Siirry suoraan sisältöön

Ainetta lisäävät valmistusmenetelmätLaajuus (3 op)

Tunnus: TKKP0240

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Miikka Parviainen

Osaamistavoitteet

Hallitset perusteet ainetta lisäävistä valmistusmenetelmistä sekä niissä käytettävistä laitteista. Ymmärrät 3D-tulostamisen mahdollisuudet valmistusmenetelmänä ja tunnet yleisimpien lisäävien menetelmien toimintaperiaatteet.

Osaamisesi kehittyminen alkaa lisäävän valmistuksen peruskäsitteiden ymmärtämisestä. Edelleen kehityt lisäävien valmistusmenetelmien yksityiskohtien tuntemisessa, vertailemisessa ja käytäntöön soveltamisessa.
Opintojakson suoritettuasi osaat selittää yleisimpien lisäävien valmistusmenetelmien toimintaperiaatteet ja muodostaa niistä teknistaloudellisesti sopiva ratkaisuja yritysten tai muiden yhteisöjen käyttöön.

Tieto ja ymmärrys:
Sinulla on tieto ja ymmärrys yleiseen tai teolliseen käyttöön soveltuvista ainetta lisäävien menetelmien laitteista, teknologioista ja prosesseista sekä niiden rajoituksista. Ymmärrät ainetta lisäävien menetelmien keskeisen roolin kestävässä valmistuksessa.

Tekniikan soveltaminen käytäntöön:
Omaat kyvyn kehittää ja suunnitella yleiseen tai teolliseen käyttöön ainetta lisäävien menetelmien prosesseja, joihin voi kuulua terveyteen, turvallisuuteen, ympäristöön, tekniikkaan ja talouteen liittyviä rajoituksia.

Tutkimukset ja tiedonhaku:
Sinulla on kyky tehdä kirjallisuusselvityksiä sekä käyttää kriittisesti tietokantoja ja muita tietolähteitä; kyky suunnitella ja toteuttaa tarvittavia simulaatioita/kokeita, tulkita niistä saatavaa tietoa ja osata tehdä johtopäätöksiä.

Sisältö

Lisäävän valmistuksen valmistusmenetelmät, laitteistot, toimintaperiaatteet, menetelmien lainalaisuudet, tyypilliset valmistettavat osat ja tuotteet

Esitietovaatimukset

Ei erityisvaatimuksia. Motivaatio tärkein. Tekninen perusosaaminen edesauttaa opintojaksolla opiskelua, mutta ei ole välttämätön.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kokonaisarviointi muodostuu tentistä 30 % ja harjoitus- ja laboratoriotöistä 70 %.
Numerollisen arvosanan saadakseen sinun on osallistuttava valvottuun kokeeseen.
Lähitoteutuksessa koe on pakollinen. Kokeet järjestetään kolmesti tutkintosäännön mukaisesti.

Välttävä (1): Tunnistat pääosan yleisimmistä ainetta lisäävistä valmistusmenetelmistä, mutta sinulla on merkittäviä puutteita niiden yksilöinti ja valinta tehtävissä.

Tyydyttävä (2): Tunnet pääpiirteissään yleisimmät ainetta lisäävät valmistusmenetelmät, mutta sinulla on puutteita niiden yksilöinti ja valintatehtävissä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Hallitset opintojakson keskeiset asiat:
- tunnet yleisimmät ainetta lisäävät valmistusmenetelmät ja niiden prosessien toiminnan
- tunnet yleisimmät lisäävän valmistusmenetelmien periaatteet ja osaat soveltaa niitä käytäntöön tehden suunnitelmia kappaleiden valmistamiseksi
- kykenet tulostamaan suunnittelemasi kappaleen ja raportoimaan työsi

Kiitettävä (4): Hallitset opintojakson keskeiset asiat ja pystyt laajasti ja perustellen vertailemaan eri lisäävän valmistuksen menetelmiä sekä ohjeistamaan niiden soveltamista käytännössä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Hallitset lisäävän valmistuksen keskeiset käsitteet ja menetelmät ja pystyt soveltamaan niitä kriittisesti ja innovatiivisesti harjoitustehtävissä ja käytännössä.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty: Hallitset vähintään tyydyttävästi seuraavat keskeiset asiat:
Osaat selittää pääpiirteissään lisäävien valmistusmenetelmien toimintaperiaatteet
Osaat valita soveltuvia lisäävän valmistuksen menetelmiä puolivalmisteille ja lopputuotteille
Osaat itsenäisesti tulostaa suunnittelemasi yksinkertaisen kappaleen.

Lisätiedot

Opintoja tarjotaan avoimen amk:n ja CampusOnlinen kautta 3D-tulostamisesta kiinnostuneille henkilöille.