Esitietovaatimukset

Osaat kuvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja nimetä sitä ohjaavia lakeja. Osaat kertoa, mitä asiakkaan osallisuus ja toimijuus osana palvelujärjestelmää tarkoittavat sekä mitkä arvot ja periaatteet palvelujärjestelmää ohjaavat. Tiedät, miten ohjata ja tukea asiakasta ja hänen sosiaalista verkostoaan.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Tunnistat palveluohjauksen teoreettisia lähtökohtia ja käsitteitä. Osaat kuvata palveluohjauksen eettisiä lähtökohtia. Tunnistat lainsäädännön soveltamisen mahdollisuudet palveluohjauksessa. Osaat kuvata dokumentoinnin merkityksen asiakaslähtöisen palveluohjauksen toteutumisessa. Tunnistat erilaisia palveluohjausmalleja. Osaat kuvata asiakasturvallisen palveluohjauksen toteuttamisen tapoja erilaisissa toimintaympäristöissä. Osaat nimetä palveluohjauksen laatuun ja vaikuttavuuteen liittyviä tekijöitä.