Siirry suoraan sisältöön

Tuotannon suunnitteluLaajuus (5 op)

Tunnus: TK00CG68

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Arjo Forsman
  • Miikka Parviainen

Osaamistavoitteet

Tuotannon suunnittelu ja ohjaus ovat välttämättömiä tehokkaan ja kestävän tuotannon saavuttamiseksi.

Opit ymmärtämään tuotannonsuunnittelun merkityksen ja toiminnan osana tilaus-toimitusketjun hallintaa. Osaat tuotannonsuunnittelun periaatteet ja vaiheet. Tunnet menetelmäkehityksen perusperiaatteet sekä toimintatavat. Osaamisesi kasvaa esimiestyön perusteiden tuntemiseen.

Tieto ja ymmärrys:
Osaat suunnitella tuotannon kuormituksia hyödyntäen tuotannon suunnitteluohjelmistoja. Samalla tunnet tuotannonsuunnittelun rajoitukset.

Tekniikan soveltaminen käytäntöön:
Osaat analysoida ja suunnitella tuotannon kuormituksia ja tulkita tällaisten analyysien tulokset sekä kykenet valitsemaan tilanteeseen soveltuvia menetelmiä.

Sisältö

Tuotannonsuunnittelu ja ohjattavuus, kapasiteettisuunnittelu ja –varaukset, hienosuunnittelu ja ajoittaminen (ERP-järjestelmä), materiaalinohjausperiaatteet, menetelmäkehitys, tiedonkeruujärjestelmät, kysynnän ennustaminen ja esimiestyön perusteet (mm. työlainsäädäntö). Opintojakso sisältää laajahkon vaativan oppimisprojektin, jossa sovelletaan em. asioita ja aiemmin opittuja asioita käytännön läheisesti.

Esitietovaatimukset

Tuotantotekniikan perusosaaminen ja talouden perusteiden tunteminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Ymmärrät perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on merkittäviä puutteita keskeisten asioiden tulkitsemisessa. Pystyt suunnittelemaan tuotannon kuormituksia välttävästi yksinkertaisisen tuotantoon. Tunnet tyydyttävästi esimiestyön vaatimuksia.

Tyydyttävä (2): Ymmärrät perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on puutteita keskeisten asioiden soveltamisessa. Pystyt suunnittelemaan tuotannon kuormituksia tyydyttävästi yksinkertaiseen tuotantoon. Tunnet tyydyttävästi esimiestyön vaatimuksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Hallitset opintojakson keskeiset asiat, joita ovat Tuotannon-suunnittelu ja ohjattavuus, kapasiteettisuunnittelu ja –varaukset, hienosuunnittelu ja ajoittaminen (ERP-järjestelmä), materiaalinohjausperiaatteet, menetelmäkehitys, tiedonkeruujärjestelmät, kysynnän ennustaminen ja esimiestyön perusteet (mm. työlainsäädäntö).

Kiitettävä (4): Hallitset vaadittavat keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä kriittisesti ja innovatiivisesti kohtuullisen vaativien tuotannon suunnittelun ratkaisuissa sekä niiden analysoinnissa ja arvioinnissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä kriittisesti ja innovatiivisesti vaativien vaativien ja monimutkaisten tuotannon ohjaustehtävien ratkaisuissa ja niiden soveltamisessa. Kykenet luomaan uusia ratkaisuja kriittisesti samalla arvioiden sen vaikutuksia osaltaan myöskin kestävään kehitykseen.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty:
Ymmärrät perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on puutteita keskeisten asioiden tulkitsemisessa. Pystyt suunnittelemaan tuotannon kuormituksia välttävästi yksinkertaisisen tuotantoon. Tunnet tyydyttävästi esimiestyön vaatimuksia.