Liiketalous (AMK)
Osaamiskuvaus
Tradenomin tutkinto-ohjelmasta valmistuttuasi sinulla on valitsemastasi osaamisalueesta käytäntöön liittyvät perustiedot ja -taidot sekä teoreettiset perusteet liiketalouden kehittämis- ja asiantuntijatehtäviin. Lisäksi saat hyvät viestintä- ja yhteistyötaidot, ongelmaratkaisutaidot, kansainvälisen ja vastuullisen liiketoiminnan edellyttämät valmiudet sekä monipuolisen kielitaidon ja edellytykset jatkuvaan oppimiseen. Pystyt työskentelemään osana monialaista tiimiä ja kehittämään organisaation liiketoimintaosaamista monipuolisesti. Kehität omaa osaamistasi tutkinnon suorittamisen jälkeen valitsemassasi suuntautumisessa.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Ammatillisen osaamisen kivijalkana on tradenomitutkinnon aikana kehittyvät osaamiset: oppimaan oppiminen, työelämässä oppiminen, eettisyys, kestävä kehitys, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus, ennakoiva kehittäminen ja liiketoimintaosaaminen.
Liiketalouden tutkinto-opiskelijat valitaan joko päivä- tai monimuoto-opintoihin. Päiväopinnoissa opiskelet kontaktiopetuksessa pääsääntöisesti kampuksella ja verkon kautta. Monimuoto-opinnoissa opinnot toteutetaan pääsääntöisesti osallistumalla verkon välityksellä. Lisäksi opiskelijoita valitaan avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Teet opettajatutorin kanssa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jonka mukaan etenet opinnoissasi.
Ammatillisen ydinosaamisen perustan muodostavat liiketoimintaosaaminen yhdessä kestävän kehityksen osaamisen kanssa. Liiketoimintaosaamisen lisäksi syvennät ammatillista ydinosaamista suuntautumalla päiväopinnoissa ensimmäisen vuoden jälkeen johonkin seuraavista liiketoiminnan suuntautumisvaihtoehdoista: finanssiala, vastuullinen markkinointi, Sport Business, talousohjaus tai uudistuva johtaminen.
Suuntautumisvaihtoehdon opinnoissa opiskelet keskeiset kyseisen aihealueen teoriat sekä harjoittelet soveltamaan niitä käytäntöön erilaisten yritysyhteistyötapojen, kuten harjoitustöiden ja Future Factory -projektiopintojen kautta. Monimuotoryhmässä aloitat opiskelut haun yhteydessä mainitussa suuntautumisessa, jossa myös kehität omaa osaamistasi. Opinnäytetyössäsi syvennät osaamistasi valitsemasi suuntautumisvaihtoehdon aihealueelta.
Kolmannen vuoden opinnoissa täydennät osaamistasi laajentamalla tai syventämällä osaamista jonkun toisen aihealueen, kuin suuntautumisvaihtoehtosi osaamisilla. Opintojen lopussa, neljäntenä vuonna, opintoihisi kuuluva harjoittelu mahdollistaa osaamisen syventämistä suuntautumisvaihtoehdon aihealueesta.
Voit myös hankkia ammatillista ydinosaamista sekä täydentävää osaamista korkeakoulujen yhteisten verkkotarjottimien, kuten EduFuturan opintotarjonnasta tai lähtemällä ulkomaille vaihto-opiskelijaksi tai tekemällä harjoittelusi ulkomailla.
Tradenomiopinnoissasi kestävän kehityksen tavoitteet ovat osa oppimistasi. Perehdyt aihealueeseen eri opintokokonaisuuksien ja opintojaksojen sisällä ja kasvatat osaamistasi kansainvälisten sopimusten mukaisesti.
Opintojen joustava toteuttaminen
Liiketalouden monimuoto-opinnot toteutetaan verkon välityksellä. Liiketalouden monimuoto-opinnot alkavat pakollisella perehdytyksellä kampuksella. Verkko-opetus- tai ohjauswebinaarien määrä sekä itsenäisen perehtymisen, yksilötehtävien ja ryhmätöiden osuudet vaihtelevat opintojaksojen toteutuksessa monella eri tavalla. Osa opinnoista on itsenäisesti opiskeltavia, aikaan ja paikkaan sitoutumattomia opintojaksoja. Monimuoto-opiskelijoiden opinnot sijoittuvat pääasiallisesti klo 17–20 väliselle ajalle, mutta opinnoissa voi olla valintasi mukaan myös päiväaikaan sijoitettuja webinaareja ja luentoja.
Monimuoto-opiskelu mahdollistaa joustavan työn ja opiskelun yhdistämisen. Verkko-opintojen vaatima työmäärä vastaa lähiopintojen työmäärää. Itseohjautuvuus ja ajankäytön hallinta ovat opintojesi onnistumisen kannalta keskeisimpiä asioita, joten oman aikataulun ja opintojen suunnittelu on tärkeää.
Opintojen suorittaminen tutkinto-ohjelman ulkopuolelta
Tutkinto-ohjelman opintoja on tarjolla Avoimen ammattikorkeakoulun tarjonnassa, joka mahdollistaa myös muiden kuin tutkinto-opiskelijoiden osallistumisen opetukseen. Myös yritykset voivat ostaa tarvitsemansa kokonaisuuden henkilöstölleen täydennyskoulutuksena.
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduFutura-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia) ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.
Työelämäläheinen oppiminen
Työelämäläheistä oppimista sisältyy AMK-opintoihisi koko opiskelun ajan, kuten ammattitaitoa edistävä harjoittelu, opinnäytetyö ja erilaiset työelämäprojektit. Jamkissa työelämäläheisen ja opiskelijalähtöisen oppimisen toimintamallina on Jamk Future Factory®. Se yhdistää työelämän toimijat, opiskelijat, Jamkin asiantuntijat sekä työelämäläheiset muut oppimisympäristöt. Sinulle se tarjoaa monialaisen ja työelämäläheisen projektiopiskelun lisäksi mahdollisuuden kehittää tulevaisuuden työelämätaitoja , urapolkuja ja työelämäverkostojasi.
Opintojen opinnollistamisella tarkoitetaan työn, projektiopintojen, Future Factory tms. toiminnan ja opintojen yhdistämistä. Opinnollistamisesta laaditaan suunnitelma ja se dokumentoidaan opettajan kanssa sovitulla tavalla. Muulla tavoin hankitun osaamisen tunnistamisen menettely löytyy Jamkin opinto-oppaan Tutkinto-opiskelija-osiosta.
Näiden lisäksi jokaiselle suuntautumisvaihtoehdolle on rakennettu laaja yritysyhteistyöverkosto, joka mahdollistaa sinulle monipuolisen, työelämäläheisen oppimisen sekä asiantuntijoiden hyödyntämisen opinnoissa.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Tradenomitutkinto on liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto, joka mahdollistaa tulevan työsi esihenkilö-, asiantuntija- ja kehittämistehtävissä useilla toimialoilla (finanssialalla, taloushallinnon alalla, teknologia- ja tietotekniikka-ala, kaupan ala ja julkinen sektori). Lisäksi tutkinto antaa sinulle kattavat valmiudet oman yrityksen perustamiseen ja yritystoimintaan.
Monipuolisen opintotarjonnan ansiosta voit suunnata opintoja liiketalouden eri aihealueille, jonka vuoksi uramahdollisuutesi muodostuvat opintojesi aikana hankitusta osaamisesta. Harjoittelupaikan valinnalla on suuri merkitys työllistymiseen. Suuri osa liiketalouden opiskelijoista saa työpaikan harjoittelupaikasta.
Liiketalouden tutkinto-ohjelmasta työllistyneiden esimerkkiammatteja ovat: yrittäjä, yritysneuvoja, valmentaja, konsultti, kirjanpitäjä, palkanlaskija, tilintarkastaja, palveluneuvoja, rahoituspäällikkö, markkinointijohtaja, myyjä, myyntipäällikkö, myymäläesihenkilö, asiakaspalvelupäällikkö, hallintojohtaja, HR-assistentti, henkilöstöpäällikkö, projektikoordinaattori, vientimyyjä, vientiassistentti ja opettaja.
Kelpoisuudet
Ammattialalla ei ole tutkintoon liittyviä ja säädöksiin perustuvia erityisiä kelpoisuusvaatimuksia.
Jatko-opinnot
Voit valmistuttuasi ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit jatkaa opintojasi hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin, ammatilliseen opettajankoulutukseen tai ulkomaisiin maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Liiketoimintayksikön neuvottelukunta on ollut aktiivinen palautteen antaja tutkinnon kehittämisessä. Yhteistyö alueen sidosryhmien kanssa on jatkuvaa ja monipuolista. Opiskelijoilta kerätään monipuolista palautetta opinnoista ja opiskelijat ovat olleet mukana Korkeakoulujen arviointineuvoston auditoinnissa. Luomme uusia ja systemaattisia toimintatapoja osaamisen ennakointityöhön.
Vastuuhenkilö
Pernu Pertti
Päällikkö liiketalous
+358408366920
etunimi.sukunimi@jamk.fi
Liiketalous
Opintopolkujen ajoitukset
Liiketalous
Liiketalous
Liiketalous
Liiketalous
Liiketalous
Liiketalous
Opintopolkujen ajoitukset
Liiketalous
Opintopolkujen ajoitukset