Operational Management of Service CompanyLaajuus (10 cr)
Code: MZMB0500
Credits
10 op
Teaching language
- Finnish
Responsible person
- Sari-Maarit Peltola
Objective
The students are familiar with the different competence areas of supervisory activities and understand the requirements set for the supervisory role in the responsible and effective management of a tourism and hospitality field service company. The students are familiar with key labour legislation in the field. The students understand the prerequisites and elements of profitable business and are able to identify and communicate the impacts of their various operative choices on the profitability of the company. The students are able to draw up profitability calculations, are familiar with key indicators and are able to use them to support decision-making and guide operations. The students have an overall understanding of profitable business and successful tourism and hospitality business in an international business environment.
Content
Työlainsäädäntö ja työehtosopimukset (TES) Mara-alalla
Henkilöstöjohtamisen prosessit
Työvuorosuunnittelu MaraPlan Pro ohjelmalla
Kannattavuuslaskenta ja –seuranta
Budjetointi
Tulossuunnittelu
Hinnoittelu
Arvonlisäverotus
Assessment criteria, satisfactory (1)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Välttävä 1: Opiskelija osoittaa ohjatusti hallitsevansa em. osaamistavoitteiden soveltamista, mutta soveltaminen jää puutteelliseksi.
Tyydyttävä 2: Opiskelija osoittaa ohjatusti hallitsevansa em. osaamistavoitteiden soveltamista.
Assessment criteria, good (3)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Hyvä 3: Opiskelija osoittaa jossain määrin kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Kiitettävä 4: Opiskelija osoittaa lähes kokonaisvaltaista, kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Assessment criteria, excellent (5)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Erinomainen 5: Opiskelija osoittaa kokonaisvaltaista, kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Enrollment
18.11.2024 - 09.01.2025
Timing
13.01.2025 - 13.04.2025
Number of ECTS credits allocated
10 op
Mode of delivery
Face-to-face
Unit
School of Business
Campus
Main Campus
Teaching languages
- Finnish
Seats
0 - 45
Degree programmes
- Bachelor's Degree Programme in Service Business
Teachers
- Elisa Närhi
- Juuso Hassi
- Sari-Maarit Peltola
Groups
-
MPT23S1Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
Objectives
The students are familiar with the different competence areas of supervisory activities and understand the requirements set for the supervisory role in the responsible and effective management of a tourism and hospitality field service company. The students are familiar with key labour legislation in the field. The students understand the prerequisites and elements of profitable business and are able to identify and communicate the impacts of their various operative choices on the profitability of the company. The students are able to draw up profitability calculations, are familiar with key indicators and are able to use them to support decision-making and guide operations. The students have an overall understanding of profitable business and successful tourism and hospitality business in an international business environment.
Content
Työlainsäädäntö ja työehtosopimukset (TES) Mara-alalla
Henkilöstöjohtamisen prosessit
Työvuorosuunnittelu MaraPlan Pro ohjelmalla
Kannattavuuslaskenta ja –seuranta
Budjetointi
Tulossuunnittelu
Hinnoittelu
Arvonlisäverotus
Time and location
Pääkampus 6.1.-30.3.2025
Learning materials and recommended literature
Viitala, R. & Jylhä, E. 2019. Johtaminen: Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. Helsinki: Edita.
Kim, W. C., Mauborgne, R., Tillman, M. & Susitaival, S. (2015). Sinisen meren strategia. Talentum.
Viitala, R. 2013. Henkilöstöjohtaminen: strateginen kilpailutekijä. Helsinki: Edita. Myös E-kirja.
Kalliomaa, S. & Kettunen, S. 2010. Luottamus esimiestyössä. Juva: WSOYPro.
Tomperi S. 2018. Taloushallinto: Toiminnan kannattavuus. Helsinki: Edita Publishing Oy.
Malmi T. 2006. Balanced Scorecard - rakenna ja sovella tehokkaasti. Helsinki: Talentum Oy.
Teaching methods
Lectures, independent study and assignments, group assignment.
Practical training and working life connections
Visiting lecturers
Student workload
Lectures 40 h, independent study and assignments 150 h, group assignment 80 h. Total 270 h.
Attendees will be checked three weeks after the start of the course. If the student has not completed the assignments given by the teacher, he/she will be removed from the course
Evaluation scale
0-5
Evaluation criteria, satisfactory (1-2)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Välttävä 1: Opiskelija osoittaa ohjatusti hallitsevansa em. osaamistavoitteiden soveltamista, mutta soveltaminen jää puutteelliseksi.
Tyydyttävä 2: Opiskelija osoittaa ohjatusti hallitsevansa em. osaamistavoitteiden soveltamista.
Evaluation criteria, good (3-4)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Hyvä 3: Opiskelija osoittaa jossain määrin kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Kiitettävä 4: Opiskelija osoittaa lähes kokonaisvaltaista, kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Evaluation criteria, excellent (5)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Erinomainen 5: Opiskelija osoittaa kokonaisvaltaista, kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Enrollment
20.11.2023 - 04.01.2024
Timing
01.01.2024 - 31.05.2024
Number of ECTS credits allocated
10 op
Virtual portion
10 op
Mode of delivery
Online learning
Unit
School of Business
Campus
Main Campus
Teaching languages
- Finnish
Degree programmes
- Bachelor's Degree Programme in Service Business
Teachers
- Elisa Närhi
- Juuso Hassi
- Sari-Maarit Peltola
Groups
-
MPT22SMPalveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
-
MPT23KMPalveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
Objectives
The students are familiar with the different competence areas of supervisory activities and understand the requirements set for the supervisory role in the responsible and effective management of a tourism and hospitality field service company. The students are familiar with key labour legislation in the field. The students understand the prerequisites and elements of profitable business and are able to identify and communicate the impacts of their various operative choices on the profitability of the company. The students are able to draw up profitability calculations, are familiar with key indicators and are able to use them to support decision-making and guide operations. The students have an overall understanding of profitable business and successful tourism and hospitality business in an international business environment.
Content
Työlainsäädäntö ja työehtosopimukset (TES) Mara-alalla
Henkilöstöjohtamisen prosessit
Työvuorosuunnittelu MaraPlan Pro ohjelmalla
Kannattavuuslaskenta ja –seuranta
Budjetointi
Tulossuunnittelu
Hinnoittelu
Arvonlisäverotus
Learning materials and recommended literature
Viitala, R. & Jylhä, E. 2019. Johtaminen: Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. Helsinki: Edita.
Viitala, R. 2013. Henkilöstöjohtaminen: strateginen kilpailutekijä. Helsinki: Edita.
Kalliomaa, S. & Kettunen, S. 2010. Luottamus esimiestyössä. Juva: WSOYPro.
Tomperi S. 2018. Taloushallinto: Toiminnan kannattavuus. Helsinki: Edita Publishing Oy.
Malmi T. 2006. Balanced Scorecard - rakenna ja sovella tehokkaasti. Helsinki: Talentum Oy.
Teaching methods
Webinars, independent study and assignments, group assignment
Practical training and working life connections
Visiting lecturers
Exam dates and retake possibilities
-
Alternative completion methods
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Student workload
Webinars 30 h, independent study and assignments 130 h, group assignment 110 h. Total 270 h.
Evaluation scale
0-5
Evaluation criteria, satisfactory (1-2)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Välttävä 1: Opiskelija osoittaa ohjatusti hallitsevansa em. osaamistavoitteiden soveltamista, mutta soveltaminen jää puutteelliseksi.
Tyydyttävä 2: Opiskelija osoittaa ohjatusti hallitsevansa em. osaamistavoitteiden soveltamista.
Evaluation criteria, good (3-4)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Hyvä 3: Opiskelija osoittaa jossain määrin kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Kiitettävä 4: Opiskelija osoittaa lähes kokonaisvaltaista, kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Evaluation criteria, excellent (5)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Erinomainen 5: Opiskelija osoittaa kokonaisvaltaista, kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Enrollment
01.08.2023 - 24.08.2023
Timing
28.08.2023 - 03.12.2023
Number of ECTS credits allocated
10 op
Mode of delivery
Face-to-face
Unit
School of Business
Campus
Main Campus
Teaching languages
- Finnish
Seats
0 - 40
Degree programmes
- Bachelor's Degree Programme in Service Business
Teachers
- Juuso Hassi
- Sari-Maarit Peltola
Groups
-
MPT22S1Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
Objectives
The students are familiar with the different competence areas of supervisory activities and understand the requirements set for the supervisory role in the responsible and effective management of a tourism and hospitality field service company. The students are familiar with key labour legislation in the field. The students understand the prerequisites and elements of profitable business and are able to identify and communicate the impacts of their various operative choices on the profitability of the company. The students are able to draw up profitability calculations, are familiar with key indicators and are able to use them to support decision-making and guide operations. The students have an overall understanding of profitable business and successful tourism and hospitality business in an international business environment.
Content
Työlainsäädäntö ja työehtosopimukset (TES) Mara-alalla
Henkilöstöjohtamisen prosessit
Työvuorosuunnittelu MaraPlan Pro ohjelmalla
Kannattavuuslaskenta ja –seuranta
Budjetointi
Tulossuunnittelu
Hinnoittelu
Arvonlisäverotus
Learning materials and recommended literature
Viitala, R. & Jylhä, E. 2019. Johtaminen: Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. Helsinki: Edita.
Kim, W. C., Mauborgne, R., Tillman, M. & Susitaival, S. (2015). Sinisen meren strategia. Talentum.
Viitala, R. 2013. Henkilöstöjohtaminen: strateginen kilpailutekijä. Helsinki: Edita. Myös E-kirja.
Kalliomaa, S. & Kettunen, S. 2010. Luottamus esimiestyössä. Juva: WSOYPro.
Tomperi S. 2018. Taloushallinto: Toiminnan kannattavuus. Helsinki: Edita Publishing Oy.
Malmi T. 2006. Balanced Scorecard - rakenna ja sovella tehokkaasti. Helsinki: Talentum Oy.
Teaching methods
Lectures, independent study and assignments, group assignment
Practical training and working life connections
Visiting lecturers
Exam dates and retake possibilities
Ei tenttiä.
Alternative completion methods
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Student workload
Lectures 40 h, independent study and assignments 150 h, group assignment 80 h. Total 270 h.
Evaluation scale
0-5
Evaluation criteria, satisfactory (1-2)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Välttävä 1: Opiskelija osoittaa ohjatusti hallitsevansa em. osaamistavoitteiden soveltamista, mutta soveltaminen jää puutteelliseksi.
Tyydyttävä 2: Opiskelija osoittaa ohjatusti hallitsevansa em. osaamistavoitteiden soveltamista.
Evaluation criteria, good (3-4)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Hyvä 3: Opiskelija osoittaa jossain määrin kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Kiitettävä 4: Opiskelija osoittaa lähes kokonaisvaltaista, kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Evaluation criteria, excellent (5)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Erinomainen 5: Opiskelija osoittaa kokonaisvaltaista, kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Enrollment
01.11.2022 - 05.01.2023
Timing
09.01.2023 - 19.05.2023
Number of ECTS credits allocated
10 op
Virtual portion
10 op
Mode of delivery
Online learning
Unit
School of Business
Teaching languages
- Finnish
Seats
0 - 40
Degree programmes
- Bachelor's Degree Programme in Service Business
Teachers
- Jaana Kovanen
- Elisa Närhi
- Juuso Hassi
- Sari-Maarit Peltola
Teacher in charge
Sari-Maarit Peltola
Groups
-
MPT21SMPalveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
Objectives
The students are familiar with the different competence areas of supervisory activities and understand the requirements set for the supervisory role in the responsible and effective management of a tourism and hospitality field service company. The students are familiar with key labour legislation in the field. The students understand the prerequisites and elements of profitable business and are able to identify and communicate the impacts of their various operative choices on the profitability of the company. The students are able to draw up profitability calculations, are familiar with key indicators and are able to use them to support decision-making and guide operations. The students have an overall understanding of profitable business and successful tourism and hospitality business in an international business environment.
Content
Työlainsäädäntö ja työehtosopimukset (TES) Mara-alalla
Henkilöstöjohtamisen prosessit
Työvuorosuunnittelu MaraPlan Pro ohjelmalla
Kannattavuuslaskenta ja –seuranta
Budjetointi
Tulossuunnittelu
Hinnoittelu
Arvonlisäverotus
Learning materials and recommended literature
Viitala, R. & Jylhä, E. 2019. Johtaminen: Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. Helsinki: Edita.
Viitala, R. 2013. Henkilöstöjohtaminen: strateginen kilpailutekijä. Helsinki: Edita.
Kalliomaa, S. & Kettunen, S. 2010. Luottamus esimiestyössä. Juva: WSOYPro.
Tomperi S. 2018. Taloushallinto: Toiminnan kannattavuus. Helsinki: Edita Publishing Oy.
Malmi T. 2006. Balanced Scorecard - rakenna ja sovella tehokkaasti. Helsinki: Talentum Oy.
Teaching methods
Webinars, independent study and assignments, group assignment
Practical training and working life connections
Visiting lecturers
Exam dates and retake possibilities
-
Alternative completion methods
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Student workload
Webinars 30 h, independent study and assignments 130 h, group assignment 110 h. Total 270 h.
Evaluation scale
0-5
Evaluation criteria, satisfactory (1-2)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Välttävä 1: Opiskelija osoittaa ohjatusti hallitsevansa em. osaamistavoitteiden soveltamista, mutta soveltaminen jää puutteelliseksi.
Tyydyttävä 2: Opiskelija osoittaa ohjatusti hallitsevansa em. osaamistavoitteiden soveltamista.
Evaluation criteria, good (3-4)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Hyvä 3: Opiskelija osoittaa jossain määrin kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Kiitettävä 4: Opiskelija osoittaa lähes kokonaisvaltaista, kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Evaluation criteria, excellent (5)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Erinomainen 5: Opiskelija osoittaa kokonaisvaltaista, kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Enrollment
01.08.2022 - 25.08.2022
Timing
29.08.2022 - 21.12.2022
Number of ECTS credits allocated
10 op
Mode of delivery
Face-to-face
Unit
School of Business
Campus
Main Campus
Teaching languages
- Finnish
Seats
0 - 40
Degree programmes
- Bachelor's Degree Programme in Service Business
Teachers
- Juuso Hassi
- Sari-Maarit Peltola
Groups
-
MPT21S1Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
Objectives
The students are familiar with the different competence areas of supervisory activities and understand the requirements set for the supervisory role in the responsible and effective management of a tourism and hospitality field service company. The students are familiar with key labour legislation in the field. The students understand the prerequisites and elements of profitable business and are able to identify and communicate the impacts of their various operative choices on the profitability of the company. The students are able to draw up profitability calculations, are familiar with key indicators and are able to use them to support decision-making and guide operations. The students have an overall understanding of profitable business and successful tourism and hospitality business in an international business environment.
Content
Työlainsäädäntö ja työehtosopimukset (TES) Mara-alalla
Henkilöstöjohtamisen prosessit
Työvuorosuunnittelu MaraPlan Pro ohjelmalla
Kannattavuuslaskenta ja –seuranta
Budjetointi
Tulossuunnittelu
Hinnoittelu
Arvonlisäverotus
Learning materials and recommended literature
Viitala, R. & Jylhä, E. 2019. Johtaminen: Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. Helsinki: Edita.
Kim, W. C., Mauborgne, R., Tillman, M. & Susitaival, S. (2015). Sinisen meren strategia. Talentum.
Viitala, R. 2013. Henkilöstöjohtaminen: strateginen kilpailutekijä. Helsinki: Edita. Myös E-kirja.
Kalliomaa, S. & Kettunen, S. 2010. Luottamus esimiestyössä. Juva: WSOYPro.
Tomperi S. 2018. Taloushallinto: Toiminnan kannattavuus. Helsinki: Edita Publishing Oy.
Malmi T. 2006. Balanced Scorecard - rakenna ja sovella tehokkaasti. Helsinki: Talentum Oy.
Teaching methods
Lectures, independent study and assignments, group assignment
Practical training and working life connections
Visiting lecturers
Exam dates and retake possibilities
Ei tenttiä.
Alternative completion methods
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Student workload
Lectures 30 h, independent study and assignments 130 h, group assignment 110 h. Total 270 h.
Evaluation scale
0-5
Evaluation criteria, satisfactory (1-2)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Välttävä 1: Opiskelija osoittaa ohjatusti hallitsevansa em. osaamistavoitteiden soveltamista, mutta soveltaminen jää puutteelliseksi.
Tyydyttävä 2: Opiskelija osoittaa ohjatusti hallitsevansa em. osaamistavoitteiden soveltamista.
Evaluation criteria, good (3-4)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Hyvä 3: Opiskelija osoittaa jossain määrin kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Kiitettävä 4: Opiskelija osoittaa lähes kokonaisvaltaista, kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Evaluation criteria, excellent (5)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Erinomainen 5: Opiskelija osoittaa kokonaisvaltaista, kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Enrollment
01.11.2021 - 09.01.2022
Timing
10.01.2022 - 20.05.2022
Number of ECTS credits allocated
10 op
Virtual portion
10 op
Mode of delivery
Online learning
Unit
School of Business
Teaching languages
- Finnish
Seats
0 - 40
Degree programmes
- Bachelor's Degree Programme in Service Business
Teachers
- Sari-Maarit Peltola
Groups
-
MPT20SMBachelor's Degree Programme in Service Business
Objectives
The students are familiar with the different competence areas of supervisory activities and understand the requirements set for the supervisory role in the responsible and effective management of a tourism and hospitality field service company. The students are familiar with key labour legislation in the field. The students understand the prerequisites and elements of profitable business and are able to identify and communicate the impacts of their various operative choices on the profitability of the company. The students are able to draw up profitability calculations, are familiar with key indicators and are able to use them to support decision-making and guide operations. The students have an overall understanding of profitable business and successful tourism and hospitality business in an international business environment.
Content
Työlainsäädäntö ja työehtosopimukset (TES) Mara-alalla
Henkilöstöjohtamisen prosessit
Työvuorosuunnittelu MaraPlan Pro ohjelmalla
Kannattavuuslaskenta ja –seuranta
Budjetointi
Tulossuunnittelu
Hinnoittelu
Arvonlisäverotus
Learning materials and recommended literature
Viitala, R. & Jylhä, E. 2019. Johtaminen: Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. Helsinki: Edita.
Viitala, R. 2013. Henkilöstöjohtaminen: strateginen kilpailutekijä. Helsinki: Edita.
Kalliomaa, S. & Kettunen, S. 2010. Luottamus esimiestyössä. Juva: WSOYPro.
Tomperi S. 2018. Taloushallinto: Toiminnan kannattavuus. Helsinki: Edita Publishing Oy.
Malmi T. 2006. Balanced Scorecard - rakenna ja sovella tehokkaasti. Helsinki: Talentum Oy.
Teaching methods
Webinars, independent study and assignments, group assignment
Practical training and working life connections
Visiting lecturers
Exam dates and retake possibilities
-
Alternative completion methods
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Student workload
Webinars 15 h, independent study and assignments 145 h, group assignment 110 h. Total 270 h.
Evaluation scale
0-5
Evaluation criteria, satisfactory (1-2)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Välttävä 1: Opiskelija osoittaa ohjatusti hallitsevansa em. osaamistavoitteiden soveltamista, mutta soveltaminen jää puutteelliseksi.
Tyydyttävä 2: Opiskelija osoittaa ohjatusti hallitsevansa em. osaamistavoitteiden soveltamista.
Evaluation criteria, good (3-4)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Hyvä 3: Opiskelija osoittaa jossain määrin kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Kiitettävä 4: Opiskelija osoittaa lähes kokonaisvaltaista, kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.
Evaluation criteria, excellent (5)
Opiskelija ottaa huomioon suunnittelussaan kannattavan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan merkityksen. Opiskelija osaa hyödyntää operatiivisen tason laskentaperiaatteita ja laskentatyökaluja omalla asiantuntijuusalueellaan. Opiskelija osaa soveltaa henkilöstöjohtamisen teoreettista tietämystä käytännön suunnittelussa. Opiskelija osaa reflektoida tietoperustan pohjalta organisaation ja työyhteisön toimivuutta sekä omaa valmiuttaan esimiehenä. Opiskelija osaa soveltaa operatiivisen johtamisen käsitteitä ja normeja suunnittelutyössään ja mahdollisissa käytännön näytöissään.
Erinomainen 5: Opiskelija osoittaa kokonaisvaltaista, kriittistä ja analyyttistä otetta em. osaamistavoitteiden suhteen.