SähkötekniikkaLaajuus (5 op)
Tunnus: TKKP0800
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
- Vesa Hytönen
Osaamistavoitteet
Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää perusteet sähkötekniikasta, sähköverkoista, sähköpiirustuksista, sähkömoottorikäytöistä ja sähköturvallisuudesta. Muina tavoitteina on, että opiskelija kykenee itsenäisesti mitoittamaan ja valikoimaan laitteet sekä rakentamaan pienimuotoisia sähkömoottorikäyttöjä. Opiskelija ymmärtää myös sähkön laadun ja häiriölähteiden merkityksen sähkölaitteiden moitteettoman toiminnan kannalta. Opiskelijalla on perustiedot kiinteistöjen sähköratkaisuista.
EA-KN EUR-ACE Tieto ja ymmärrys: Opiskelijat ymmärtävät sähköopin perusteet ja kuinka sähkötekniikkaa käytetään erilaisissa teknisissä sovelluksissa.
EA-EN Tekninen analyysi: Opiskelijat osaavat soveltaa sähkötekniikan peruslakeja erilaisien sähköpiirien analysoimiseen, laskentaan ja käytännönläheisiin mitoitustehtäviin.
YHTTY Työelämäosaaminen: Opiskelijoilla on ymmärrys, mitä lähtötietoja sähkösuunnittelu tarvitsee ja valmiudet tehdä yhteistyötä sähkötekniikan ja konetekniikan rajapinnalla.
Sisältö
Keskeisiä sisältöjä ovat tasa- ja vaihtosähkötekniikka, sähköverkot, sähköpiirustukset, sähkömoottorit ja niiden verkkoliitäntälaitteet, sähkömoottorikäytöt, sähkön laatu, toimintahäiriöiden aiheuttajat, kiinteistöjen sähköratkaisut, sähköturvallisuus ja laboratoriotyöt.
Esitietovaatimukset
Potenssien ja juurien käsittely, lausekkeiden sieventäminen, suorakulmaisen kolmion trigonometrian soveltaminen, vektoreilla laskeminen sekä yhtälöparien ja yhtälöryhmien ratkaiseminen.
SI-yksikköjärjestelmä, yksiköiden muuntaminen, suurelaskenta.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Erinomainen (5): Opiskelija hallitsee sähkötekniikan peruslainalaisuudet ja osaa itsenäisesti soveltaa osaamistaan erilaisiin tasa- ja vaihtosähköpiirien lasku- ja mitoitustehtäviin. Hän pystyy itsenäisesti mitoittamaan yksinkertaisen sähkömoottorikäytön komponentit ja ymmärtää sähkönlaadun merkityksen sähköjärjestelmässä. Hän hahmottaa sähkö- ja konetekniikan välisiä rajapintoja. Hän ymmärtää sähköturvallisuuden tärkeyden ja osaa noudattaa turvallisuusmääräyksiä.
Kiitettävä (4): Opiskelija hallitsee keskeiset asiat sähkötekniikan lainalaisuuksista ja osaa laskea tasa- ja vaihtosähköpiirien perusmitoitus- ja laskutehtäviä. Hän ymmärtää, mitä asioita pitää huomioida sähkömoottorikäytön komponenttien valinnassa ja tietää, kuinka sähkönlaatu vaikuttaa sähköjärjestelmän toimintaan. Hän ymmärtää sähköturvallisuuden tärkeyden ja osaa noudattaa turvallisuusmääräyksiä.
Hyvä (3):Opiskelija tuntee keskeiset asiat tasa- ja vaihtosähköpiireistä. Hän osaa soveltaa osaamistaan yksinkertaisiin mitoitus- ja laskuharjoituksiin. Hän tunnistaa, mitä asioita pitää huomioida sähkömoottorikäytön komponenttien valinnassa ja tietää, kuinka sähkönlaatu voi vaikuttaa sähköjärjestelmän toimintaan. Hän ymmärtää sähköturvallisuuden tärkeyden ja osaa noudattaa turvallisuusmääräyksiä.
Tyydyttävä (2): Opiskelija tuntee perusasiat ja -terminologian, mutta hänellä on puutteita niiden soveltamisessa muihin kuin perusratkaisuihin. Hän pystyy ratkomaan tyydyttävästi selkeitä perusratkaisuja. Opiskelija osaa noudattaa sähköturvallisuusmääräyksiä.
Välttävä (1): Opiskelija tuntee perusasiat ja -terminologian, mutta hänellä on selkeitä puutteita niiden soveltamisessa. Hän pystyy ratkomaan välttävästi selkeitä perusratkaisuja. Opiskelija osaa noudattaa sähköturvallisuusmääräyksiä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Sinulla on tieto ja ymmärrys tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeisestä teoriasta ja osaat soveltaa osaamistasi perusvirtapiirilaskuihin. Tunnet sähkökäyttöjen perusteet ja ymmärrät, mitä asioita pitää huomioida sähkökäyttöjen komponenttien valinnassa.
Kiitettävä (4): Sinulla on tieto ja ymmärrys sähkötekniikan luonnontieteellisistä ja matemaattisista periaatteista ja osaat itsenäisesti soveltaa eri menetelmiä sähköteknisiin ongelmiin. Hallitset sähkökäyttöjen perusteet ja osaat soveltaa tietoa sähkökäyttöjen komponenttien valinnassa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen (5): Sinulla on vahva tieto ja ymmärrys sähkötekniikan luonnontieteellisistä ja matemaattisista periaatteista sekä osaat hahmottaa kokonaisuuksia. Hallitset sähkökäyttöjen perusteet ja osaat soveltaa tietoa hahmottaen erilaisia vaihtoehtoisia toimivia kokonaisratkaisuja.