Siirry suoraan sisältöön

Pedagogiikka varhaiskasvatuksessaLaajuus (5 op)

Tunnus: SO00CK64

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Timo Hintikka

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on, että tunnistat varhaiskasvatuslain ja varhaiskasvatussuunnitelman velvoittavuuden pedagogisen toiminnan toteuttamisessa. Osaat perustella omia ammatillisia, eettisiä ja pedagogisia periaatteitasi varhaiskasvatustyössä sekä arvioida toimintaasi.

Osaamiset:

Sosiaalialan eettinen osaaminen
Sosiaalialan asiakastyön osaaminen

Osaamistavoitteet:

Osaat toimia varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden ja varhaiskasvatuksen arvoperustan mukaisesti. 

Kykenet tavoitteellisesti toteuttamaan ja arvioimaan pedagogisesti suunniteltua varhaiskasvatussuunnitelman periaatteiden mukaista toimintaa yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa. Ymmärrät pedagogisen toiminnan viitekehyksen sekä ja osaat tukea lasten osallisuutta ja oppimista. 

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on varhaiskasvatussuunnitelma ja sen eri tasot sekä pedagogisen toiminnan viitekehys. Lisäksi havainnoinnin, arvioinnin ja kehittämisen merkitys varhaiskasvatuksessa, kokopäiväpedagogiikka, lapsilähtöisyys ja lapsen osallisuuden tukeminen sekä varhaiskasvatuksen toimintamuodot ja ammatillisuuden kehittäminen varhaiskasvatuksessa. 

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1= Osaat kuvata ammatillisia, eettisiä ja pedagogisia periaatteita varhaiskasvatustyössä. Osaat kertoa varhaiskasvatuksen eri toimintamuodoista. Osaat kuvata varhaiskasvatuslain ja varhaiskasvatussuunnitelman velvoittavuuden pedagogisen toiminnan toteuttamisessa. Osaat kuvata pedagogisesti suunniteltua ja lasten osallisuutta tukevaa toimintaa yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa. 

2= Osaat kuvata ammatillisia, eettisiä ja pedagogisia periaatteitasi varhaiskasvatustyössä. Kerrot varhaiskasvatuksen eri toimintamuodoista sekä niiden erityispiirteitä. Osaat kuvata varhaiskasvatuslain ja varhaiskasvatussuunnitelman velvoittavuuden pedagogisen toiminnan toteuttamisessa. Osaat kertoa, mitä on tavoitteellinen pedagoginen suunniteltu toiminta sekä mitä on lasten osallisuutta tukeva toiminta yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa. 

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3= Osaat esitellä ammatillisia, eettisiä ja pedagogisia periaatteitasi varhaiskasvatustyössä ja kertoa niistä esimerkkejä. Tiedät varhaiskasvatuksen eri toimintamuodot sekä niiden erityispiirteet. Esittelet varhaiskasvatuslain ja varhaiskasvatussuunnitelman keskeiset sisällöt ja niiden velvoittavuuden pedagogisen toiminnan toteuttamisessa.  Tiedät, mitä on tavoitteellinen pedagoginen suunniteltu toiminta sekä miten lasten osallisuutta tukevaa toimintaa toteutetaan yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa. 

4= Osaat esitellä ja arvioida ammatillisia, eettisiä ja pedagogisia periaatteitasi varhaiskasvatustyössä ja kertoa niistä esimerkkejä. Tiedät varhaiskasvatuksen eri toimintamuodot sekä analysoida niiden erityispiirteitä. Analysoit ja selität varhaiskasvatuslain sekä varhaiskasvatussuunnitelman velvoittavuutta pedagogisen toiminnan toteuttamisessa.  Kykenet tavoitteellisesti suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan varhaiskasvatussuunnitelman periaatteiden mukaista sekä lasten osallisuutta tukevaa toimintaa yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa. 

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5= Osaat esitellä ja arvioida ammatillisia, eettisiä ja pedagogisia periaatteitasi varhaiskasvatustyössä ja yhdistää niitä käytännön varhaiskasvatustyöhön. Esittelet varhaiskasvatuksen eri toimintamuodot sekä analysoit kriittisesti niiden erityispiirteitä. Analysoit ja sovellat varhaiskasvatuslain ja varhaiskasvatussuunnitelman sisältöjä ja tiedostat niiden velvoittavuuden pedagogisen toiminnan toteuttamisessa. Kykenet tavoitteellisesti suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan pedagogisesti suunniteltua varhaiskasvatussuunnitelman periaatteiden mukaista sekä lasten osallisuutta tukevaa toimintaa yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa. 

Lisätiedot

Opintojakso on osa varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogisen työn opintoja (yhteensä 60 op). Opintojakso on pakollinen varhaiskasvatuksen polulla opiskeleville.