Siirry suoraan sisältöön

FEMLaajuus (5 op)

Tunnus: TK00CG62

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • englanti
  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Tomi Nieminen

Osaamistavoitteet

Tietokoneavusteinen rakenneanalyysi on tärkeä taito koneensuunnittelijalle digitalisoituvassa maailmassa. Tällä kurssilla opit analysoimaan rakenteita numeerisella elementtimenetelmällä. Tiedät, kuinka määritetään rakenteen jännitykset, muodonmuutokset ja varmuuskerroin. Opit stabiliteettianalyysin avulla arvioimaan rakenteen alttiutta nurjahdukseen, lommahdukseen tai kiepahdukseen, ja osaat myös määrittää rakenteen ominaistaajuudet. Lisäksi osaat soveltaa näitä tietoja käytäntöön suunnittelussa.

Tieto ja ymmärrys:
Tunnet elementtimenetelmään liittyvät käsitteet ja niiden käytännön merkityksen.

Tutkimus ja tiedonhaku:
Hallitset ongelmanratkaisuun liittyvän tiedonhaun ja tiedon soveltamisen.

Tekniikan soveltaminen käytäntöön:
Osaat soveltaa oppimiasi tekniikoita käytäntöön konetekniikan aihepiirissä.

Sisältö

Staattinen analyysi, stabiliteettianalyysi, taajuusanalyysi. Tilavuuselementit, palkkielementit ja kuorielementit. Kokoonpanot ja kontaktielementit. Lineaarinen ja epälineaarinen analyysi. Tulosten tulkitseminen ja soveltaminen. Kiepahdus sekä nurjahdustaivutus.

Esitietovaatimukset

Lujuusopin peruskäsitteet: normaalijännitys, leikkausjännitys, ekvivalentti jännitys (Von Mises), venymä. Statiikka: voima- ja momenttitasapaino, sauvavoimien määritys ristikkorakenteessa. Eulerin palkkiteoria, palkin taipuma, kuormitus- ja tuentatyypit.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kokonaisarviointi perustuu palautettuihin suorituksiin.

Välttävä (1): Tunne perusasiat ja -terminologian, mutta sinulla on puutteita niiden soveltamisessa. Pystyt ratkomaan välttävästi selkeitä perusratkaisuja.

Tyydyttävä (2): Tunnet perusasiat ja -terminologian, mutta sinulla on puutteita niiden soveltamisessa muihin kuin perusratkaisuihin. Pystyt ratkomaan tyydyttävästi selkeitä perusratkaisuja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Tunnet keskeiset asiat kurssilla käsitellyistä matemaattisista menetelmistä. Osaat soveltaa oppimaasi teoriaa käytäntöön yksinkertaisissa tilanteissa.

Kiitettävä (4): Hallitset kurssilla käsitellyt matemaattiset menetelmät. Osaat soveltaa oppimaasi teoriaa käytäntöön.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5) Hallitset kurssilla käsitellyt matemaattiset menetelmät. Osaat luovasti soveltaa oppimaasi teoriaa käytäntöön myös kohtaamissasi uusissa ongelmatilanteissa.