Kestävä energia (YAMK)
Osaamiskuvaus
Tutkinnosta saat taidot ja tiedot toimia asiantuntemusta vaativissa kehittämis-, esihenkilö- ja johtotehtävissä. Tunnet alasi uusimmat teknologiset ratkaisut ja ymmärrät kestävyyden ohjauskeinoja ja johtamista. Lisäksi osaat suunnitella projekteja ja kehittää uutta energialiiketoimintaa. Pystyt kehittämään omaa ja organisaatiosi osaamista. Kykenet reagoimaan nopeisiin muutoksiin, luomaan ja analysoimaan uusia toimintamalleja sekä kehittämään liiketoimintaa ja prosesseja kestävyyden eri näkökulmat huomioiden.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Opinnot sisältävät syventäviä ammattiopintoja, vapaasti valittavia opintoja sekä opinnäytetyön eli työelämän kehittämistehtävän. Opinnot koostuvat opintojaksoista ja laajemmista osaamisalueista. Opintojen (60 op) rakenne muodostuu seuraavasti:
Yhteinen Master-osaaminen (5 op): Tutkiva kehittäminen 5 op
Asiantuntijan ydinosaaminen (50 op):
- Energialiiketoiminnan kehittäminen -opintokokonaisuus 20 op:
Johtajana kehittyminen 5 op
Tulevaisuuden energiajärjestelmät 5 op
Ympäristö, turvallisuus ja resurssitehokkuus 5 op
Projektin suunnittelu ja sen kehittäminen 5 op
- Opinnäytetyö 30 op
Täydentävä osaaminen 5 op: vapaasti valittavissa Jamkin muiden YAMK-tutkinto-ohjelmien opintojaksoista tai muissa korkeakoulussa suoritetuista master-tasoisista opinnoista.
Opintojen joustava toteuttaminen
Koulutus järjestetään monimuotototeutuksena. Suuri osa opinnoista tapahtuu verkko-opetuksessa itsenäisesti opiskellen. Opinnoissa on kuitenkin säännöllistä kontaktiopetusta kuukausittain.
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduFutura-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia) ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.
Työelämäläheinen oppiminen
Opintojaksoilla hyödynnetään yritysyhteistyötä esimerkiksi vierailevien luennoitsijoiden kautta. Opinnoissa jaat työelämässä hankittua osaamista muulle ryhmälle, ja ryhmän sisällä on mahdollista rakentaa työelämää tukevia verkostoja.
Opintojaksoihin sisältyviä oppimistehtäviä voit ja on suositeltavaa tehdä omaan työyhteisöösi. Voit tuoda työyhteisösi kehittämistehtäviä suunniteltavaksi, jalostettavaksi ja ratkaistavaksi oppimistehtävinä.
Opiskeluun voit rakentaa henkilökohtaista opintopolkua hyödyntämällä Jamkin ylempien AMK-tutkintojen ja CampusOnlinen tarjontaa.
Opinnäytetyö on tekniikan alalla yleisesti työelämän tutkimuksellinen kehittämistehtävä. Se muodostaa puolet tutkinnon opintopisteistä ja sen kautta on mahdollista kehittää omaa osaamistaan ja viedä uratavoitteita haluamaansa suuntaan.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Koulutukseen osallistuvat eri alojen insinöörit ja muut asiantuntijat, jotka joko jo työskentelevät tai haluavat työskennellä energia-asioiden parissa. Koulutettavien nykyiset ja varsinkin tulevat työtehtävät liittyvät energia-alan liiketoimintaan ja sen kehittämiseen, esimiestyöhön tai vaativiin asiantuntijatöihin, yksityisellä tai julkisella sektorilla. Valmistunut on saanut myös valmiuksia toimia projektien vetäjänä tai alan yrittäjänä.
Kelpoisuudet
Ammattialalla ei ole tutkintoon liittyviä ja säädöksiin perustuvia erityisiä kelpoisuusvaatimuksia.
Jatko-opinnot
Voit valmistuttuasi hakeutua yliopistojen jatko-opintoihin tai ammatillisen opettajakorkeakoulun opintoihin. Voit jatkaa opintojasi myös hakeutumalla esimerkiksi vastaaviin jatkokoulutusohjelmiin ulkomaisissa korkeakouluissa, esimerkiksi EUDRES-korkeakouluissa. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Tutkinto-ohjelmaa on suunniteltu yhteistyössä alan työelämän kanssa. Tutkinto-ohjelman sisällöstä on keskusteltu muun muassa energia- ja ympäristötekniikan opetuksen neuvottelukunnassa. Koulutusta kehitetään työelämässä toimivien opiskelijoiden jatkuvan palautteen perusteella.
Vastuuhenkilö
Honkanen Hannariina
Yliopettaja, Teollisuustekniikka
+358504325820
etunimi.sukunimi@jamk.fi