Siirry suoraan sisältöön

KuoronjohtoLaajuus (5 op)

Tunnus: KP00CC82

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Rita Varonen
  • Sami Sallinen

Osaamistavoitteet

Osaat aloittaa ja lopettaa kappaleita sekä johtaa olennaiset tempolliset, dynaamiset, tulkinnalliset musiikin tapahtumat. Osaat antaa alkuäänet, osaat harjoituttaa haasteelliset paikat. Opit virittämään kuoroa ja etsimään erilaisia soundisävyjä. Opit johtamaan 1–7-kaavat, tasajakoiset ja vaihtojakoiset tahtilajit. Opit hahmottamaan ja tulkitsemaan 4–6-äänisiä kuoropartituureja. Pystyt harjoituttamaan sekä yhtyeitä että kuoroja. Hallitset johtamistaitoa myös esiintymisissä ja konserteissa. Pystyt toimimaan eri-ikäisten ja eri kulttuurista tulevien laulajien kanssa. Opit soveltamaan osaamisesi työelämän haasteisiin. Omaat itsenäisen taiteellisen näkemyksen muodostamiseen ja musiikin esittämiseen tarvittavat musiikin tekniset ja tulkinnalliset taidot.

Sisältö

Opintojakson sisältö:
-Äänenannon kehittäminen
-Musiikin johtamistekniikan hiominen ergonomian ehdoilla
-Partituurianalyysi ja soitto
-Puheviestinnän kehittäminen
-Esiintymistaitojen kehittäminen
-Tiimityöskentely
-Perehtyminen vuosien 1600–2020 aikana sävellettyyn keskeiseen kuoro-ohjelmistoon
-Harjoituskuorojen johtaminen
-Digiosaamisen kehittäminen: omien harjoitusten äänittäminen ja analysointi.

Esitietovaatimukset

Musiikinjohtamisen perusteet -opintojakso tai vastaavat tiedot ja taidot.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Nonverbaalinen kommunikaatio ei juurikaan onnistu. Sisääntulojen ja artikulaatioiden näyttäminen ei onnistu tyydyttävästi. Et hallitse tyydyttävästi kuoropartituurien hahmottamista. Äänenanto ja äänen käyttö on epäpuhdas. Olet osallistunut Kumuhaku-kuoron ja pienryhmän toimintaan vain harvakseltaan. Et hallitse kovin hyvin tallenneohjelmia.

Tyydyttävä 2:
Nonverbaalisessa kommunikaatiossa on vielä kehittämisen varaa. Sisääntulojen ja artikulaation näyttämisessä on kehittämisen varaa. Hallitset kuoropartituurien hahmottamista tyydyttävästi. Äänenanto ja äänen käyttö sujuu tyydyttävästi. Olet osallistunut Kumuhaku-kuoron toimintaan silloin tällöin. Osaat käyttää tallenohjelmia tyydyttävästi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Osaat ilmaista nonverbaalisella tavalla itseäsi kohtuullisesti. Osaat näyttää sisääntulot ja artikulaatiot kohtuullisesti. Osaat välittää musiikin tulkintaa kohtuullisesti. Osaat hahmottaa kuoropartituuria kohtuullisesti. Osaat käyttää ääntäsi kohtuullisesti ja osaat antaa ääniä keskinkertaisesti. Olet osallistunut sekä Kumuhaku-kuoron että pienryhmän toimintaan koko lukuvuoden ajan. Osaat käyttää tallenneohjelmia kohtuullisesti.

Kiitettävä 4:
Osaat ilmaista nonverbaalisella tavalla itseäsi hyvin. Osaat hahmottaa kuoropartituuria hyvin. Näytät hyvin sisääntulot ja artikulaatiot. Osaat välittää musiikin nyanssit ja tulkintaa hyvin. Osaat antaa äänet kuorolle ja osaat laulaa. Olet osallistunut Kumuhaku-kuoron toimintaan säännöllisesti siten että laulusi auttoi muita musisoimaan. Osaat käyttää tallenneohjelmia hyvin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Osaat johtaa SATB-kuoroa niin, että nonverbaalisen kommunikaation myötä kuoro soi hyvin. Näytät kaikki nyanssit ja artikulaatiot. Osaat välittää musiikin tulkintaa laulajille. Olet osallistunut sekä Kumuhaku-kuoron toimintaan että pienryhmätunteihin säännöllisesti koko lukuvuoden ajan. Osaat laulaa hyvin ja nuotinlukutaitosi on erittäin hyvä. Osaat lukea kuoropartituuria hyvin ja osaat antaa äänet luotettavasti. Omaat itsenäisen taiteellisen näkemyksen muodostamiseen ja musiikin esittämiseen tarvittavat musiikin tekniset ja tulkinnalliset taidot. Osaat käyttää digitaalisia apuvälineitä, joiden avulla tallennat omaa harjoitusta tai konserttia.