Siirry suoraan sisältöön

MateriaalivalintaLaajuus (2 op)

Tunnus: TK00BC59

Laajuus

2 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Janne Sundelin

Osaamistavoitteet

Materiaalivalintaprosessin osaaminen on edellytys, kun tehdään materiaalien esivalinta osana suunnitteluprosessia.
Opit tuntemaan materiaalinvalintaprosessin ja sen eri vaiheet sekä pystyt tekemään materiaalin esivalinnan tuotteille tai komponenteille ja ymmärrät sen merkityksen osana suunnitteluprosessia. Opit huomioimaan tuotteen käytön, ympäristön, valmistuksen sekä muut esim. lakiin perustuvat vaatimukset materiaalinvalinnassa.

Tieto ja ymmärrys:
Ymmärrät materiaalinvalinnanolevan perustana suunnitteluprosessille, joka on tarpeen oppimistulosten saavuttamiseksi. Tiedät ja ymmärrät soveltuvat valintamenetelmät ja niihin liittyvät työkalut.

Tutkimus ja tiedonhaku:
Pystyt tekemään kirjallisuushakuja sekä hyödyntämään ja käyttämään patenttitietokantoja ja muita soveltuvia tietolähteitä.

Monialainen osaaminen:
Tiedostat materiaalinvalinnan vaikutuksen ympäristöön ja taloudellisiin ratkaisuihin. Kykenet seuraamaan tieteen ja teknologian kehitystä materiaaliteknologiassa.

Sisältö

Materiaalinvalinta osana tuotesuunnittelua: strategia, strategiaan vaikuttavat tekijät ja materiaalien karakterisointi.
Materiaalinvalintaprosessi: prosessin vaiheet, valintaan vaikuttavat tekijät ja tiedonhaku valinnan tukena.

Esitietovaatimukset

Hallitset materiaalitekniikan ja valmistustekniikan peruskäsitteet. Tunnet koneenrakennuksessa käytettävät materiaalit, niiden tekniset ominaisuudet sekä yleisimmät käyttökohteet. Tunnet erilaiset valmistusmenetelmät.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1: Tunnet valintaprosessin vaiheet. Osaat tehdä välttävästi perusteltuja materiaalivalintoja käytännön sovelluksissa.
2: Tunnet materiaalinvalintaprosessin merkityksen tuotesuunnittelussa ja ymmärrät valintaprosessin vaiheet. Osaat tehdä välttävästi perusteltuja materiaalivalintoja käytännön sovelluksissa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3: Tunnet materiaalinvalintaprosessin merkityksen tuotesuunnittelussa ja ymmärrät valintaprosessin vaiheet. Osaat tehdä kohtuullisesti perusteltuja materiaalivalintoja käytännön sovelluksissa.
4: Ymmärrät materiaalinvalintaprosessin merkityksen tuotesuunnittelussa ja hallitset valintaprosessin vaiheet. Osaat tehdä hyvin perusteltuja materiaalivalintoja käytännön sovelluksissa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5: Ymmärrät materiaalinvalintaprosessin merkityksen tuotesuunnittelussa ja hallitset valintaprosessin vaiheet. Osaat tehdä erittäin hyvin perusteltuja materiaalivalintoja käytännön sovelluksissa.

Lisätiedot

Avoin AMK ja CampusOnline 30 opiskelijaa