Sähkötekniikka 2Laajuus (5 op)
Tunnus: TSAS0200
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
- Olli Väänänen
- Teppo Flyktman
Osaamistavoitteet
TSAST - Sähkötekninen ja muu perusosaaminen
Opiskelija osaa tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeiset mallintamismenetelmät. Hän pystyy käyttämään systemaattisia analyysimenetelmiä tasa- ja vaihtovirtapiirien eri osien virtojen ja jännitteiden selvittämisessä. Hän hallitsee vaihtosähkön teholaskennan ja ymmärtää tehokertoimen merkityksen. Hän tuntee yksinkertaiset RL- ja RC-piirin muutosilmiöt ja resonanssi-ilmiön Hän osaa symmetrisen kolmivaiheidejärjestelmän perusteet.
TSASL – Sähkö- ja laiteturvallisuuden osaaminen
Opiskelija hallitsee sähkötekniset perusmittaukset ja sähkötyöturvallisuuden perusteet.
EA-EN: Tekninen analyysi
Opiskelijalla on kyky valita ja soveltaa sopivia analyysi- ja mallintamismenetelmiä.
EA-KN: Tieto ja ymmärrys
Opiskelijalla on tieto ja ymmärrys oman alan luonnontieteellisistä ja matemaattisista periaatteista
Sisältö
Tasa- ja vaihtovirtapiirien analyysimenetelmät: piirimuunnokset, silmukkamenetelmä (solmupiste), Theveninin (Norton) menetelmä ja superpositiomenetelmä. Vaihtosähköpiirien osoitinlaskenta. Kompleksinen teho. Resonanssipiirit. RL- ja RC piirien muutosilmiöt. Symmetristen kolmivaihejärjestelmien analyysi.
Esitietovaatimukset
Tasa- ja vaihtosähkötekniikan perusteet ja sähköturvallisuuteen perehtyminen. Matematiikan perusasiat.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Välttävä 1: Opiskelija tunnistaa tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeiset mallintamismenetelmät. Hän pystyy hyödyntämään muutamaa eri systemaattista analyysimenetelmää yksinkertaisten ac- ja dc- piirien ratkaisemisessa. Hän osaa suorittaa sähköteknisiä perusmittauksia sähkötyöturvallisuus huomioiden.
Tyydyttävä 2: Opiskelija tunnistaa tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeiset mallintamismenetelmät. Hän pystyy hyödyntämään systemaattisia analyysimenetelmiä yksinkertaisten ac- ja dc- piirien ratkaisemisessa. Hän osaa suorittaa sähköteknisiä perusmittauksia sähkötyöturvallisuus huomioiden.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3: Opiskelija osaa tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeiset mallintamismenetelmät. Hän pystyy käyttämään systemaattisia analyysimenetelmiä erilaisien ac- ja dc- piirien ratkaisemiseen. Hän tunnistaa, kuinka teoriaa voidaan soveltaa käytäntöön. Hän osaa suorittaa sähköteknisiä perusmittauksia sähkötyöturvallisuus huomioiden.
Kiitettävä 4: Opiskelija hallitsee hyvin tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeiset mallintamismenetelmät. Hän pystyy itsenäisesti käyttämään systemaattisia analyysimenetelmiä erilaisien ac- ja dc- piirien ratkaisemiseen. Hän hallitsee kokonaisuuksia ja pystyy soveltaen käyttämään erilaisia ratkaisumenetelmiä erilaisiin piireihin. Hänellä on hyvät edellytykset soveltaa oppimaansa teoriaa käytänläheisiin ongelmiin. Hän osaa suorittaa sähköteknisiä perusmittauksia sähkötyöturvallisuus huomioiden.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen 5: Opiskelija hallitsee hyvin tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeiset mallintamismenetelmät. Hän pystyy itsenäisesti ja luovasti käyttämään systemaattisia analyysimenetelmiä erilaisien ac- ja dc- piirien ratkaisemiseen. Hän hallitsee kokonaisuuksia ja pystyy soveltaen käyttämään erilaisia ratkaisumenetelmiä monimutkaisiinkin piireihin. Hänellä on erinomaiset edellytykset soveltaa oppimaansa teoriaa käytänläheisiin ongelmiin. Hän osaa suorittaa sähköteknisiä perusmittauksia sähkötyöturvallisuus huomioiden.