Ravitsemus osana hyvinvointia (3 op)
Toteutuksen tunnus: SZ00BB83-3007
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.08.2023 - 24.08.2023
Ajoitus
04.09.2023 - 30.11.2023
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Hyvinvointiyksikkö
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 15
Koulutus
- Toimintaterapeutti (AMK)
- Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
- Sosionomi (AMK)
- Fysioterapeutti (AMK)
Opettaja
- Maaret Rutanen
Vastuuopettaja
Maaret Rutanen
- 24.11.2023 13:30 - 15:00, Ravitsemus osana hyvinvointia SZ00BB83-3007
Objectives
Opintojakson tarkoitus
Opit ymmärtämään, minkälainen merkitys ravitsemuksella on hyvinvoinnissa. Opit miten ravitsemukseen liittyvien muutosten tekemistä voidaan tukea ohjauksen avulla.
Opintojakson osaamiset
Oppimisen ja tiedonhallinnan osaaminen
Sosiaali- ja terveysalan asiakkuusosaaminen
Opintojakson osaamistavoite
Kun käyt tämän opintojakson, ymmärrät ravitsemuksen merkitystä osana hyvinvointia. Tiedät keskeisiä ravitsemukseen liittyviä haasteita ja keinoja vaikuttaa niihin. Ymmärrät ravitsemusohjauksen periaatteita ja pystyt soveltamaan niitä käytännössä.
Content
Opintojaksolla tarkastelet ravitsemuksen merkitystä hyvinvoinnille. Perehdyt ravitsemukseen liittyviin keskeisiin haasteisiin ja ravitsemusohjauksen periaatteisiin. Hyödynnät luotettavaa ja näyttöön perustuvaa tietoa ravitsemuksesta ohjauksen suunnittelussa. Sovellat oppimaasi käytännön ohjaustilanteissa ja arvioit omaa toimintaasi.
Learning materials and recommended literature
Arajärvi, P. & Thesleff, P. 2020. Suorituskyvyn psykologia. Tieto- ja tiatokirja korkeaa suorituskykyä ja hyvinvointia rakentaville. VK-Kustannus Oy.
Aro, A., Mutanen, M. & Uusitupa, M. (toim.) 2017. Ravitsemustiede. Duodecim. 4.-7. painos.
Ilander, O. 2021. Liikuntaravitsemus 3.0. VK-Kustannus Oy.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Juvenes Print.
Ajankohtaiset ikäryhmäkohtaiset suositukset.
Teaching methods
Opintojakson opetus- ja oppimismenetelminä hyödynnetään verkko-opiskelua. Opintojakson toteutus perustuu oppimistehtäviin, verkkokeskusteluihin, käytännössä harjoitteluun ja workshop-työskentelyyn. Ohjauksessa ja palautteen annossa hyödynnetään itse- ja vertaisarviointia sekä opettajan antamaa palautetta.
Practical training and working life connections
Opintojakson käytännön osuuden voi toteuttaa työelämäkumppanin luona.
Student workload
Workshopit ja webinaari 8 h
Suosituksiin ja kirjallisuuteen perehtyminen 27 h
Ohjaussuunnitelman laatiminen, käytännössä harjoittelu ja toteutuksen raportointi 27 h
Oppimistehtävät 19 h
Evaluation scale
Hyväksytty/Hylätty
Evaluation criteria, pass/failed
Hyväksytty: Osoitat ymmärtäväsi, minkälainen merkitys ravitsemuksella on hyvinvoinnissa. Pystyt erittelemään ravitsemukseen liittyviä haasteita ja löydät keinoja ravitsemukseen liittyvien muutosten toteuttamiseksi luotettavaan tietoon perustuen. Osoitat kykeneväsi suunnittelemaan teoreettisesti perustellun ohjaustilanteen. Toteutat ohjaustilanteen ja arvioit toteutusta ja omaa osaamistasi teoriaa hyödyntäen.
Hylätty: Et osoita ymmärtäväsi ravitsemuksen merkitystä hyvinvoinnissa. Ravitsemukseen liittyvien haasteiden erittely ei onnistu. Et kuvaa keinoja ravitsemukseen liittyvien muutosten toteuttamiseksi luotettavaan tietoon perustuen. Et hyödynnä perustellusti ohjaussuunnitelmaa. Ohjaustilanteen toteuttaminen ei onnistu tai siinä ilmenee suuria haasteita. Ohjaustilanteen ja oman osaamisen arviointi jää puutteelliseksi.
Lisätiedot
Tämä opintojakso liittyy Edufuturan Hyvinvointiosaamisen ja -valmennuksen 20 op moduuliin. Muut opintojaksot tässä moduulissa ovat:
Näkökulmia hyvinvointiin ja hyvinvointivalmennukseen 5 op (JY & JAMK)
Hyvinvointivalmennus elintapamuutoksen tukemisessa 2 op (JY)
Hyvinvointia ja palautumista tukeva harjoittelu 3 op (JY)
Toimintakyvyn arviointi 4 op (JAMK)
Terveys- ja kuntoliikunnan ohjaaminen 3 op (JY)