Siirry suoraan sisältöön

Liikunta varhaiskasvatuksessaLaajuus (3 op)

Tunnus: SO00CK66

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Timo Hintikka
  • Maija Jylhä

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on tarkastella liikunnan merkitystä lapsen kokonaisvaltaisen kasvun ja kehityksen edistäjänä ja oppia suunnittelemaan ja ohjaamaan tavoitteellisia ja lapsen osallisuutta tukevia liikuntatilanteita varhaiskasvatus- ja esiopetusikäisille lapsiryhmille.

Osaamiset:

Sosiaalialan asiakastyön osaaminen
Kriittinen ja osallisuutta edistävä yhteiskuntaosaaminen

Osaamistavoitteet:

Osaat toimia lapsilähtöisesti ja tukea tavoitteellisesti lapsen kasvua ja kehitystä erilaisissa ympäristöissä korostamalla fyysisen aktiivisuuden ja liikunnan merkitystä.

Osaat edistää lasten osallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia liikuntatilanteissa.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on lasten liikunnan suositukset ja varhaiskasvatuksen liikunnan tavoitteet. Lisäksi lapsen kehitystasolle soveltuvat liikuntamuodot eri ympäristöissä sekä ymmärrys liikunnan vaikutuksista lapsen havaintomotoristen, motorististen, sosioemotionaalisten sekä kognitiivisten taitojen edistämiseen. Opintojakso sisältää liikunnallisten ohjaushetkien suunnittelua ja toteutusta päiväkoti- ja esikouluikäisille lapsiryhmille.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Ymmärrät liikunnan vaikutukset lapsen havaintomotoristen, motoristen, sosioemotionaalisten sekä kognitiivisten taitojen edistämisessä. Kuvaat liikuntatilanteiden suunnittelussa tavoitteet ja sisällöt lapsen kokonaiskehitystä ja osallisuutta sekä tasavertaista osallistumista tukevista näkökulmista.

Lisätiedot

Opintojakso on osa varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogisen työn opintoja (yhteensä 60 op). Opintojakso on pakollinen varhaiskasvatuksen polulla opiskeleville.