Siirry suoraan sisältöön

TuotantoeläimetLaajuus (5 op)

Tunnus: LMSV0500

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Mirja Riipinen

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojakson jälkeen osaat suunnitella valitsemasi tuotantoeläimen tai tuotantoeläinryhmän koko elinkaaren.

Opintojakson osaamiset
Maatalousosaaminen

Opintojakson osaamistavoite
Osaat suunnitella eläinten hankinnan tai tuottamisen. Osaat suunnitella tuotantoeläimelle sopivat tuotantotilat ja ruokinnan. Tiedät, millaisilla rehuilla saat parhaan mahdollisen tuloksen huomioiden eläinten hyvinvoinnin ja kannattavuuden. Osaat suunnitella jalostustoimenpiteet eläinaineksen kehittämiseksi. Osaat suunnitella ja ennakoida, millaisia tuotteita tai palveluita eläimesi tuottavat.

Sisältö

Valitun tuotantoeläinaineksen hankinta
Ruokinnan suunnittelu ja rehujen tarve
Eläintilojen suunnittelu
Tuotantoeläinten jalostuksen suunnittelu tai eläinten lisäyksen suunnittelu
Tuotantoeläimistä saatavat tuotteet ja palvelut

Esitietovaatimukset

Tuotantoeläinten hoidon, ruokinnan ja jalostuksen sekä muiden tuotannon vaatimusten tunteminen. Rehujen tunteminen.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa suunnitella eläinten hankinnan sekä tuotantoeläimelle sopivat tuotantotilat ja ruokinnan. Opiskelija tietää ruokinnan merkityksen eläinten hyvinvointiin ja kannattavuuteen. Opiskelija hallitsee valitsemansa tuotantoeläimen jalostuksen. Opiskelija tietää millaisia tuotteita ja palveluita tuotantoeläimet tuottavat ja opiskelija osaa suunnitella niistä kannattavaa toimintaa.

Ilmoittautumisaika

01.11.2024 - 09.01.2025

Ajoitus

13.01.2025 - 31.05.2025

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Teknologiayksikkö

Toimipiste

Biotalousinstituutti

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Maaseutuelinkeinot (AMK)
Opettaja
  • Elisa Pajunen
  • Juho Pirttiniemi
Ryhmät
  • LMS21S1
    Maaseutuelinkeinot (AMK)
  • LMS22S1
    Maaseutuelinkeinot (AMK)
  • LMS23KM
    Maaseutuelinkeinot (AMK)
  • LMS22KM
    Agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot, monimuotototeutus

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojakson jälkeen osaat suunnitella valitsemasi tuotantoeläimen tai tuotantoeläinryhmän koko elinkaaren.

Opintojakson osaamiset
Maatalousosaaminen

Opintojakson osaamistavoite
Osaat suunnitella eläinten hankinnan tai tuottamisen. Osaat suunnitella tuotantoeläimelle sopivat tuotantotilat ja ruokinnan. Tiedät, millaisilla rehuilla saat parhaan mahdollisen tuloksen huomioiden eläinten hyvinvoinnin ja kannattavuuden. Osaat suunnitella jalostustoimenpiteet eläinaineksen kehittämiseksi. Osaat suunnitella ja ennakoida, millaisia tuotteita tai palveluita eläimesi tuottavat.

Sisältö

Valitun tuotantoeläinaineksen hankinta
Ruokinnan suunnittelu ja rehujen tarve
Eläintilojen suunnittelu
Tuotantoeläinten jalostuksen suunnittelu tai eläinten lisäyksen suunnittelu
Tuotantoeläimistä saatavat tuotteet ja palvelut

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Lypsylehmän ruokinta. 2010. Toim. T. Harmoinen, S. Nokka ja J. Kyntäjä. Tieto tuottamaan 133. ProAgria Maaseutukeskusten liitto.
Suunnitelmallinen naudanlihantuotanto. 2005 tai uudemmat. Kauhava: AtriaNauta.
MTT. 2010. Rehutaulukot ja ruokintasuositukset [verkkojulkaisu]. Jokioinen: MTT Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus. Saatavissa: Http://www.mtt.fi/rehutaulukot
Harrikari, T. & Raukola, I. 2009. Siipikarjantuotanto elinkeinona. Opetushallitus. Vammalan Kirjapaino Oy.
Hulsen, J. 2007. Lehmähavaintoja. Maaseutukeskusten Liiton julkaisuja nro 1038, WS Bookwell Oy Porvoo
Hulsen, J. & Scheepens, K. 2012. Sikahavaintoja. ProAgria Keskusten Liiton julkaisuja nro 1091. Kariston Kirjapaino Oy Hämeenlinna.
Kaaro,K., Kuisma, A., Nopanen, A., Partanen, K., Perttilä, S. & Äijö, H. Sikatalous. 2012. Opetushallitus.
Hulsen, J. & Aerden, D. 2014 Ruokintahavaintoja. ProAgria Keskusten Liitto
Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Kyntäjä, J., Nokka, S. & Harmoinen, S. (toim). 2010. Lypsylehmän ruokinta. ProAgria Keskusten Liitto.
Saastamoinen, M. & Teräväinen, H. (toim.) 2007. Hevosen ruokinta ja hoito. ProAgria Keskusten Liitto.
Saastamoinen, M., Hyyppä, S. ja Teppinen A. 2017: Hevosen ruokinta ja hoito, hyvinvoiva hevonen - tyytyväinen omistaja.ProAgria Keskusten liitto, Ajasto Paperproducts Oy.
Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Juga, J., Maijala, K., Mäki-Tanila, A., Mäntysaari, E., Ojala, M. ja Syväjärvi, J. 1999. Kotieläinjalostus. Jyväskylä: Suomen kotieläinjalostusosuuskunta.
Bourdon, R. M. 2000. Understanding Animal Breeding. Prentice-Hall, Inc. Upper Saddle River, New Jersey.
Falconer, D. S. & Mackay, T. F. C. 1996. Introduction to Quantitative Genetics. 4. painos. Pearson Education Limited, Harlow, Essex, England.
Ruokaviraston sivusto. www.ruokavirasto.fi
Eläinterveys ry-sivusto, www.ett.fi

Opetusmenetelmät

Luennot tai luentotallenteet, itsenäinen työskentely ja oppimistehtävät tai itsenäinen verkko-opiskelu.
Opintojaksolla läsnäoloa vaativia kontaktikertoja, joissa tutustutaan toisten projekteihin koululla.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Opintojakson tai osan siitä voi suorittaa aikaisemman osaamisen perusteella tai opinnollistamalla työelämässä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kontaktiopetus 28 h, itsenäinen työskentely 107 h.

Lisätietoja opiskelijoille

Arviointi perustuu pääosin opiskelijan projektityöhön ja tenttiin.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa suunnitella eläinten hankinnan sekä tuotantoeläimelle sopivat tuotantotilat ja ruokinnan. Opiskelija tietää ruokinnan merkityksen eläinten hyvinvointiin ja kannattavuuteen. Opiskelija hallitsee valitsemansa tuotantoeläimen jalostuksen. Opiskelija tietää millaisia tuotteita ja palveluita tuotantoeläimet tuottavat ja opiskelija osaa suunnitella niistä kannattavaa toimintaa.

Esitietovaatimukset

Tuotantoeläinten hoidon, ruokinnan ja jalostuksen sekä muiden tuotannon vaatimusten tunteminen. Rehujen tunteminen.

Ilmoittautumisaika

01.11.2022 - 05.01.2023

Ajoitus

01.01.2023 - 21.05.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Verkko-opetus

Yksikkö

Teknologiayksikkö

Toimipiste

Biotalousinstituutti

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 35

Koulutus
  • Maaseutuelinkeinot (AMK)
Opettaja
  • Mirja Riipinen
  • Juho Pirttiniemi
Ryhmät
  • LMS20S1
    Maaseutuelinkeinot
  • LMS21KM
    Maaseutuelinkeinot

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opintojakson jälkeen osaat suunnitella valitsemasi tuotantoeläimen tai tuotantoeläinryhmän koko elinkaaren.

Opintojakson osaamiset
Maatalousosaaminen

Opintojakson osaamistavoite
Osaat suunnitella eläinten hankinnan tai tuottamisen. Osaat suunnitella tuotantoeläimelle sopivat tuotantotilat ja ruokinnan. Tiedät, millaisilla rehuilla saat parhaan mahdollisen tuloksen huomioiden eläinten hyvinvoinnin ja kannattavuuden. Osaat suunnitella jalostustoimenpiteet eläinaineksen kehittämiseksi. Osaat suunnitella ja ennakoida, millaisia tuotteita tai palveluita eläimesi tuottavat.

Sisältö

Valitun tuotantoeläinaineksen hankinta
Ruokinnan suunnittelu ja rehujen tarve
Eläintilojen suunnittelu
Tuotantoeläinten jalostuksen suunnittelu tai eläinten lisäyksen suunnittelu
Tuotantoeläimistä saatavat tuotteet ja palvelut

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Lypsylehmän ruokinta. 2010. Toim. T. Harmoinen, S. Nokka ja J. Kyntäjä. Tieto tuottamaan 133. ProAgria Maaseutukeskusten liitto.
Suunnitelmallinen naudanlihantuotanto. 2005 tai uudemmat. Kauhava: AtriaNauta.
MTT. 2010. Rehutaulukot ja ruokintasuositukset [verkkojulkaisu]. Jokioinen: MTT Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus. Saatavissa: Http://www.mtt.fi/rehutaulukot
Harrikari, T. & Raukola, I. 2009. Siipikarjantuotanto elinkeinona. Opetushallitus. Vammalan Kirjapaino Oy.
Hulsen, J. 2007. Lehmähavaintoja. Maaseutukeskusten Liiton julkaisuja nro 1038, WS Bookwell Oy Porvoo
Hulsen, J. & Scheepens, K. 2012. Sikahavaintoja. ProAgria Keskusten Liiton julkaisuja nro 1091. Kariston Kirjapaino Oy Hämeenlinna.
Kaaro,K., Kuisma, A., Nopanen, A., Partanen, K., Perttilä, S. & Äijö, H. Sikatalous. 2012. Opetushallitus.
Hulsen, J. & Aerden, D. 2014 Ruokintahavaintoja. ProAgria Keskusten Liitto
Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Kyntäjä, J., Nokka, S. & Harmoinen, S. (toim). 2010. Lypsylehmän ruokinta. ProAgria Keskusten Liitto.
Saastamoinen, M. & Teräväinen, H. (toim.) 2007. Hevosen ruokinta ja hoito. ProAgria Keskusten Liitto.
Saastamoinen, M., Hyyppä, S. ja Teppinen A. 2017: Hevosen ruokinta ja hoito, hyvinvoiva hevonen - tyytyväinen omistaja.ProAgria Keskusten liitto, Ajasto Paperproducts Oy.
Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Juga, J., Maijala, K., Mäki-Tanila, A., Mäntysaari, E., Ojala, M. ja Syväjärvi, J. 1999. Kotieläinjalostus. Jyväskylä: Suomen kotieläinjalostusosuuskunta.
Bourdon, R. M. 2000. Understanding Animal Breeding. Prentice-Hall, Inc. Upper Saddle River, New Jersey.
Falconer, D. S. & Mackay, T. F. C. 1996. Introduction to Quantitative Genetics. 4. painos. Pearson Education Limited, Harlow, Essex, England.
Ruokaviraston sivusto. www.ruokavirasto.fi
Eläinterveys ry-sivusto, www.ett.fi

Opetusmenetelmät

Luennot tai luentotallenteet, itsenäinen työskentely ja oppimistehtävät tai itsenäinen verkko-opiskelu.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Opintojakson tai osan siitä voi suorittaa aikaisemman osaamisen perusteella tai opinnollistamalla työelämässä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kontaktiopetus 28 h, itsenäinen työskentely 107 h.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa suunnitella eläinten hankinnan sekä tuotantoeläimelle sopivat tuotantotilat ja ruokinnan. Opiskelija tietää ruokinnan merkityksen eläinten hyvinvointiin ja kannattavuuteen. Opiskelija hallitsee valitsemansa tuotantoeläimen jalostuksen. Opiskelija tietää millaisia tuotteita ja palveluita tuotantoeläimet tuottavat ja opiskelija osaa suunnitella niistä kannattavaa toimintaa.

Esitietovaatimukset

Tuotantoeläinten hoidon, ruokinnan ja jalostuksen sekä muiden tuotannon vaatimusten tunteminen. Rehujen tunteminen.